Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa gdansk43

silne bole calego kregoslupa od 2 lat

Polecane posty

Problemy z kregosłupem .Mam 43 lata i ciagle bole kregosłupa ,kaczyn gornych i dolnych . Cwiczenia , leki nie pomagaja bol jest podczas chodzenia ,stania .oraz siedzenia .Odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego .Prosze o pomoc ,co oznacza opis z MR kregosłupa szyjnego oraz ledzwiowego .Podaje opis odnosnie kregoslupa szyjnego.Badanie wykonano w sekwencjach SE/TSE w obrazach T1,T2- w plaszczyznie strzalkowej i poprzecznej.Zmiany zwyrodnieniowe w kregoslupie szyjnym z obecnoscia wytworczych wyciagniec krawedzi trzonow (od C2doC5)i grzbietowym uwypukleniem krazkow na osteofitach.W wyniku opisanych zmian zwezony jest kanal kregowy od C4 do C7 otwory miedzykregowe(gl po stronie lewej) na poziomach C3,C4,C5. Na poziomie C4,C5 obnizony krazek uwypukla sie grzbietowo na osteofitach na laczna glebokosc ok 3mm ze zwezeniem kanalu kregowego do 7mm w wymiarze strzalkowym z modelowaniem worka oponowego.Na poziomie C5,C6 krazek uwypuklony na ok 2mm ze zwezeniem kanalu do 6mm w wymiarze strzalkowym.Na poziomie C6,C7-centralna protruzja na ok 2mm;; kanal zwezony do najmiejszego wymiaru ap ok 7mm.Zmianyzwyrodnieniowe w stawie szczytowo- potylicznym po stronie prawej sygnal i wysokosc trzonow w normie .Rdzen szyjny prawidlowej grubosci,bez zmian ogniskowych . Prosze o pomoc czy to cos powaznego i co mnie dalej czeka . Co do MR odcinka ledzwiowego to wynik jest nastepujacy . Badanie wykonano w obrazach T1,T2- zaleznych w trzech plaszczyznac. Klinicznie; przewlekły zespol bolowy kregoslupa L/S.Nieznacznie lewowypukle wygiecie osi kregoslupa ledzwiowego.Wysokosc trzonow kregow i przestrzeni miedzykregowych jest zachowana .Poziom-L4,L5-cechy odwodnienia krazka miedzykregowego.grzbietowa lewooboczna przepuklia krazka miedzykregowego do zachylka bocznego ,na 3mm- splycajaca zachylek boczny L i dolna czesc otworu miedzykregowego L,bez dokanalowej dyslokacji krazka miedzykregowego na poziomach stozek rdzenia w normie WN; Protruzja krazka miedzykregowego do L zachylka korzeniowego na poziomie L4,L5. Prosze napisac czy to cos powaznego . Dodam iz mam problem z kolanami tz prawe bylo operowane z powodu pekniecia lakotki przysrodkowej a teraz czekam na zabieg kolana lewego z tego samego powodu . Z gory dziekuje za porade .Pozdrawiam Ewa

Gość gość
z tego co wiem przepuklinę likwiduje się operacyjnie, a na zwyrodnienia nie pomogą żadne ćwiczenia, a z wiekiem to się jeszcze pogłębi, wspólczuję bo nie jesteś jeszcze stara, środki chemiczne nie zlikwidują bólu a zniszczą wątrobę, nie wiem czy nie jest za późno na masaże

Gość zmęczona bólem
Współczuje Ci bardzo. Sama też cierpię z powodu kręgosłupa od 4 lat. / przepuklina lędzwiowa 4 mm/ Ty masz 3 mm. A dwa miesiące temu okazało się że mam też artroze stawu biodrowego. Boli mnie kręgosłup szyjny , piersiowy, lędzwiowy , pośladki .... długo by wymieniać .Nie pamiętam jak to jest żyć bez ciągłego bólu, co prawda jest on mniejszy niż w roku zdiagnozowania przepukliny - ale boli. Z wynikami musisz pójść do dobrego specjalisty.

Gość zmęczona bólem
Współczuje Ci bardzo. Sama też cierpię z powodu kręgosłupa od 4 lat. / przepuklina lędzwiowa 4 mm/ Ty masz 3 mm. A dwa miesiące temu okazało się że mam też artroze stawu biodrowego. Boli mnie kręgosłup szyjny , piersiowy, lędzwiowy , pośladki .... długo by wymieniać .Nie pamiętam jak to jest żyć bez ciągłego bólu, co prawda jest on mniejszy niż w roku zdiagnozowania przepukliny - ale boli. Z wynikami musisz pójść do dobrego specjalisty.

Gość ffinka
Wcierać rozgotowany w wodzie żywokost (postać kiślu ) .Do kupienia aptece.Można w postaci okładów .Olej dziurawcowy ,maść propolisowa.....Okłady z foli spożywczej (świecącą stroną )-sciągają ból .....

Do zmeczona bolem . Czy miałaś zabieg? a co do specjalisty to chodze do neurologa ale twierdzi ze nic strasznego sie nie dzieje i ze mam wszystkieo po troche , zlecila leki na zwiodczenie miesni i leki psychotropowe na rozluznienie miesni

Gość gość
a sprobuj cwiczyc joge albo rytualy tybetanskie