Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

świąteczna atmosfera

Polecane posty

Gość gość

Co robicie żeby bylo przytulnie, miło, i meeega swiatecznie? Nie bd się rozpisywac chyba wiecie o co chodzi

Gość gość
Sprzątamy, pieczemy pierniczki i ciasta, ubieramy choinkę i inne stroiki, puszczamy w radio piosenki świąteczne i kolędy

Poza wszystkim, co oczywiste (większe -ale też bez przesady- sprzątanie, jakieś porządki w miejscach, do których na co dzień nie zaglądam), skupiam się na małych rzeczach, które wzięte w kupę, tworzą całą tę atmosferę. Przede wszystkim to zapachy (pomarańcze z goździkami, imbir, cynamon, miód, przyprawy korzenne - w grudniu jest tego u mnie więcej niż zazwyczaj). Czyli gotuję na bazie tych produktów, robię pierniki, ciasteczka anyżowe, ozdoby (jak te pomarańcze z goździkiem), suszę skórki od cytrusów, pojawiają się pierwsze zapasy bakalii, które idą w święta jak woda, a wcześniej wszyscy je podkradają z szafki :D Poza tym, po Mikołajkach zaczynamy słuchać świątecznych pastorałek, piosenek - kolędy pojawiają się tuż przed samymi świętami. Mam jakieś typowo świąteczne gadżety, które między 6tym a Wigilią wystawiam w domu: świąteczne obrazki do przedpokoju, jakieś małe świeczniki czy anioły z motywem śniegu/gwiazd, ściereczki kuchenne :P i tego typu sprawy. Znosimy do domu gałązki igielne, z których robimy stroiki, co roku robimy też chociaż kilka nowych, własnoręcznych ozdób na choinkę - z bibuły, słomy, szyszek, wycinanek, kokard. Wieczorami zaparzam grudniową herbatę (na bazie przyprawy korzennej) albo grzańca ;) Obowiązkowo - kalendarz adwentowy, co wieczór, aż do Wigilii robimy z tego cały ceremoniał - jaki kształt, jaki smak czekoladki, co się kryje pod okienkiem :D Takie rzeczy wyniosłam ze swojego domu rodzinnego i szczęśliwie udało mi się je przenieść na swoją rodzinę. Wszyscy bardzo chętnie angażują się w te wszystkie rzeczy, nie dajemy się zwariować temu medialnemu, świątecznemu szaleństwu. Przeżywamy to nieco ciszej, staranniej, milej i spokojniej ;)

Gość gość
Psychiczna, suuuuuper :) Dobrze ze mi przypomnialas o.kalendarzu adwentowym :D jeszcze nie kupilam.

Gość gość
Ja uwielbiam zapach piekacych sie pierniczkow :-)

Gość gość
Sprzątać dużo nie muszę bo mam porządek zawsze ,ale wieszam i ustawiam różne świąteczne gadżety nawet w wc stawiam małą choinkę ,na oknach i drzwiach tak że od zewnątrz wieszam ozdoby .