Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Były grozi odebraniem dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam problem, jestem w ciąży, już na ostatniej prostej (miesiąc do rozwiązania), z ojcem dziecka rozstałam się niedawno, teraz on straszy sądem i odebraniem dziecka, ja nie mam dochodu, ale mieszkam u rodziców, więc na lodzie z pewnością nie zostanę, chociaż wiem, że on chce to wykorzystać... Były jest osobą nieodpowiedzialną, poza tym niestabilną emocjonalnie (po próbie samobójczej, do teraz przechodzi załamania nerwowe, ma myśli samobójczej). Wiem, że w polsce to raczej matka ma większe szanse w takich przypadkach, ale ja żyję w strachu, nie chcę, żeby moje dziecko wychowywał człowiek, który sam ze sobą sobie nie radzi... Stąd moje pytanie... Jakie szanse ma mój ex na otrzymanie prawa do opieki?

Gość gość
Żadnych. Bądź spokojna i się nie stresuj. :-)

Gość gość
po próbie samobójczej? zerooo

Gość gość
Jeśli masz słabe warunki materialne to powinien pomóc. Nie ma żadnych podstaw żeby odebrać dziecko matce.

Gość gość
Jesli jest tak jak mówisz to twój były nie ma żadnych szans. Nie stresuj sie :)

Gość gość
Przede wszystkim, złóż o alimenty, jak najszybciej

Gość gość
Oczywiście, złożę, jak tylko mały się urodzi

Gość gość
Możesz już teraz złożyć o zabezpieczenie warunków do prawidłowego rozwoju ciąży i dla ciebie

Gość gość
a wlasnie ja mam pytanie odnosnie alimentow.. jesli jestem z chlopakiem (tzn.juz nie) i jetem w ciazy moge sie starac o alimenty dla mnie czy tylko dla dziecka z racji tego ze nie jestem jego zona?

Gość gość
Nie miałam pojęcia, że jest taka możliwość, z pewnością z tego skorzystam, dziękuję, jestem teraz spokojniejsza :)

Gość gość
na siebie nie, tylko jeśli byłabyś jego żoną

Gość gość
ale bzdura. Jesli nie jestes jego zoną to tym bardziej mozesz na siebie to znaczy na wydatki zwiazane z ciażą i porodem ok 3 msc przed porodem jakos tak,potem tylko na dziecko. Piszecie bzdury a dziewczyna jeszcze uwierzy i nie wystąpi o swiadczenia ktore jej się prawnie należą. Idz do mopsu,dowiedz się albo najlepiej wpisz w wyszukiwarkę " alimenty na kobietę w ciaży nie będącą żoną" i wszystko jasne.

Gość gość
jestem w polowie 7m-ca ale dzieki, popatrze, poszukam. Bo dopiero niedawno sie dowiedzialam ze cos takiego jest a nie mialam nawet glowy przez to wszystko niczego zalatwiac. Ale skoro moglabym od niego kase wyciagnac to jak najbardziej skorzystam

Gość gość
art. 133 § 1 k.r. i o.. ojciec, nie będący mężem matki, obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. - Roszczenia matki w tym zakresie przedawniają się z upływem lat trzech od dnia porodu art. 141 k.r. i o.. Jeżeli ojcostwo mężczyzny, który nie jest mężem matki, nie zostało ustalone, zarówno dziecko, jak i matka mogą dochodzić roszczeń majątkowych związanych z ojcostwem, tylko jednocześnie z dochodzeniem ustalenia ojcostwa (art. 143 k.r. i o.). Wniosek - można starać się o alimenty dopiero jak dziecko się urodzi a ojciec uzna je w USC albo na drodze powództwa sądowego.

Gość gość
W sytuacji, gdy ojcostwo mężczyzny nie będącego mężem matki zostało ustalone, ojciec dziecka, jest obowiązany przyczyniać się do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu, w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom. Dla określenia wysokości pomocy finansowej ze strony ojca dziecka, istotne znaczenia będzie mieć to czy matka dziecka pracuje. W sytuacji, gdy matka dziecka nie pracuje, możliwe jest, że ojciec dziecka będzie musiał pokrywać koszty jej utrzymania w całości. 19.90 złEmerytury - Raporty INFOR - PDF Obowiązek pokrywania kosztów utrzymania dłuższy niż trzy miesiące Z ważnych powodów matka dziecka może żądać udziału ojca w kosztach swojego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Do ważnych powodów można zaliczyć zarówno chorobę matki dziecka, jak również chorobę dziecka, z czym wiąże się konieczność jego stałej opieki ze strony matki. Zobacz również: Zabezpieczenie wydatków przed urodzeniem dziecka Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki (np. ubranka, środki do kąpieli i higieny) albo szczególne straty majątkowe (koszty niezbędnych leków dla matki), może żądać, aby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Powyższe roszczenia przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe. Roszczenia przedawniają się z upływem trzech lat od dnia porodu. Roszczenie przed urodzeniem dziecka W przypadku uwiarygodnienia ojcostwa mężczyzny, który nie jest mężem matki, matka może żądać, aby ten mężczyzna, jeszcze przed urodzeniem się dziecka wyłożył odpowiednią sumę pieniężną na koszty jej utrzymania przez trzy miesiące w okresie porodu oraz na koszty utrzymania dziecka przez pierwsze trzy miesiące po jego urodzeniu. Sąd określi termin i sposób zapłaty tej sumy. Dochodzenie roszczenia jednocześnie z dochodzeniem ustalenia ojcostwa W sytuacji, gdy nie zostało ustalone ojcostwo mężczyzny, który nie jest mężem matki, zarówno dziecko, jak i matka, mogą dochodzić roszczeń majątkowych związanych z ojcostwem tylko jednocześnie z dochodzeniem ustalenia ojcostwa.

Gość gość
dziewczyny korzystajcie ze swoich praw,to nie jest zadne wyłudzanie,te pieniadze wam się nalezą jak psu miska,takie jest prawo i z niego korzystajcie,nie unoscie się fałszywą duma i nie pozwolcie aby ojciec dziecka uniknał odpowiedzialnosci a wy z dzieckiem bedziecie zyły w nędzy.

Gość gość
mialam sie uniesc honorem ale to nic nie da, nie chce zeby maly cierpial a wiem, ze i tak bedzie. On dziecko uzna ale nazwisko Ksawery bedzie mial moje. Dziekuje za pomoc

Gość gość
Ja właśnie też chciałabym, żeby dzidziuś miał moje nazwisko, ale czytałam, że jeśli nie będziemy zgodni w tej kwestii, w usc mogą mu nawet wpisac nazwisko dwuczłonowe