Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Renata675435

Temat tylko do ludzi z małych miast i wsi na temat szkoły

Polecane posty

Gość Renata675435

Czy w zkołach w waszych miastach też wszyscy są zatrudniani po znajomości od pokoleń? Bo u nas nigdzie tego nie widać jak w naszym gimnazjum. Był sobie dyrektor wiele lat temu i zatrudnił kolegę, który przyprowadził siez innycjh stron, nie wiadomo dlaczego. Potem zatrudniono syna tego kolegi, który został dyrektorem i przyją do pracy syna poprzedniego dyrektora i jego żonę, którą wywalono dyscyplinarnie z podstawówki w pobliskim mieście za pobicie kilku uczniów. Tu też były kłopoty, ale nieco już nad sobą panowała i po latach obecnie to ona jest dyrektorem i zatrudnia córkę dyrektora, który ją zatrudnił :) I myślałam naiwnie, że tu jest koniec, ale obecnie moja koleżanka dorabia sobie przy robieniu wianków świątecznych, gdzie pracę wykonuje 20 kobiet przy dużym stole i mogą ze sobą rozmawiać. Przypadkiem wyszedł taki temat i wiadomo, każdy kogo innego zna. W czasie rozmowy tylko na trzech zatrudnionych nauczycieli nie znaleziono "powiązań", reszta wszystko jakieś powiązania rodzinne i jak tu dochodzić jakiejś sprawiedliwości w razie czego, skoro w tej szkole każdy za sobą w ogień wskoczy :o Jestem ciekawa czy wszędzie tak samo jak u nas. W dużym mieście trudno dojść do tego kto od kogo, ale w małym widać to jak na dłoni.

Gość gość
U nas jest tak samo, jak dobrze pogrzebać większość nauczycieli przyjętych za poręczeniem, czyli po znajomości mówiąc wprost.

Gość Renata675435
Mi już o nic nie chodzi bo nie szukam pracy w szkole, ale najgorsze jest to, że w szkole przetrzymywani są kiepscy nauczyciele po znajomości, a dobrych się zwalnia z braku etatów. Na przykład nauczycielka matematyki, córka jednego z dyrektorów poprzednich, nie potrafi wyliczyć prostego zadania i przynosi z domu gotowce bo jej mąz był też uczniem tej szkoły i z matmy był świetny. Niestety ona nie potrafi wytłumaczyć dzieciom co i dlaczego tylko dyktuje formułki z podręcznika i koniec nauki.

Gość gość
Nie wiem jak jest w szkole, ale w moim miasteczku taka klika zatrudnia się w Urzędzie Miasta i w Urzędzie Pracy.