Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy można wypisać dziecko ze szkoły bez zgody ojca proszę o poradę

Polecane posty

Gość gość
przecież udowodniono że wasz mózg jest kilka etapów rozwoju za męskim. xxx haha zacytuj publikacje to pogadamy

Gość gość
przecież udowodniono że wasz mózg jest kilka etapów rozwoju za męskim. xx jak na razie to udowodniono, że faceci dziedziczą inteligencje tylko po matce, troglodyto :)

Gość gość
oczywiście że można, zapisac jak i wypisac, na wszelkich formularzach jest w liczbie pojedynczej"podpis rodzica/opiekuna", zapisywałam dziecko zanosiłam dokumenty, podpisana byłam tylko ja chociaz męża mam i pytałam czy jest potrzebny podpis i nie był, ma byc podpis RODZICA A NIE RODZICÓW

Gość gość
Byłam w trakcie rozwodu. Przpisywalam dzieci do innej szkoły. Nic nie pytali o ojca. Dopiero przy zapisie pytali tylko o kontakt z ojcem to podałam że nie mam wcale kontaktu. Nie znam adresu ani nr tel i nie utrzymuje kontaktu z dziećmi.. I na tym się skończyło.

Gość Ojciec

Przy wspólnej władzy rodzicielskiej ,nie ma zgody na samowolne zapisywanie dziecka do szkoły.Na zmianę muszą wyrazić zgodę obydwoje rodziców  lub Sąd rodzinny.W moim przypadku mama mojego syna, wyprowadziła się do innego miasta, nie uzyskała mojej zgody ,nie uzyskała zgody Sądu Rodzinnego a mimo to syn został zapisany do szkoły.Obecnie mama będzie miała postawiony zarzut karny z art 244kk a Pani Dyrektor najprawdopodobniej będzie miała postawiony zarzut z 231kk. Nie ma przyzwolenia na "samowolkę" jednego rodzica w istotnych sprawach dziecka.

Gość ojciec
Dnia 19.11.2018 o 09:43, Gość gość napisał:

oczywiście że można, zapisac jak i wypisac, na wszelkich formularzach jest w liczbie pojedynczej"podpis rodzica/opiekuna", zapisywałam dziecko zanosiłam dokumenty, podpisana byłam tylko ja chociaz męża mam i pytałam czy jest potrzebny podpis i nie był, ma byc podpis RODZICA A NIE RODZICÓW

Na formularzu są miejsca na "podpisy rodziców " w liczbie mnogiej! Samowolka jednego rodzica jest łamaniem prawa art 97 kiro

Gość Waleczny ojciec
Dnia 8.11.2014 o 09:51, Gość gość napisał:

hej dziewczyny mam takie pytanie jak w temacie. Sytuacja na szczęście nie dotyczy mnie tylko szwagierki, która wyprowadziła się od męża kilka dni temu. Bez problemu zameldowała siebie i dziecko u swoich rodziców, gdzie teraz mieszka i wszystko było by ok gdyby nie problem ze szkołą. Szwagierka chciała go przepisać do szkoły w miejscowości gdzie teraz mieszka ale podobno nie można go wypisać z tamtej szkoły bez zgody ojca. Czy to prawda? ojciec nie chce się na to zgodzić

Niech to co napiszę będzie przestrogą dla rodziców próbujących samodzielnie przenosić dziecko do innej szkoły!Zmiana szkoły jest istotną sprawą dziecka .Według art 97krio , na taką zmianę muszą się zgodzić obydwoje rodziców lub jej braku , Sąd Rodzinny.Nie ma innej drogi.W moim przypadku, mama mojego syna  przeprowadziła się do innego miasta i próbowała sama zmienić szkołę. Nie uzyskała mojej zgody ,złożyła wniosek do Sądu Rodzinnego.Sąd Rodzinny nie poparł wniosku o zmianę szkoły i też nie wyraził zgody.Jednak mimo to został przyjęty do szkoły.Cała sytuacja oparła się na Rzeczniku Praw Dziecka,MEN i Kuratorium Oświaty(z inicjatywy mamy mojego syna).Jednak po mojej interwencji, wszystkie te instytucje "umyły ręce" i jednoznacznie stwierdziły ,że Sąd jest instytucją nadrzędną i trzeba się stosować do jego zaleceń.W obecnej chwili mama mojego syna, będzie miała przedstawiony zarzut z art 244kk a Pani Dyrektor do której został przyjęty syn, będzie miała najprawdopodobniej postawiony zarzut z art 231kk. Było to  bardzo męczące dla mnie jako rodzica.Pisane ,dzwonienie po urzędach i proszenie o wyjaśnienie dlaczego są łamane moje  prawa,jako rodzica.W moim przypadku  mogę  zauważyć, że Sądy w Polsce zaczynają dostrzegać ,że każde z rodziców ma takie same prawa a nie tylko jeden z nich.Sądy w Polsce zaczynają dostrzegać ,że ojciec dziecka ma takie same prawa co mama dziecka!Zdarzają się sytuacje gdzie Dyrektorzy szkół zapisują dziecko, na prośbę jednego rodzica, jednak każdy z nich powinien  liczyć się z tym ,że drugi rodzić nie będzie dochodził swoich praw.Na koniec najważniejsza przestroga dla rodziców: Rodzic który NADUŻYWA  władzy rodzicielskiej( w przypadku  samodzielnego zapisania do szkoły ,tak jest)powinien być jej pozbawiony (wyrok Sądu Najwyższego III CRN 181/70 nr:296300).Zastanówcie się zatem czy warto samodzielnie podejmować decyzję o zmianie szkoły dziecka!