Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile płacicie czynszu do spółdzielni?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Otrzymałam mieszkanie po babci, 3 pokoje 63 m^2, mieszkanie własnościowe w spółdzielni mieszkaniowej. Płacę za nie 640 zł. Wydaje mi się że to strasznie dużo. Z rozmów ze znajomymi wynika że za podobny metraż w innej spółdzielni płacą o wiele mniej. Zameldowana jestem sama. W tych 640 zł mam ogrzewanie, zimną wodę, fundusz remontowy, eksploatację, śmieci, windę, domofon. (osobno płace gaz , prąd, internet). Piszcie ile Wy płacicie za mieszkanie. Bo już sama nie wiem czy wpadam w paranoje czy ktoś tu okrada mieszkańców.

Gość gość
To zależy od wielu czynników... Ja płacę 550 zł, ale zameldowane są 3 osoby i metraż trochę mniejszy, bo 55m. Mam w tym to samo co Ty. Faktycznie trochę drogo u Ciebie, ale moze wcześniej było duże zużycie ciepła i wody, a jak pooszczedzasz to i czynsz spadnie...

Gość gość
500 zł 56 metrów, czynsz taki sam cały rok

Gość gość
Kawalerka 28,2 m2, czynsz 360 pln

Gość gość
63 m2 540 zl, w czynszu to samo co u ciebie, zameldowania 1os ale to bez znaczenia bo i tak liczone od metra, bialystok

Gość to ja autorka tematu
no tak, tylko że mieszkam sama i zużycie wody na pewno nie spadnie jak wprowadzi się mój przyszły mąż a potem ewentualnie dzieci. Co do ogrzewania - rozliczane jest na cały blok w zależności od metrażu bo się dziadom ze spółdzielni nie chce liczników założyć w mieszkaniach !!! W przyszłym roku biorę ślub i muszę podjąć decyzję co dalej bo jak właduję 50 tysia w remont to już musztarda po obiedzie - muszę tam zostać :) Jak się mąż wprowadzi to już w ogóle mi wzrośnie woda, winda, śmieci będę płacić 700zł!! W starym zagrzybiałym bloku z lat 60tych .... Nie jestem księżniczką no ale na Boga 700 zł za wieżowiec z wielkiej płyty? Dodam że mieszkam w Częstochowie a więc jakieś super centrum przemysłowe ani turystyczne to to nie jest :)

Gość gość
Ja płace 175 zł za 38 metrow

Gość gość
Wez kobieto nie narzekaj dostałaś w spadku ogromne mieszkanie inni musza brac ogromny kredyt na 25 lat. To sprzedaj to mieszkanie i kup mniejszecz mniejszym czynszem, nie grzesz kobieto :-)

Gość gość
77 m2, 690zł zameldowane 3 osoby . W tym jest to wszystko to samo co masz ty plus oczywiście wiecznie mam dopłatę za wodę

Gość gość
M Martha - NO PŁACI SIE CZYNSZ ! bo w czynszu jest fundusz remontowy , woda ,ogrzewanie . Widzisz na wsi to pewnie butami palicie :

Gość gość
70 m 2 - czynsz 900 zł plus co dwa m-ce doplata za wode córka 45 m 2 - czynsz 350 zł

Gość gość
to nie jest czynsz! Czynsz to opłata za mieszkania wynajmowane (tzw. czynszówki) a nie za własnościowe. Za własnościowe płacimy remontówki i opłaty stałe - woda, antena zbiorcza, śmieci itp.

Gość gość
>>>NO PŁACI SIE CZYNSZ ! bo w czynszu jest fundusz remontowy , woda ,ogrzewanie .<<< to NIE jest czynsz, sama wymieniasz co to jest a piszesz, że to czynsz. Żenująca niewiedza.

Gość gość
oplaty potocznie nazywane czynszem :) ojej niektórzy to sa kumaci albo chca zaistniec

Gość gość
W mieszkaniach własnościowych płaci się za media i za remonty. Jak można płacić czynsz za własne mieszkanie, skoro czynsz to opłata za wynajem?

Gość gość
>>>oplaty potocznie nazywane czynszem<<< pierwsze słyszę, serio. Zawsze czynsz to dla mnie płacił ktoś, kto nie ma mieszkania a tylko wynajmuje.

Gość gość
Tak w starych spoldzielniach jest czynsz w ktory wchodzi ogrzewanie,smieci, winda, woda itp. W nowych gdzie tworza sie "spoldzielnie" mieszkancow nie musisz placic tylko zapomnialem jak to sie nazywa

Gość gość
Aha wspolnota mieszkaniowa

Gość gość
To mozliwe,ze potoczna to nazwa czynsz bo chodzi o oplaty eksploatacyjne.

Gość gość
Aha juz pisaliscie o tym:-D Malo czytam komenty innych:-P

Oczywiście ,ze w mieszkaniach własnościowych w bloku podlegającym pod spółdzielnie placi się czynsz do spodzielni co miesiąc (czynsz= opłaty eksploatacyjne/, fundusz remontowy, windę, domofon.) Moja koleżanka za 2 pokoje i 50 m2 placi lekko ponad 400 zl, druga za 3 pokoje 60 m2 placi 600 zl Kazde z nich ma wykupione na własność Na co pieniądze z czynszu(opłaty eksploatacyjnej) idą to autorka napisała w głównym temacie Gdzie wy żyjecie ,ze nawet takich podstaw nie znacie?? Wkupilibyście własne mieszkanie podlegające pod spoldzielnie i na pewno później szook bylby ,ze jeszce czynsz musicie płacić hahahha. Takie rzeczy dorosły człowiek powinien wiedziec

Gość gość
spoldzielnia spoldzielnia a wspolnota wspolnota - nie myl pojec

Gość gość
Przeczytaj raz jeszcze bo nic nie myle:-P

Gość gość
spóldzielnia mieszkaniowa, mieszkanie własnościowe 69 m 890/na miesiąc wyszczegolnione to, co u ciebie + jeszcze 12 zl za piwnice, ktora jest w innym budynku :(

Gość gość
przed chwilą zajrzałam na swoją stronę internetowa w spóldzielni mieszkaniowej w Warszawie i dla tych co się mądrzą, że we własnościowych czynszu nie ma, stoi jak byk - Wymiar czynszu na dzień 2014-11-01 Więc dla tych mądralińskich, nazywa sie to czynsz, a w jego skład wchodzi eksploatacja, fundusz remontowy, co, cw, zimna woda, dźwig, wywóz śmieci, domofon, itd 900 zł za 68 m2/ 3 pokoje :( Wiem, że w prawobrzeżnej warszawie jest taniej. Dużo zależy od "lepszych" i "gorszych" dzielnic