Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Vanessa_25

wyczytałam na kafeterii, że mam patologiczne imię i jest mi przykro :(

Polecane posty

Gość Vanessa_25

25 lat temu rodzice wpadli na pomysł dania mi na imię Vanessa. Nazwisko mam kończące się na -ska (coś jak Mogilska, Rabińska). Nigdy mi to imię nie przeszkadzało, dzieci się ze mnie nie śmiały, byłam raczej lubiana. Później w dorosłym życiu kilka razy zetknęłam się z mało uprzejmymi komentarzami odnośnie mojego imienia, które podkopały moją samoocenę. Nie jestem z patologicznego domu, mam kochany rodziców, na których zawsze mogę liczyć i którzy są dla mnie wsparciem. Dali mi tak na imię, bo się im podobało i tyle, nie kierowali się (bynajmniej nie świadomie) chęcią zapewnienia mi lepszego startu. Mam dzisiaj gorszy dzień i przypadkiem czytając różne tematy na kafeterii znalazłam taki, w którym ludzie jeżdżą po moim imieniu. I jest mi najzwyczajniej w świecie smutno, tak jakby to jakie noszę imię świadczyło o mnie jako o osobie :(

Gość gość
25 lat temu to nie było imie nadawane przez patologiczne rodziny :) dopiero od jakiegoś czasu jest taka tendencja wśród takich ludzi wiec nie masz sie co przejmować...

Gość gość
Zmień to imię .Dziś niestety tak nazywają się agencje i pracujące tam dziewczyny .Szkoda ze rodzice nie znalezli ci normalnego imienia .

Moja przyjaciółka ma na imię Vanessa i uważam, ze to ładne kobiece imię :)

Gość Vanessa_25
Nie wiem dlaczego miałabym zmieniać, skoro z tym imieniem funkcjonuję już tyle lat....nie utrudniło mi one zdobycie pracy, a i nie wiem jak mam oznajmić potem znajomym, że mają do mnie mówić inaczej skoro od 25 lat mówią "Vanessa"/"Neska".....po prostu przykro się czyta rzeczy, które ludzie tutaj wypisują :( działa to demotywująco i dołująco

Gość gość
No wybacz nikt tu Cie obrazić nie chciał raczej. Po prostu to imię jest popularne w pewnych kręgach i nic na to nie poradzisz. Podobnie z imieniem Dżesika albo Nikola, też się raczej negatywnie kojarzy.

Gość gość
chciałaś chyba napisać "przynajmniej nieświadomie"?

Gość gość
Spoko, ja mam na imię Nikola, ale jestem od Ciebie 2 lata młodsza i też dopiero niedawno zetknęłam się z tymi opiniami o moim imieniu. Zawsze uważałam je za ładne, podobało mi się, rówieśnicy też się ze mnie nie śmiali itd. A potem weszłam na internety i się dowiedziałam :D -że moi rodzice to albo alkoholicy i żuleria spod Żabki -albo ostatecznie nie mają kompletnie gustu -że moje imię jest pretensjonalne do granic -że powinnam je zmienić, bo jest obrzydliwe -że pewnie reprezentuję pustostan -a jeśli nie ja go reprezentuję to z pewnością moja matka :D

Gość gość
Nie śmiali się ,bo dawniej te imiona były rzadkie i nikomu nie kojarzyły się z patologicznymi rodzinami. A teraz czy to w tv czy to na ulicy można zaobserwować modę na nadawnie tego typu imion włas nie wśród takich rodzin.

Gość Vanessa_25
chciałaś chyba napisać "przynajmniej nieświadomie"? xxx nie, chciałam napisać tak jak napisałam, czy jest w tym jakiś błąd? chodziło o to, że "nie byli świadomi", a nie że "byli nieświadomi"

Gość gość
Nie śmiali się ,bo dawniej te imiona były rzadkie i nikomu nie kojarzyły się z patologicznymi rodzinami. A teraz czy to w tv czy to na ulicy można zaobserwować modę na nadawnie tego typu imion włas nie wśród takich rodzin. xxx nie, teraz c***atologiczni zauwazyli ze wieksze powazanie zapewniaja imiona staropolskie czy ogolnie staromodne i stąd ten natlok Franciszków, Antonin i Stanisławów

Gość gość
Nie przejmuj się masz ładne imię. Jakie imiona według rozpisujących się o patologii są w rodzinach normalnych i wśród ''elit''

Gość gość
Jakie imiona według rozpisujących się o patologii są w rodzinach normalnych i wśród ''elit'' xxx Uniwersalne i proste typu Anna, Katarzyna, Ewa, Adam, Michał, Piotr, Paweł, Tomasz, Jan. Ci chcący być bardziej oryginalni, ale nie pretensjonalni sięgają po imiona starodawne, np. Ziemowit, Mieszko, Miłosz, Antoni, Franciszek, Stanisław, Dobrochna, Jadwiga itd. Imiona kojarzące się negatywnie, bo z krajami zachodnimi, z amerykanizacją to właśnie Vanessa, jak również wszystkie typu Brajan(Brian), Alan(Allan), Nikola(Nicola), Oliwia(Olivia), Dżesika (Jessica) itd. Co nie zmienia faktu, że to, że ktoś nosi takie a nie inne imię nie daje pozwolenia na wyśmiewanie się czy obrażanie. Kulturalne wyrażenie swojej opinii jest jak najbardziej w porządku, natomiast wyskakiwanie z diagnozą społeczną świadczy tylko i wyłącznie o pustce w głowie komentującego.