Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy w Polsce tak wczesnie konczy sie prace?

Polecane posty

Gość gość

od kilku miesiecy mieszkam ponownie w Polsce- wrocilam po wielu latach spedzonych za granica. dobrze mi tutaj i nie o tym temat, ale zastanawia mnie jedno - skad tylu, rowniez mlodych ludzi kreci sie po miescie, po sklepach itd juz od godziny 12-14?? do tego stopnia, ze np w piatki ciezko zaparkowac gdziekolwiek - a sklepy pelne. w EU zachodniej, USA zwykle konczy sie prace 17-19 (mowie o standardowej umyslowej pracy biurowej), a zaczyna miedzy 9-10. zauwazylam, ze w Polsce przewaznie sa to kobiety - kreca sie po miescie, robia zakupy. czy to sa osoby bezrobotne? czy moze w Polsce jednak wiekszosc kobiet nadal nie pracuje i nie realizuje sie zawodowo? niemozliwe, zeby wszyscy mieli wlasne dzialalnosci i wolne zawody... czy w Polsce po prostu z jakiegos powodu zaczyna sie prace b wczesnie, np o 7 i konczy rownie wczesnie? ale jesli tak- to dlaczego? :D nie lepiej pospac dluzej rano? ciekawi mnie to zwyczajnie, i przyznaje ze denerwuje rowniez - w miastach powiatowych, nie mowiac o wojewodzkich, korki zaczynaja sie juz o 13 niekiedy! czy ktos moze mi to racjonalnie wytlumaczyc?

Gość gość
Ale masz problem...A Ty gdzie jezdziszbo tej 13 i miasto korkujesz???

Gość mama taka jak ty
ja akurat mam taka prace,ze musze zrobic swoje i koniec zaczynam najpozniej o 7mej,zdaza sie,ze o 6tej wlasnie po to,zeby skonczyc o 15-16tej,a czasami o 13tej wole wczesniej wstac i miec cos z dnia

Gość gość
malo tych stanow widzialas, skoro uwazasz, ze nie ma tam bezrobotnych kobiet. moze jednak lepiej, jak w polsce, zaczynac prace 8 i konczyc w ludzkich godzinach o 16tej by miec jeszcze jakies zycie? chocby po to by zobaczyc, jak swiat sie kreci? zamiast spac do poludnia i do nocy pracowac?

Gość gość
Chyba dobrze, ze tak jest. Zaczynam o 7.30 nie wyspie sie to fakt, ale przynajmniej mam troche dnia dla siebie. Nie chcialabym zaczyna o 10

Gość gość
mam wolny zawod, poza tym prowadze firme z mezem - stad te obserwacje. mama taka jak ja- ale nie jestes potem padnieta, jak tak wczesnie wstajesz? jak pracowalam na etacie, bardzo cenilam sobie tzw flexi time, czyli mozliwosc rozpoczecia pracy o dowolnej godzinie, i zakonczenia jej rowniez o dowolnej godzinie - czyli np przyjezdzalam do firmy na 10, wychodzilam przed 6.

Gość gość
Wiele osób nie pracuje, inne mają pracę od 6-7 do 14-15, żeby dziecko z przedszkola zdążyć odebrać, jeszcze inni na 3 zmiany, albo w weekendy, więc np. wtorek wolny. Albo mąż za granicą euro zarabia, a kobieta nie pracuje.

Gość gość
po prostu rzucilo mi sie to w oczy szczegolnie w Polsce- nawet na poludniu Europy duzo mniej ludzi na ulicach w ciagu dnia, chociaz wiadomo sjesta itd. chyba faktycznie tak jest, ze duzo kobiet nie pracuje, bo maz za granica i euro sle - a ona z wozkami po sklepach buszuja. ewent ten nawyk porannego wstawania (z PRL jeszcze), ze do fabryki trzeba na 6 rano zdazyc

Gość gość
Jaka wielce zdziwiona, ale pieprzysz

Gość gość
Haha taaa jakby w ameryce ludzi na miescie do 17 nie bylo :D

Gość gość
a co wy takie agresywne? autorka tylko zapytala i ja sie z tym zgadzam, owszem za granica rowniez kreca sie ludzie w ciagu dnia, ale jednak duzo mniej i ulice nie korkuja sie juz od poludnia niemalze

Gość gość
a ja tesknie za polskim systememe: zaczynac wczesniej prace i wczesniej konczyc. Przynajmniej dzieci mozna widziec przez teg kilak godin anie tylko kolacja kapiel i spac.

Gość gość
nawyk z prl, ale dowaliłaś. Chyba nie masz dzieci, skoro wolisz się wyspać. Jak dzieci chodzą do żłobka/przedszkola/podstawówki, to matka może pracować tylko tak, żeby do 16-17 po tego dzieciaka zdążyć. Więc to nie nawyk, a normalne funkcjonowanie.

Gość mama taka jak ty
nie.nie jestem padnieta ja potrzebuje do 6 godzin snu wiec jak sie poloze o 23ciej to wstaje 5 ta rano jak nowo narodzona

Gość gość
W zakładach pracy często jest praca zmianowa, niektórzy w miesiącu mogą chodzić na 3 różne zmiany :P Prace zaczynają o 6, 14 lub 22 a inne zmiany o tych godzinach pracę kończą :P Tylko nieduża część społeczeństwa ma pracę typowo biurową. Ja np. zaczynam pracę po południu a najwcześniej o 12, więc jeżeli mam jakieś sprawy do załatwienia, to po mieście kręcę się przed południem :P

Gość gość
ja mam własna działalnośc i pracuje od 7-17.00 ale czasem rzeczywiście np od 8-12 i potem od 20-24, różnie, ale duzo znajomych pracuje od 6-14.00 albo na zmiany i mają w dzień wolne a nocki robią (pielęgniarki, apteki całodobowe 24/7, sklepy całodobowe)

Gość gość
a byłam ostatnio w stanach i tam faktycznie jest pusto w centrach handlowych tak do 16-17, serio

Gość gość
w Stanach jest taka kultura pracy, że im się dlużej siedzi tym lepeij - niezależnie od tego co jest do zrobienia, poza tym to tez zalezy chyba od miejsca - mieszkam teraz w miescie popuarnym wśród turystów i tłumy sa non stop, jak mieszkałam w mniejszzej wiosce to ruch się zaczynał faktycznie po południu... (ale nie piszę o Polsce)

Gość gość
no ale ja też nie rozumiem tego: mieszkam teraz na zachodzie europy, chciałabym też wrocić niedługo do polski, ale to nie o tym. teraz jestem na macierzyńskim i czasami jadę do większego sklepu kupić jakieś większe rzeczy i zazwyczaj o 14 jest pusto prawie. W Polsce o której bym nie pojechała, cały parking zajęty. Co ci ludzie tak non stop kupują?