Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

4latek nie umie liter

Polecane posty

Gość gość

Nie potrafię nauczyć mojego syna liter. Kupiliśmy klocki z alfabetem, drukuję mu do kolorowania po jednej dziennie, a i tak wszystko mu się myli. Jak pytam jaka to litera to " strzela",tak samo jak proszę, żeby wymienił jakieś słowa np. na "a". Z liczeniem nie ma problemu, tak samo rozpoznaje cyfry. Macie jakiś sposób? Jak to wygląda u waszych pociech?

Gość gość
Nie przejmuj się! Przyjdzie czas i sam zacznie ci wszystko wymieniać. Tak jak mój syn.Z matematyki ''geniusz''.Dodaje,odejmuje,dzieli i mnoży już od roku a ma 6 lat. Z polskiego noga :P. Teraz już co prawda zaczął czytać ale bałam się co to będzie. I nawet pisze ładnie co jeszcze 2 mies temu bym nie pomyślała. Jak nie chciał słyszeć o literkach tak teraz gdzie nie pójdzie czyta,pisze. Zobaczysz przyjdzie czas i nawet nie będziesz wiedziała kiedy i mały cię zaskoczy :)

Daj jemu czas ;) Im bardziej będziesz "pedagogiem" to możesz bardziej zniechęcić dziecko do "nauki".

Gość gość
ma jeszcze czas na czytanie

Gość gość
żeby była jasność, nie zmuszam go do nauki i nie robimy niczego na siłę. Jak nie chce to robimy coś innego:)

Gość gość
czyli podpis wyuczony na blachę :P dziecko powinno wiedzieć co pisze.

No tak,póki co wyuczony na blachę. Zawsze podczas jakiegoś rysowania podpisywał się puerwsza literka swojego imienia,czyli T a ostatnio mu pokazałam pozostałe i się nauczył. Nie mam z tym ciśnienia, przecież w końcu załapie o co chodzi. Nie będę odbierać pracy pedagogom :)

Gość gość
moj juz zaczyna skladac slowa z liter

mój syn tez nie chce sie uczyc,ma w grudniu 4 latka,cyferki go bardziej interesuja i myli sobie cyferki z literkami więc na razie ucze go cyfr

Gość gość
Moj w wieku 4 lat znal juz wszystkie litery i cyfry,ale on wtedy juz do szkoly chodzil i tam sie nauczyl,w sumie juz w przedszkolu alfabet znal.Twoj jak pojdzie do szkoly tez sie nauczy czym Ty sie przejmujesz?

Gość gość
Kobieto nie przesadzaj. Ty wymagasz aby czteroletnie dziecko czytalo poezje? A ty juz w tym wieku potrafilas czytac? Liczyc? Pojdzie do przedszkola i sie cofnie. Inni beda sie uczyc a on juz nie bo nadgorliwa mamunia go nauczyla. Jesli sam sie rwie to luz ale widac ze mu to nie idzie. Daj wiec zobie i jemu spokoj

Gość gość
Jest juz w przedszkolu to po pierwsze, a po drugie nie wymagam, aninie oczekuję żeby czytał poezję, tylko odróżniał A od B