Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Matematyka a studia

Polecane posty

Gość gość

Idę na studia drugiego stopnia magiterskie na rachunkowość. Matme miałam ostanio 3 lata temu w lo. Studiowałam kierunek humanistyczny. Jeśli zdam egzamin wstepny to będę na rachunkowosci. Boję się matematyki. Dlatego teraz przez miesiac powtarzam cały zakres matmy szkolny a od stycznia chce sie uczyc matmy takiej jak na studiach czyli całki, macierze itp. Czy dobrze robie? Dam sobie rade??

Gość gość
Pytam bo mam obawy czy tyle wystarczy. Jednak to 2 stopien i osoby które ze mna tam beda miały matme przez całe 3 lata na wysokim poziomie

Gość gość
Matematyka jest prosta.

Gość gość
Tak jest prosta ale ja mam ogromne zaległości a na rachunkowosci to matematyka na pewno daje w kosc. Dlatego boje sie ze nie dam sobie rady mimo półrocznego przygotowania

Gość gość
po humanie bez jakichkolwiek podstaw idziesz na drugi stopien rachunkowosci ? juz teraz moge Ci powiedzieć że nie zdasz

Gość gość
Dlaczego nie zdam?? Przygotowuje sie do egzaminu wstępnego i uczę się matematyki. Dlaczego miałabym nie zdac?

Gość gość
rachunkowość to nie tylko matma, to obszerna wiedza o systemach bankowych, strategiach firm, umiejętnościach profesjonalnych, programy księgowe, pakiet office, głównie excel znajomość perfekt... nie samą matmą student żyje

Gość gość
No dodatkowo mnie przestraszyłas :))

Gość gość
nie wspomne o znajomosci prawa podatkowego, tu sie bez pierwszego stopnia nie obejdzie

Gość gość
Na egzamin wstepny mam 5 ksiazek do przeczytania i zagadnienia wiec raczej jesli sie przygotuje to zdam.

Gość gość
optymistka.... nie pozostaje nic innego jak życzyć powodzenia :)

Gość gość
Ale podstawy które są wymagane mam w tych 5 ksiazkach. Myślę że to wystarczy żeby nie siedziec jak tłuk :)

Gość gość
Czyli jednak nie dam sobie rady???

Gość gość
Muszę opanować zakres materiału jaki był na studiach pierwszego stopnia zeby zdac egzamin wstepny wiec chyba cos bede wiedziała no nie??

Gość gość
Ktos jeszcze odpowie bo juz sram ze strachu tak mnie nastraszyliscie

Gość gość
ej weź to na miękko. jak się nie uda, to zawsze możesz iść najpierw na 1szy stopien. znam ludzi po humanach na ekonomii-nie maja lekko ale daja rade

Gość gość
Ale ja własnie zamierzam sie solidnie przygotowac. Do września uczę się matmy i czytam notatki w pierwszego stopnia, ksiazki itp

Gość gość
to jakaś masakra, że osoba bez podstaw ekonomii, matematyki, matematyki finansowej, statystyki matematycznej pcha się na studia II stopnia i uważa że bedzie przygotowana po przeczytaniu 5 książek...

Gość gość
czyli nie mam szans??

Gość gość
a to nie jest tak, że po dostaniu się na drugi stopień i tak trzeba nadrobić podstawowe różnice programowe? Nie studiuje finansów ale jestem na wydziale ze studentami tego kierunku i wiem jaki odsiew jest po samej statystyce matematycznej, jakoś nie chce mi się wierzyć że można to przeskoczyć i po kulturoznastwie zacząć sobie studia II stopnia.

Gość gość
No własnie mozna :) trzeba tylko zdac egzamin wstepny i uzyskac z niego dpowiednia ilosc pkt

Gość gość
ale ja nie mówie o dostaniu się na studia tylko o dalszym etapie. Na 100% w ciągu 2 lat studiów magisterskich trzeba będzie zaliczyć podstawe programową z poprzedniego etapu, no chyba że to jakaś prywatna szkółka niedzielna