Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anka36lat

Dysplazja małego stopnia, wyciecie macicy

Polecane posty

Gość Anka36lat

Jakiś czas temu, podczas rutynowej wizyty u gina, wyszło że mam obniżona macicę + polipa + cytologia (Papa IV, HSIL, CIN II/III, zmiany średniego/dużego stopnia). Po pobraniu wycinka do badania + wycięcie polipa (również do badania, wyszło że nieszkodliwy), wyszło że mam dysplazję małego stopnia, LSIL, CIN I. Gino powiedział, że na następnej wizycie będziemy myśleć co dalej z macicą, bo wyniki są bdb wiec teraz tylko polepszenie komfortu życia, czyli jej podniesienie. 27.11.2014 (dzisiaj) jestem po wizycie u gina, zrobił znów cytologię + stwierdził, że mam nagromadzone endometrium i, że nie wiadomo jak to będzie, że może to 'taka moja wada', albo coś może wyniknąć. I, że najlepiej będzie jeśli poddam się zabiegowi usunięcia macicy i wtedy nie będę mieć już żadnych problemów. Mam dopiero 36 lat, co prawda mam 2 dzieci (8, 4), ale może chciałabym mieć jeszcze? Moja 24 letnia siostra również ma problem z nagromadzaniem endometrium, ale nikt jej od razu nie proponuje takich drastycznych rozwiązań. Z tego co mi wiadomo, macica jest usuwana w ostateczności, przy naprawdę złych wynikach, a mi mój gino sam ostatnio powiedział, że CIN I to jest norma i w 100% wyleczalne.

Gość gość
czemu ci siatki nie założy moja znajoma też miała obniżoną macicę może idź do innego lekarza i prywatnie

Gość Anka36lat
Właśnie byłam prywatnie, od kilku wizyt tylko tak. 200 zł kasuje bez mrugnięcia okiem, ale żeby pomóc to... Powiedział, że z siatkami za dużo roboty, a ja już chyba nie mam przecież zamiaru się bawić w dzieci. Powiedziałam mu, że wolałabym nie wycinać. To powiedział: "Czy pani myśli, że jest u rzeźnika? Tu nie można sobie wybierać co się chce, od tak, widzi mi się"...

Gość gość
Spokojnie, nikt ci macicy nie usunie. Moja cyto 3B. Wycinki CIN3. Gin też mi mówiła o usunięciu wszystkiego bo mam 39 lat i troje dzieci to i po co mi macica. Jednak w szpitalu nikt o tym nie mówił. Usuną mi tylko tarczę szyjki nawet nie całą szyjkę. Nikt ci nie usunie zdrowych narządów. Ja przez moją gin mało sobie życia nie odebrałam tak mnie nastraszyła.

Gość gość
Daj foto krocza