Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak przywrócić płynność skrystalizowanemu miodowi?

Polecane posty

Gość gość
ja wkładam na 15 sek do kuchenki mikrofalowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Włóż słoik do naczynia z ciepła wodą,ale nie gorącą-tak +-50 stopni.Żeby przyspieszyć możesz włożyc to wszystko do nagrzanego też do 50 st.piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i serio się rozpuści???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jestem pszczelarzem.Skrystalizowany miód można rozpuścić przez stopniowe podgrzanie do temp.pow,nieco 40 st.c. Jak podgrzejemy powyżej zabijemy wszystkie wartościowe witaminy i inne cenne składniki.W smaku niczym się nie bedzie różnił.Warto zrobić to w sposób prawidłowy.Każdy prawdziwy miód po czasie się skrystalizuje.Po tym poznajemy domowym sposobem że jest prawdziwy :D.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I jeszcze coś :D. Miód to węglowodany – ciężko tu szukać tłuszczu, a ilości białka są śladowe. Białko obecne w miodzie to pszczele enzymy, z których najważniejszą rolę odgrywa sacharaza, zwana też inwertazą lub β-fruktozydazą. Enzym ten hydrolizuje sacharozę, doprowadzając do jej rozpadu na glukozę i fruktozę. To właśnie te dwa cukry proste są głównym składnikiem miodu. Ich łączna zawartość wynosi ok. 75%. Oprócz tego miód zawiera, jak niemal każdy produkt spożywczy, wodę, której zawartość nie powinna przekraczać 20%, choć miód wrzosowy zawiera zwykle nieco więcej (do 23%). Ponadto w skład miodu wchodzą olejki eteryczne, kwasy organiczne – glukonowy, jabłkowy, nadające specyficzny smak, barwniki (gł. β-karoten). Miód zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B, prowitaminę A, witaminę C, a także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, chlor, siarkę, fluor, cynk czy kobalt. Skład i kaloryczność miodu zależą od jego rodzaju. 100 gram tego słodkiego płynu to ok. 325 kcal, a więc sporo, ale nie są to puste kalorie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×