Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nauka języka obcego

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc osoby znające biegle jakiś język. Uczę się słówek z ksiazek do nauki-mam 3 ksiazki. Już prawie całe przerobione. Czytam gazety obcojęzyczne, ale z artykułów nie wypisuję nowych słówek i się ich nie uczę dodatkowo. Oglądam seriale w obcym języku. Nie rozumiem jednak całych zdan, mam tak że zrozumiem ogólnie kontekst odcinka albo jakieś kluczowe słowa i wiem o co chodzi. To samo jest z artykułami, rozumiem ogólny kontekst. Cały czas czuję, że robię za mało. Może powinnam wypisywac także słówka przy czytaniu gazet, bo to wkońcu jest mowa potoczna, a nie ksiązkowa??Poza tym oglądam telewizję obcojęzyczną już od półtora miesiąca, a ciągle słabo rozumiem. Co mogę jeszcze zrobić?Jak bardziej wejśc w ten język?Zwłaszcza, że po nowym roku mam już wyjechać i chcę szukać pracy za granicą. Podpowiedzcie coś.;).

Gość gość
Po pierwsze nie słówka, tylko zwroty. Po drugie, dlaczego nie uczysz się z gazet tylko jedynie z książek? Nic dziwnego, ze nie rozumiesz prawdziwego języka.

Gość gość
A poza tym to nieco zbyt optymiustyczne uwazqc, ze zrozumiesz wszystko po kilku miesiącach. Język to umiejętność, a nie zgromadzenie wiedzy (zasobu slowek). Potrzeba kilku lat systematycznej pracy, żeby dojść do poziomu FCE.

Gość gość
A ucząc się z gazet bardziej będę ogarniała prawdziwy język?W ksiazkach, takich kursach, mam same słówka. Czuję, że stanęłam na poziomie podstawowym-takim żeby zapytać sie o drogę, kupić coś w sklepie i powiedzieć coś o sobie. Nie idę dalej.

Gość gość
Ja nie chcę rozumieć wszystkiego, chcę rozumieć na tyle żeby móc iśc na rozmowe kwalifikacyjną i znaleźć pracę. Wiem, że nauka języka trwa bardzo długo-czasem całe życie.

Gość gość
Chodzilo mi, że o to, że wiem ze wszytskiego od razu nie zrozumiem.

Gość gość
No pewnie, ze tak. A jeśli kurs podaje ci same słówka, a żadnych zwrotów, to nie jest dobry. A żeby zrozumieć rozmowę kwalifikacyjna trzeba całkiem nieźle znać język. I kup sobie słownik angielskojezyczny, (nie angielsko polski !), w którym każde słowo będzie nie tylko wyjaśnione, ale podane zostaną przykłady użycia i zwroty. Np Longman jest całkiem niezły.

Gość gość
Uczę się niemieckiego, nie angielskiego.

Gość gość
To pewnie Langensheidt.

Gość gość
Moja nauczycielka mówi, że znam dużo słówek tylko mam problem z przełamaniem się żeby mówić. To prawda, boję się mówić, bo nie znam języka perfect. Trochę błędne słowo.

Gość gość
Książki Beaty Pawlikowskiej! Blondynka na jezykach. I uczyć się na głos, żeby umieć mówić.

Gość gość
Uczę się na głos. Na początku bolał mnie język i gardło, bo musialam przyzwyczaić się do wymowy trochę innej niż w pl czy ang. Książek poszukam, dzięki.:)

Gość gość
Do każdego języka jest 1 tom?

Gość Romansująca
może pomyśl nad kursem? ja niemiecki indywidualny robiłam w Długim Języku przed wyjazdem do Monachium. Generalnie wydaje mi się, że same filmy i samodzielne uczenie się z ksiażek to troszkę mało - bo nie rozmawiasz w tym języku, nawet jeśłi byś odpowiadała telewizorowi.

Gość dropsa
mozesz sie zapisac do szkoly angielskiego. ja obecnie chodze do lincolna i jestem bardzo zadowolona z efektow. oprocz tego powtarzam sama w domu

Na początek to proponuję fiszki np. http://wkarteczkach.pl/ Wydaje się, że to metoda dla dzieci ale naprawdę działa bo w języku najskuteczniejsze jest to co najprostsze i najbardziej naturalne. Co do nauki języka to 1,5 miesiąca to bardzo krótki okres i nie należy oczekiwać wielkich efektów. Poza tym często ucząc się z dnia na dzień nie zauważamy naszych postępów.