Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy któraś piecze sama chleb?

Polecane posty

Gość gość

Oplaca się kupić to urzadzenie do pieczenia chleba? Czy to zbędny gadżet a pieczenie jest czasochłonne? I jaka mąkę sie kupuje by bylo najbardziej zdrowo i eko? Czy pieczenie jest trudne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja piekę, ale maszyny nie kupowałam. Najczęściej piekę z tego przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g mąki graham 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki otrąb żytnich 2 łyżki sezamu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2,5 dag świeżych drożdży 0,5 litra wody Przygotowanie Drożdże rozpuścić z jedną łyżką cukru. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać siemię lniane, słonecznik, otręby i sezam. Na koniec dodać sól, rozpuszczone drożdże i 0,5 l letniej wody. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć raczej luźną konsystencję – taką aby swobodnie można było mieszać łyżką. Gdyby było zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia jedynie na 20 min w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć. Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać łyżką i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 10 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np., otrębami). Chleb pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min. Pieczenie W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, program „góra + dół”. Gdy chleb delikatnie urośnie od razu wstawić go do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Czas jest orientacyjny, wszystko zależy od piekarnika. Ja piekłam niecałą godzinę. Chleb ma mieć ładną brązową skórkę, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
urzadzenie jest super ale moje mialo jedna wade, nie wiem czy wszystkie tak maja, ze mieszadla mozna bylo wyjac dopiero po upieczeniu chleba jak masz kiepski piekarnik to bardzo fajna sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja ! Wolę w maszynie, ale piekłam też w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raz się porwałam na pieczenie chleba . w sumie dobry wyszedł ale chyba zbyt leniwa jestem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
właśnie ja też jestem raczej leniem w kuchni, moją pasją nie jest gotowanie, pieczenie ciast a nie chce aby ta maszyna w kącie stała :D moje wyobrażenie o wypieku jest takie aby wrzucić wszystkie składniki i "samo" się upiecze :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja pieklam wiele razy, tylko w pieiarniku bo maszyny nie mam. Fajne przepisy sa na blogach moje wypieki i kwestia smaku. Zawsze mi stamtąd wychodzily. To czy taniej wychodzi czy nie zależy z jakich składników pieczesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
piekłam w maszynie przez 2 tyg teraz maszyna stoi i się kurzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja pieke na zakwasie zytnim chleb razowy z ziarnami ( dynia , slonecznik, otreby zytnie, siemie lniane) Maszyny nie uzywam bo strasznie zre prad i boje sie , ze mi licznik nabije. Zadna sztuka jest chleb upiec w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×