Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaudynka1st

Cukrzyca ciążowa

Polecane posty

Witajcie dziewczyny. Poruszam temat cukrzyc ciążowej, pownieważ wszędzie gdzie wyszukuje tematów dot. cukrzycy ciążowej są one sprzed wielu lat, a troche sie pozmieniało. Zaznijmy od tego, że ta wiadomość spada na nas jak grom z jasnego nieba. Dopiero co ustąpiły mdłości, zaczął sie apetyt na wszystko, wszystko zaczeło smakować sto razy lepiej ehh ten wilczy apetyt na świeży sernik i ta przyjemność z jedzenia go... tu nagle wynik po obciążeniu za wysoki i diagnoza cukrzyca ciążowa, wizyta u diabetologa, przykazania żywieniowe, rygor mierzenie cukru 4 razy dziennie... koszmar. Ale da sie przezyc, chociaz by po tym jak zaczynamy piękniec po diecie, jestesmy szczuplejsze, odpuchnięte i w ogóle wszyscy nie mogą sie nadziwić. Gdyby tylko nie lęk o zdrowie dziecka i ten straszny rygor w momencie, w którym mamy ochote tylko połozyc sie do łózka z tabliczką ulubionej czekolady w ręku eehh marzenia ;) Brakuje mi tez na internecie jakiś konkretnych przepisów i pomysłów na dania, a wszystko niestety musi byc wczesniej przemyslane bo zauwazyłam, że szybko wymyślony obiad, który do końca nie jest sprawdzony i przemyślany kończy się dużym skokiem cukru. Po drugie chciała bym poruszyć kwestie norm cukru, któe zostały zawyżone. Zastanawiam się, pownieważ wiem, że wczesniej normą był wynik do 140 teraz jest tylko do 120. Obecnie jestem w 34 tygodniu, mam diete a insuline mam brac tylko przy przekroczeniu nawet jeżeli to jest wynik 121, czy to przypadkiem troche nie nad wyrost skoro wczesniej było spokojnie do 140 i było ok ???? Dodatkowo niepokoi mnie to ze mam dużo kietonów w moczu naczczo a jak zjem wieczorem więcej to zawsze przekroczenie rano max do 100. A no i od 28 tygodnia schudłam juz 6 kg co mnie troche martwi, ale pod koniec 32 tyg. byłam na usg i mały rośnie wzorowo, waży juz 2200 kg takze mam nadzieje, że wyjada sobie wszystko co mu potrzeba :) Zapraszam do udziału w dyskusji i wymiany przepisami i pomysłami na posiłki ( chociaż niestety na każdego poszczególne pokarmy działają inaczej, ale moze bedzie nam chociaz troche łatwiej ) Pozdrawiam :)