Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie wiem gdzie pojsc po pomoc

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam problem. Mianowicie jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku, mam 7 miesięczną córeczke, oraz do tej pory mieszkałam wraz z narzeczonym w wynajmowanym mieszkaniu. Narzeczony utrzymywał naszą trójke dzieki czemu mogłam maksymalnie dużo czasu spędzać z dzieckiem. Niestety partner z dnia na dzień postanowił od nas odejść i z dnia na dzień wyjechał - nikt nie wie gdzie. Nie stać mnie na utrzymanie mieszkania, wiec bede musiala z dzieckiem je opuscic, ale nie mam gdzie sie udac. Do rodzicow nie moge pojsc poniewaz odkad sie wyprowadzilam, oni zamienili mieszkanie na mniejsze - jednopokojowe i finansowo też im sie nie powodzi. Chciałabym wnieść do sądu wniosek o alimenty, ale ta sprawa bedzie sie ciągła, a ja nie wiem skąd na ten moment zdobyć pieniądze na nasze utrzymanie. Nie wiem gdzie i jakie zasiłki mi przysługują, gdzie sie w pierwszej kolejności zwrócić ? Prosze o pomoc

Gość gość
W pierwszej kolejności do sądu, wcale nie tak długo musi się to ciągnąć, już w przeciągu miesiąca możesz mieć sprawę. Im szybciej złożysz pozew o alimenty, tym prędzej machina prawna ruszy. Po drugie idź do mopsu, tam Ci wszystko powiedzą. Ale zanim to zrobisz, pójdź do skarbówki i wyciągnij swoje zaświadczenie o dochodach, w innym wypadku odeślą Cię w Mopsie z kwitkiem. Możesz dostać zasiłek rodzinny, dodatek mieszkaniowy, jeśli nie przekroczysz progów, może nawet dostaniesz obiady. Jeśli uważasz, że nie dasz rady z płatnościami i będą robić Ci się długi - od razu idź do spółdzielni mieszkaniowej czy wspólnoty i poinformuj, że nastąpiła u Ciebie nagła zmiana syt. fin., może chwilowo obniżą Ci czynsz, albo przynajmniej odnotują Cię i nie będą naliczać odsetek w razie obsuwy z płatnościami. W jakim wieku masz resztę dzieci?

Gość gość
dom samotnej matki na poczatek. zlozyc papiery o alimenty potem rodzinne. nastepnie poszukac pracy no i dziecko do zlobka.

Gość gość
jeżeli nie masz gdzie pójśc, to zostaje Ci dom samotnej matki, koniecznie sprawa o alimenty, jeżeli on nie będzie uchwytny to dostaniesz alimenty z funduszu lub będa ewentualnie ścigać jego rodziców, skoro jesteś w tak trudnej sytuacji, to z pewnością mops czy mopr również Ci pomoże

Gość gość
Przepraszam, nie doczytałam: naszą trójkę czyli ty, on i córka, myślałam, że masz 3 dzieci. Przepraszam. Możesz się zgłosić też do Caritasu. Może będą mieli akurat coś dla dziecka - zabawki, ubrania, mm, słoiczki. Czasem są. Poszukaj w necie lokalnych fundacji dla samotnych matek. Napisz do nich albo umów się na wizytę, na pewno też pomogą Ci chociażby w formalnościach sądowych czy urzędowych. Powodzenia dziewczyno, bardzo Ci współczuję :(

Gość gość
Autorko, z jakiego jesteś miasta?

Gość gość
Bardzo dziękuje za udzielone informacje.. Akurat żłobek jest tym czego chciałabym uniknąć :( moja mama była przy mnie przez całe moje dzieciństwo i wiem jakoe to jest ważne.. Od poniedziałku zacznę działać, spróbuje wszystkich możliwości

Gość gość
Jestem z Siemianowic

Gość gość
dlatego zawsze koieta musi byc nie zalezna od faceta. 1 najwazniejsza recz to wlasna kasa. nawetta najnizsza ale jest. iw tej sytuacji alimenty i jakos sobie mozna poradzic samej z dzieckiem. ja tezbylam sama zdzieckiem ale mialam prace

Gość gość
Autorko, a może jednak będziesz w stanie utrzymać się np w kawalerce.. A Twoi rodzice nie mogliby zająć się małą kiedy Ty mogłabyś iść do pracy? Nawet Twoja mama mogłaby przecież przychodzić do Ciebie. Musisz się utrzymać, zasiłki i alimenty swoją drogą, ale sama wiesz, że to nie wystarczy. Może na początek, żeby odbić się od dna, daj gdzieś ogłoszenie, że zaopiekujesz się dzieckiem w podobnym wieku co Twoja córka? I tak siedzisz w domu, mogłabyś coś zarobić. Umiesz szyć, robić biżuterię, masz jakieś zdolności? Musisz usiąść i zastanowić się w jaki sposób możesz dorobić, bo pewnie teraz, póki co nie będziesz miała możliwości iść na etat. Z drugiej strony - zaczyna się najgorętszy okres świąteczny, wszędzie będą potrzebowali hostess, obsługi, dziewczyn do chodzenia po galeriach z opłatkami itd. Mogłabyś sobie nieźle dorobić, tylko musiałabyś zaangażować mamę do opieki nad dzieckiem. Skąd jesteś?

Gość gość
owszem, jest ważne żeby matka była z dzieckiem, ale w takiej sytuacji to raczej nie masz możliwości wyboru, nawet jeżeli pójdziesz do domu samotnej matki, to nie będą Cię tam trzymać w nieskończonośc, można tak być dopóki nie stanie się na nogi, ale trzeba do tego dążyć, a i z samych alimentów nie wyżyjesz

Gość gość
19:13, bezcenna ta twoja rada, dokładnie takiego dop/ier/do/lenia Autorka na pewno teraz oczekuje :o 🖐️ Autorko, tak sobie jeszcze pomyślałam, poszukaj na fb grup w swoim mieście, wszystkich, jakie Ci tylko do głowy przyjdą. Tam działają przeróżne społeczności: oferujące pracę, zabawki, ubrania za darmo, może znajdziesz też coś, co w jakiś sposób Ci pomoże. Poszperaj.

Gość gość
ja tez z dnia na dzien zostalam wyrzucona z malym dzieckiem na bruk przez bylego.

Gość gość
A ja uważam, że jeżeli masz dobre relacje z rodzicami to właśnie do nich powinnaś iść po pomoc, ewentualnie do kogoś z najbliższej rodziny. Oczywiście trudno żebyś siedziała komuś na głowie, ale ten najtrudniejszy czas, zanim jakoś staniesz na nogi. Potrzebujesz pracy, zacznij natychmiast szukać, równolegle wystąp o alimenty na dziecko, rodzinne.

Gość gość
Moi rodzice oboje pracują, dlatego nie mogą zostać z dzieckiem na ten czas :(