Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

własna dzialalnosc

Polecane posty

Gość gość

Witam, Na wstępie chciałam się przywitać, jestem tu nowa na forum i nowa w prowadzeniu działalności ;) Mam nadzieje, że nie będzie miał mi nikt za złe, że od razu dodałam temat i że od razu wyjeżdżam z takimi pytaniami, zamiast ich poszukać.Ale mam tak dużo pytań i bardzo bym chciała żeby na każde z nich ktoś mi odpowiedział językiem laika :P Bo jak rozmawiałam z moją znajomą księgową to za wiele nie zrozumiałam. A więc zacznę od tego, że przez 2 miesiące pracowałam w biurze kredytowym, po tym czasie dostałam "awans" na wyższe stanowisko a co za tym idzie konieczność założenia dzialałności, z tym że firma gwarantuje płatny urlop, pakiet socjalny i płaci VAT ( co nie wiem, co to oznacza) bynajmniej ja mam płacić ZUS i podatek dochodowy, do tego firma zajmie się księgowością, więc niby NIC się nie zmieni, tylko większa kasa i im więcej bede generować kosztów tym wyższa wypłata? Dlatego teraz nasuwają mi się takie pytania: 1. Jakie mogę generować koszta? 2. Czy będę wystawiać faktury? 3. Czy mogę samochód (do tego nie mój) wliczyć w koszty, albo chociaż paliwko i jak to zrobić? 4. Chciałam kupić sobie tel na firme, i nie rozumiem koszt abonamentu to 99,99 netto a brutto 127,99, czyli te 28 zł mogę sobie odliczyć? 5. Wynajmuje mieszkanie, czy moge koszt wynajmu wliczyć w koszty działalności, i tak samo co z prądem i np. zakupami domowymi? 6. Czy to prawda że im więcej kodów PKD sobie dodam w CEIDG tym więcej moge kosztów generować? 7. Firma zaproponowała mi 4000zł to ile faktycznie z tej kwoty mi zostanie? Bardzo proszę o odpowiedź i łaskawość, jestem naprawdę zielona w tym temacie, a rzucili mnie na głęboką wodę :(

Gość gość
pytanie 5 mnie r********o :D kazdy by tak chciał ale zapomnij, policz ile zapłacisz za zus i podatku to zobaczysz ze te wielkie zarobki wcale nie sa wielkie, przez 2 lata zus jest w miare mały a potem 1200 zł plus podatek, nie sadze zeby to było dla ciebie opłacalne

Gość gość
Czyli co mam teraz zrobić? Albo działalność albo do widzenia... Dlatego szukam pomocy jak tu finansowo wyjść w miare dobrze? Jakie koszty moge generować itp?

Gość gościnny sezamek
Jak dla mnie musisz pomyśleć o programach komputerowych, które trochę Cię odciążą :) Głównie chodzi mi o archiwizację danych. Ja na początku strasznie gubiłam się w tych wszystkich przelewach. Prowadzę biznes związany z usługami płatniczymi i codziennie jestem skazana na wiele przelewów zewnętrznych… Obecnie nie wyobrażam sobie dnia bez wsparcia programu kasowego Sezam 2.0 Professional (http://www.amola.pl/uslugi_platnicze/)