Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

praca domowa klasa 2 sz. pod.

Polecane posty

Gość gość

Wyciągiem krzesełkowym mogą jechać po dwie osoby na każdym krzesełku.Jaś jest dziewiąty w kolejce.Na którym z kolei wolnym krzesełku usiądzie? Nie można używać dzielenia! wiem że to miejsce 5 ale jak rozpisać z sensem?

Gość gość
namaluj :classic_cool:

Gość gość
a kto powiedział, że wszyscy ludzie z kolejki przed Jasiem będa jechać parami? Może ktos chce też sam ? :P

Gość gość
szczenka opada, żeby to jeszcze dziecku zrobić pare przykładów z tego typu zadań to nic takiego nie ma. :-(

Gość gość
Może to tak narysować (w realizacji byłaby to wolny "wyciąg" z pustych na górze klocków lego i jakieś inne klocki, innego koloru, reprezentujące kolejkę? Jaś może mieć jeszcze inny kolor. Wolne miejsca na wyciągu (zapis: "o") i potem kolejka (zapis "x") - jak niżej: J oznacza Jasia. o o o o o o o o o............... kolejka: x x x x x x x x J x x x x o o o o o o o o o i przekładać klocki "x" do pustych miejsc "o", zaczynając od lewej? - "wkładać" po 2 "x" z kolejki Albo tak, bardziej realistycznie: o o o o o o o o o............... wyciąg o o o o o o o o o x x x x x x x x J x x x x ---- kolejka, teraz dwa "x" z kolejki na wyciąg itd. Od lewej. Jak dwa "x" zajmą pionową kolumnę o o to fiuuu -jadą, kolejka się przesuwa itd? Albo: Kolejkę przedstawiamy tak: x x | x x | x x | x x | J x | x x x .... i trzeba jakoś te grupy | x x | dziecku przedstawić. Jak - nie wiem, nie uczyłem dzieci, może właśnie na tych klockach i wpoić im pojęcie "parzystość" ?

Gość gość
2+2+2+2+1=9