Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiutka

Choinka żywa czy sztuczna

Polecane posty

Gość asiutka

Którą wolicie

Gość gość
Tylko sztuczna, nie sypia się tak igły, nie trzeba ciągle sprzątać i trzeba dbać o przyrodę, nie wycinać drzew w lesie.

Gość gość
żywa bo ładnie pachnie w domu

Gość gość
Sztuczna

Gość gość
Tylko żywa

Gość Ewa Ra
i taka i taka :) u dzieci w pokoju mała żywa, a w salonie w tym roku będzie sztuczna, bo to po prostu praktyczniejsze i szybsze dla mnie. kupiliśmy przez intenert - czekamy na dostawę. Choinka prawie 2 m za grosze http://selgros24.pl/Dom-i-ogr%C3%B3d/Dekoracje-i-wyposa%C5%BCenie/Dekoracje-i-ozdoby/Bo%C5%BCe-Narodzenie/Choinki/ERBIS-Sp.j./CHOINKA-SOSNA-1%2C8M-ZE-STOJAKIEM/2_46873.do?seasonId=101 przy okazji wzięliśmy też lampki, trochę kawy, herbaty no i oczywiście prezenty pod choinkę dla bliźniaków

Gość gość
u nas co roku jest żywa choinka. Kupujemy drzewko w doniczce, a potem wsadzamy je do ogrodu. Mamy już piękny las z choinek poświątecznych. Kupiliśmy w tym roku nowe, ledowe i energooszczędne lampki choinkowe w sklepie internetowym https://www.24sklep.pl/. Łańcuch z lampkami ma 7 metrów długości.

Gość gość
tyko zywa

Zawsze kupuję żywą choinkę. Wygląda i pachnie cudownie. W tym roku mam taką z korzeniami w donicy - mam zamiar po świętach posadzić ją u rodziców na działce:)

Gość gość
a ja wole sztuczne. jak mialam prawdziwą, to kot ją przewrócil i tyle bylo z choin ki,

Gość gość
Kiedy byłam mała mieszkałam u babci. Rodzice pracowali za granicą by zarobić na nasz nowy dom. Pamiętam, że w małej, drewnianej chatce przeżyłam najpiękniejsze święta. Dom miał tylko dwa pokoje, kuchnie i łazienke. Ja i troje mojego rodzeństwa wyczekiwało w oknie swojego pokoju na Mikołaja i rodziców. W rogu pokoju dziadków stała choinka, na którą sami robiliśmy ozdoby z papieru. W całym domu pachniało sosną i barszczem z jabłkiem lub zupą grzybową. Wdomu dziadków zawsze musiała być żywa choinka, ale gdy rodzice wrócili do kraju i zamieszkaliśmy w nowym domu choinka była sztuczna. Sama wole żywą choinke ale jej gałązki uginają się pod ciężarem ozdób. Mamy choinke sztuczną ale zawsze kupuje jemiołe i kilka gałązek sosny na stroik.

Gość Tadeo765
Ja zdecydowanie preferuję żywą. Poszłam nawet dalej. W tym roku zamówiłam choinkę z dostawą do domu przez http://choinkapoddrzwi.pl Myślę, że to świetna alternatywa dla zapracowanych osób (jak ja hihi ;))

Gość gość
Szczerze mówiąc raz kupiłam żywą bo wszyscy mówili i jak czytam dalej twierdzą ze żywa pachnie(dlatego ją kupiłam) i ja nie czułam żadnego zapachu- może dlatego ze mam łączoną kuchnie z salonem. No i sypie się nieziemsko... dlatego wybieram sztuczną:) bo lubie mieć blask choinki jak najdłużej, do końca stycznia mi świeci baz zrzucania igieł:)

Gość gość
tylko żywa

Gość gość
Mam sztuczną choinkę, dużą, 2,10 m. Wolałabym prawdziwą, ale świerk się strasznie osypuje, kiedyś przez to kilka ślicznych bombek zjechało z łysych gałązek i się potłukło. :( Może kiedyś sobie zafunduję jodłę kaukaską, ona może stać długo do 6 tygodni. Droga jest ale ma ładny pokrój.

W zasadzie to obojętne. Niektórzy lubią zapach żywej choinki, ale jeśli chodzi o mnie to nie jest mi on niezbędny do szczęścia. Bardziej się dla mnie liczy to w jaki sposób prezentują się dekoracje choinki. Wbrew pozorom ubranie choinki to nie taka łatwa sprawa. Oczywiście najlepiej prezentują się ręcznie robione ozdoby. Tutaj można znaleźć przykłady aranżacji świątecznych http://www.homesquare.pl/przygotuj-dom-na-swieta-ozdoby-swiateczne-bbhome/ Naprawdę pięknie się to prezentuje, szczególnie połączenie białego i czerwonego koloru.

Gość gość

Ja wybieram żywą choinkę i wam też polecam to rozwiązanie. Nic nie zastąpi zapachu bożonarodzeniowego drzewka. Jeżeli mieszkacie na terenie województwa zachodniopomorskiego to polecam wam skontaktować się z www.choinki.in Oni sprzedają przepiękne drzewka na święta.

Gość adamm

Kiedyś handlowałem choinkami to najlepiej mi schodziły te od producenta lasik-shop.pl/. Byłem na plantacji, mega szacunek do klienta, cennik negocjowany, więc jak dla całej rodziny zamawiasz dekoracje świąteczne to można porozmawiać. Do tej pory mam do nich kontakt.