Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja 15 letnia córka chce sobie zrobić tatuaż. Jestem załamana

Polecane posty

Gość gość

powiedziała, ze jak jej nie pozwole to ona i tak sobie zrobi przed świętami... i co tu robic, cokolwiek zrobie to i tak sobie go zrobi :( chce jakis napis miec kolo brzucha :(

Gość gość
niech sobie zrobi biologiczny, po kilku latach nie będzie śladu, a ona nie oszpeci się na całe życie

Gość gość
ja zrobilam w wieku lat 16 i jakos nic sie zlego nie stalo.I to spory:)

Gość gość
Powiedz ze jak pojawi się z tatuażem to jej papierem ściernym go zmyjesz Hue Hue

Gość gość
Postaw sprawe jasno, jesli zrobi sobie tatuaż to nie zobaczy kieszonkowego przez pół roku. To musi bys surowa i stanowacza "przyszła kara". To Ty jesteś matką i Ty powinnaś rządzić. Dziecko Cię ma gdzieś nie mozesz tak jej pozwalać tym bardziej ze jakikolwiek tatuaż zrobi i tak bedzie żałowac bo w tym wieku ma się inny umysł niz w wieku 25, 35 lat. Ona nie zdaje sobie z tego sprawy ze kiedys będzie zupełnie inaczej myslącą osobą. Moze przedstaw jej jakąś swoją głupote którą zrobilas w młodym wieku a potem zalowałas..? Tatuaż to powazna sprawa ma sie go do konca zycia, niech poczeka te 5 lat chociaż... (p.s jestem tatuatorka wiem co piszę;) mamy mnóstwo kilentów z tzw. "błędami młodości" i niestety nie wszystkie da sie potem "uratować" czy zakryś czymś ładnym)

Bylam glupia jak Twoja corka, ale chociaż do 18 poczekalam ;) pisze glupia, bo jednak faktem jest to,ze tych pierwszych tatuaży wywolanych impulsem blablabla później się z reguly zaluje. Mama się do mnie nie odzywala przez parę mc,ojciec nie wiedzial przez 7lat ;) Ciężko Ci będzie ja powstrzymać, jeśli wiesz w jakim studiu chce zrobić to idź do nich niech maja na uwadze niepelnoletnia z podrobionym pozwoleniem. Jeśli na lewo będzie robić, truj jej o sterylnosci, ze zarazić się czymś może, ze slabej farby użyją itd

Gość gość
Spytaj ją jaki to tatuaż. Jeśli to jakiś mały wzorek, serce, cytat czy coś to ok. Jednak na jakiś większy się nie zgadzaj. Zafunduj jej taki z henny. Schodzi po jakimś czasie i jest bezpieczniejszy od prawdziwego.

Gość gość
Henna wcale nie jest bezpieczniejsza bo częściej silnie uczula! Podejrzewam ze Twoja corka chce zrobic tatuaz u kogos w domu a nie w studio, bo w studiach wzmagamy pełnoletnosci. Radze Ci stanowczo zagrozic brakiem ieszonkowego, tak aby Ci uwierzyła. które dziecko wytrzyma pół roku bez kieszonkowego? zadne. mysle ze ta groźba popdziala ale powinnas to zrobic bardzo stanowczo. ona teraz bedzie smiertelnie zła na Ciebie ale za 10lat Ci podziękuje:)

Gość gość
musisz wymyślić coś na zasadzie chodzenia ze smyczą na spacery jeśli chce się psa. Możesz wyjąć z jej szafy jakieś obciachowe ubrania, które kupiła 2-3 lata temu i zapytać czy jej się podobają. Tak samo będzie z tatuażem...

Gość gość
16:29 - dobry pomysł! autorko Twoim zadaniem jest chronic swoje dziecko, uczyc i dzielic sie swoim doswiadczeniem zyciowym, wytłumacz dziewczynie ze w tym wieku ZAWSZE mysli się co innego niż w wieku 25, 40 itd

Gość gość
Ja mam syna,ale udalo mi sie wytlumaczyc,ze musi troche poczekac hehe

Gość gość
Kol brzucha idiotka z tej twojej corki... Kiedys zajdzie w ciaze i ten tatuaz sie jej rozciagnie a potem jak sie po ciazy sciagnie spowrotem to bedzie wygladal koszmarnie. Widzialam to ju jednej kobiety w UK. Zrobila sobie sloneczko wokol pepka... Byla po ciazy wiec potem ten tatuaz wygladal jak zmieta gazeta, koszmarnie. Dziewczyny z uwagi na ten fakt, ze w przyszlosci moga zajsc w ciaze, nie powinny robic sobie tatuazy w partiach ciala, ktore powiekszaja sie naturalnie w ciazy i po niej. Zreszta tatuaz o ile wyglada ladnie na mlodym ciele, im starsza skora tym gorzej one wygladaja... W UK mnostwo ludzi robi sobie tatuaze, wielu tych co zrobili w mlodosci zaluje, bo potem na starszej, pomarszczonej, rozciagnietej skorze strasznie on wyglada. Poza tym juz nawet tam nie chca zatrudniac do prestizowych zawodow ludzi z tatuazami. Poprostu zle sie kojarza... Powiedz corce, ze w przyszlosci moga ja nie zatrudnic nigdzie wlasnie przez to, ze ma tatuaz, bo raczej kojarzy sie z kryminalem, nawet ladne kwiatuszki i serca u kobiety...

Gość gość
Z kryminalem,to kojarzy sie co innego...dziubku!

Gość gość
W życiu nie pozwalaj!! Ja sama mam dwa tatuaże, zrobione w wieku 20-paru lat w profesjonalnym salonie tatuażu za niemałe pieniądze. A przede wszystkim mam przemyślane, ładne wzory, z których wytatuowaniem nosiłam się kilka lat i nie zrobiłam ich w miejscach nieodpowiednich dla kobiety, tj. ramiona, łydki, kostki (bo jak w przyszłości zmieni się styl ubierania na bardziej elegancki to będzie musiała zakrywać), brzuch i piersi (bo się rozciągają w czasie ciąży). Mam też znajomych, którzy porobili tatuaże jako niepełnoletni lub w okolicach osiemnastki. Wyglądają koszmarnie, znajomi żałują. Nieletni robili gdzieś "u znajomego", pełnoletni w najtańszych salonach lub w promocji, to sobie wyobraź jak to wygląda. Dochodzi jeszcze kwestia ew. zakażeń, bo w takich miejscach o nie nietrudno. Jak robić tatuaż, to tylko w wieku dorosłym, jak się ma konkretne pieniądze. Po obmyśleniu wzoru poczekać kilka lat, jak się nie znudzi - można działać. Powiedz córce, że jak zrobi bez Twojej wiedzy, to kieszonkowego nie zobaczy do pełnoletności.

Gość gość
Nie wszystkim takie pogrozki funkcjonuja....

Gość gość
To jak pogróżki nic nie dadzą to pozostanie je spełnić - nie dawać kieszonkowego i w ogóle żadnej kasy, odkładać wszystko na konto i dać jej za parę lat na usunięcie :P

Gość gość
Autorko zgodz sie, ale postaw warunek, ze bedzie mogla zrobic to za rok. Wytlumacz jej, ze jest to powazna decyzja, której nie podejmuje się z dnia na dzień. Zapewnij, że slowa dotrzymasz. Do tego czasu córka przemyśli sprawę i prawdopodobnie się rozmyśli. Jeśli nie, to przynajmniej będzie to jej świadoma decyzja, której nie powinna żalować w przyszłości.

Gość gość
Pamiętam kiedy miałam 15 bardzo chciałam tatuaż,strasznie mi się to podobało, ale rodzice nie chcieli się zgodzić. Jednak miałam tyle rozumu żeby nie iść do "pana zenka spod piątki" tylko do renomowanego salonu, a tam jak wiadomo nie liczyła się nawet zgoda na piśmie. Rodzic lub opiekun miał być osobiście. Tata wpadł na pomysł żebym zrobiła tatuaż z henny, warunek taki, że co najmniej przez pół roku miałam ten tatuaż odnawiać. Żeby cały czas był w tym miejscu. Efekt? Po dwóch miesiącach miałam dość beznadziejnego wzorku, który wybrałam :D a wydawał mi się taki ekstra kiedy go wybierałam. Prawdziwy tatuaż zrobiłam sobie na 28 urodziny :)

Gość gość
nic nie zrobisz jak sie uparla to zrobi! Jedyne co ja zrobilam w tej sytuacji to powiedzialam, ze ok ale wzorek i lokalizacje musimy razem z tata zaakceptowac i aby uniknac "pana zenka spod piątki" wybralismy dobry salon. Corka zrobila sobie na barku "jing, jang" ma go juz dlugo ale chyba teraz zbiera na uzupelnienie koloru.