Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czym i jak bawią się Wasze dzieci od mniej więcej 1,7 do 2 lat?

Polecane posty

Gość gość

Tak jak w temacie tylko chodzi mi o zabawę solo, a nie z rodzicami. Mają jakieś ulubione zabawki, co lubią robić? Gdzieś czytałam, że dziewczynka bawi się lalkami, ale jak się bawi? Mam problem z prezentem pod choinkę dla mojego syna. Ma rok i 9 miesięcy. Chyba problem wynika z tego, że on nie bardzo potrafi bawić się sam... Jedyne co sam sobie wymyśli to puszcza samochody i patrzy jak jadą, ale sam nie weźmie się za klocki, za proste puzzle czy inne układanki. Jakoś niezbyt go interesują zabawki. Woli robić to co dorośli, naśladuje, ale zabawki w formie śrubokręta, żelazka itp. go nie interesują, woli te prawdziwe, których my używamy. Powiedzcie mi jak to jest z Waszymi maluchami. Co kupujecie im na Gwiazdkę?

Gość gość
Nie wiem co kupię na gwiazdkę bo mam jeszcze 2 miesiące. Moja córka ma 25 miesięcy i bawi się lalkami (przewija, wozi w wózku, lula, ubiera rozbiera). Bawi się pluszakami to samo robi co z lalkami. Jeździ na hulajnodze, jeździku. Co Ci jeszcze powiedzieć ? Nauczyła się składac klocki i to robi bardzo często. Przegląda książeczki. Z nami bawi się tylko tak około 3h dziennie bo zaraz jej się nudzi woli robić coś sama.

Gość gość
No to Wam zazdroszczę :) A długo potrafią się tak bawić? Ja chyba mojego rozpuściłam, bo jak leci do mnie z książką to nie mam sumienia mu odmówić, rzucam wszystko i czytam :/ Myślałam, że może jest jeszcze za mały na jakieś wymyślne zabawy i zajęcie się sobą, ale widzę że to chyba nie to :/

Gość gość
Synek 20 miesiecy. Przeglada sam ksiazeczki,smieje sie z roznych sytuacji w nich przedstawionych,nasladuje,ze np.dzieci rzucaja pilka albo kopia w piasku. Bawi sie samochodzikami,udaje ze jezdza,ostatnio wpadl na pomysl ze umyje samochod,wrzucil do zlewu,przysunal krzeselko i odkrecil kran;) zrobil to sam,tylko go asekurowalam. Bierze lale i butelke i ja karmi,wozi w wozku dla lalek po kuzynce, uklada wieze z klockow a potem chodzi dookola niej i podziwia i mowi"oooo,oooo". Maze kredkami,dlugopisami. Czasami te kredki rozrzuca. Uklada puzzle 3,4 elementowe. Bierze odkurzacz i udaje ze odkurza, wrzuca klocki do sortera i chyba jego ulubina zabawa to klucze,chodzi z n,i po calym domu i probuje otwierac wszystkie szafki i drzwi. Potrafi dlugi sie sam bawic,czasami zaprosi do wspolnej zabawy.

Gość gość
A kupuje mu na gwiazdke lego duplo. Na razie uklada mega blocks.

Gość gość
Z tego co czytam to macie złote dzieci, aż zazdroszczę. Mój syn wkrótce skończy 20 miesięcy i nie jestem w stanie go zostawić na 10 sekund, bo wymyśla takie zabawy, że można zawału dostać. Sam czasami ogląda książeczki (czasem kilka minut), układa łatwe układanki, ale to zajmuje mu chwilę, pisze w kalendarzu, ukłąda klocki, bawi się pluszakami. Jeszcze kilka rzeczy robi samodzielnie, ale to trwa bardzo krótko. W zasadzie wszystko robimy wspólnie lub z babciami, które zajmują się nim przemiennie, gdy jestem w pracy. Samodzielnie najchętniej dłubie przy automacie, skacze po łóżku, wdrapuje się na meble, staje na krześle, a z niego wchodzi na stół, skubie kwiatka, włącza telewizor i wieżę, wyjmuje wszystko z szafek kuchennych... Nie zostawiam go samego, bo z jego pomysłami się nie wygra:) Myślę, że jest nauczony i przyzwyczajony do tego, że ciągle się z nim jest i dlatego bardzo szuka kogoś do zabawy.

Gość gość
Moj syn ma juz ponad dwa lata ale dlugo juz interesuja go traktory i wszelkiego rodzaju pojazdy i maszyny rolnicze.

Gość gość
Nie,no to moj tez miewa pomysly tego typu,skakac woli po fotelu,ur********ie tv i dekodera opanowal do perfekcji;) wlazenie na krzeslo i stol rowniez. Trzeba na niego zerkac****ilnowac,ale pobawic sie sam pobawi.

Gość gość
Moj dwulatek uwielbia ciastoline. Tylko na początku próbował ja jeść ale tlumaczylam 1000 razy i zrozumial ze nie wolno.

Gość gość
moja ma 14 miesięcy i bawi się często sama, potrafi bez bprzerwy bawic się 15 minut: czyta książeczke(zwykle ogląda jedną kilka razy:) i potem następna i nastepna aż wszystkie zwali z półki) siedzi i wycięga z pudełka wszystkie zabawki po jednej , umie sie bawic żyrafą fp do której sie wrzuca klocki i ona gada oraz fontanną z piłeczek playskool, ja np moge siedziec obok i nic nie robic albo stac i prasowac obok . Ostatnio dla niej super zabawą jest rzucanie do mnie lub po pokoju poprostu kuli takiej gumowej świecącej i bieganie za nią na kolanach-zabawa na kilkanaście minut i sama sie do siebie smieje. Jak usłyszy np jak zmywarke opróżniam to leci jak samolot, oderwie sie od wszystkiego bo uwielbia mi podawac wszystko ze środka a ja układam do szafek, z odkurzaczem to samo, zawsze ze mną :) Teraz planujemy pod choinke taki jeździk samochodzik jej kupic po domu.

Gość gość
Dobrze macie z tymi swoimi dzieciakami :) Mój na szczęście raczej nie ma takich hardcorowych pomysłów ;) Ale mógłby już się nauczyć trochę zająć sobą :/

Mój synek między 1,5 a 2,5 lat najczęściej bawił sie figurkami zwierzątek, lubił też duże puzzle i klocki drewniane. Zaczynał też już wtedy bawić się w rysowanie :)

15, 5 mca - wsiada sam i jeździ po mieszkaniu autem-jeździkiem, jeździ małymi autkami, układa wieżyczki z kilku klocków, zakręca butelkę plastikową, "gotuje" w miskach i garnkach. Bawi się zabawkami interaktywnymi, które grają gdy się coś wciśnie. Wkłada kształty do odpowiednich dziurek (a przynajmniej próbuje). Wyciąga wszystko z szuflad, kartonów czy pojemników i wkłada z powrotem. "Gada" przez telefon. To chyba tyle, jeśli chodzi o całkowicie samodzielną zabawę, do reszty, np. zabawy misiami czy oglądania książeczek potrzebuje drugiej osoby.