Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaszmirowoczarna

Rozmowa i wspomnienie o śmierci

Polecane posty

Gość kaszmirowoczarna

Rozmawiałam na luzie z kolegą... i gdzieś wkręcił się wątek śmieci i odchodzenie najbliższych. A ja to skomentowałam, że to jedyne czego jesteśmy pewni i że ja po śmierci chcę być skremowana i moja rodzina zna moje zdanie w tej kwestii. On się bardzo zdziwił, że w mojej rodzinie w ogóle o czymś takim się rozmawia,bo u niego nie... i że w związku z tym ze mną jakaś masakra jest bo taki temat ja traktuje jak każdy inny i mówię wprost. Czy ze mną coś nie tak jest?

Gość gość
Musicie być bardzo młodzi ... Jesteś normalna :) śmierć nie powinna być tematem do którego podchodzi się ze strachem i niechęcią ...Widocznie w Twojej rodzinie było już kilka pogrzebów a u niego nie ...i dla niego to jest takie dziwne i przerażające .Mnie mama z babcią ciągnęły na pogrzeby od małego - wszystkie ciotki ,wujkowie ...Najbardziej przerażało mnie dotknięcie ręki zmarłego przed zamknięciem wieka ...brrr...

Gość gość
Tacy młodzi już nie jesteśmy... i u nas kilka osób odeszło np. babcie. Ale u niego w rodzinie temat śmierci wśród żywych to tabu. U mnie każdy zna zdanie każdego co do "tzw. ostatniej woli". I wyszło to w normalnej rozmowie o życiu, nie przy okazji czyjeś śmierci.

Gość gość
czemu ma być coś nie tak? jest taki wiek, że się o śmierci nie myśli, ale z czasem przychodzi taki, że człowiek zdaje sobie sprawę z jej istnienia i zastanawia się jak by to było np w jego przypadku. Swoja drogą też wybrałabym kremację - http://www.exitus.com.pl/uslugi/kremacje-zwlok bo wydaje mi się być mniej pretensjonalnym i krótszym sposobem pożegnania niz organizacja ceremonii pogrzebowej itp.

Gość gość
no u mnie rozmawiamy w rodzinie o smierci, ale wiadomo ze nie jest to temat do kawy i ciastek. Po prostu wiemy co kto chce: czy kremacja czy nie, czy pogrzeb skromny czy bardziej okazaly no i jaki zaklad pogrzebowy sopot http://pogrzeby-trojmiasto.pl/uslugi/

Gość gość
nie wiem czemu smierc jest tematem tabu. Chyba lepiej przygotowac swoich bliskich na taka mozliwosc i dzieki temu pomoc im za wczesu wszystko zaplanowac np. wyglad nagrobkow jak z www.nagrobkibialystok.pl/oferta