Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie w ciąży a kontrola ZUS

Polecane posty

Gość gość

czy miałyscie kontrole z zus w czasie zwolnienia w ciązy??? ja mam chodzące, nie musze zatem byc w domu wiec co jesli przyjdzie kontrola i mnie nie zastanie???

Gość gość
będziesz musiała złożyć wyjaśnienia dlaczego cię nie było w domu w czasie kontroli.

Gość gość
to niby co mam mówic?? byłam na spacerze, zakupach i na plotach u kolezanki ??? bez sensu mimo, ze to prawda

Gość gość
takie wyjaśnienie ZUSu nie zadowoli zapewniam cię. Tylko wizyty u lekarza, w aptece lub na badaniach -coś związanego z ciążą się liczy. Plotki nie są wyjaśnieniem dlaczego cię nie było.

Gość gość
ale ja tego nie rozumiem skoro nie musze leżeć więc mogę sobie byc gdzie chcę....np mam zalecenie od lekarza duzo spacerować i co??? jak to mam udowodnić??? mieszkam w duzym domu z ogrodem, jak wyjde do ogrodu nie ma szans zebym widziała czy ktoś do bramy dzwoni

Gość gość
przeciez nie bede jak idiotka siedziała w domu i czekała na kontrole

Gość gość
Nie musisz -zostawią ci informację że masz wyjaśnić powody nieobecności i tyle.

Jeżeli masz kod 2 to nikt Cię nie będzie sprawdzał w domu i możesz wszędzie chodzić. Jeżeli natomiast mają jakieś zastrzeżenia co do autentyczności zatrudnienia wtedy mogą wezwać Cię do ZUSu albo tak jak było u mnie, do miejsca pracy i tam przesłuchać. Z tego co pamiętam 1 oznacza, że trzeba być w miejscu zamieszkania.

Gość gość
Jedyna daga jaga chyba umie czytać :o wy kretynki siedzicie na kafe godzinami, a na prostych rzeczach się nie znacie jak ma chodzące to nie bedzie miała kontroli na chacie no je/bnijcie się w te czerepy pisze, że ma chodzące, a wy ku/rwa że ma się usprawiedliwic w razie czego tylko po ch/uj by ją mieli sprawdzac na chodzącym tym bardziej jak ma B czyli ciąża? no nie podważą autentyczności ciąży raczej. Matko Buzka co za idiotki :o

Gość gość
:D kontroli nie mają te co mają l4 chodzące? no bujda roku:D Ile z tych na zwolnieniach MUSI leżeć? 1%? Nie słuchajcie kafe tłuków:D Zadzwońcie sobie jutro rano do ZUS i zapytajcie

Gość gość
A to ciekawe kto nie umie czytać i nie rozumie sensu zwolnienia: "(...)Zwolnienie od pracy z powodu choroby to czas, w którym pracownik powinien odzyskać zdrowie, aby móc wrócić do pracy. Musi wykonywać zalecenia lekarskie, a kod 2 na druku nie oznacza, że można normalnie i aktywnie żyć. Umożliwienie chodzenia podczas choroby nie daje możliwości rozporządzania czasem dowolnie. W trakcie trwania zwolnienia lekarskiego czynności, które można wykonywać nie mogą zakłócać dochodzenia do pełni zdrowia. Możliwość poruszania się podczas zwolnienia lekarskiego to głównie ewentualność udania się do lekarza na kontrolę, po potrzebne leki do apteki, albo udanie się na przepisany lub zalecony przez lekarza zabieg. Inne zachowanie – jak remonty w mieszkaniu, wyjazdy, czy chodzenie na kursy można uznać za niesprzyjające odzyskaniu zdolności do pracy. Wysiłek umysłowy i fizyczny nie sprzyja powrotom do zdrowia. Jeśli w trakcie kontroli pracownika na zwolnieniu lekarskim wyjdą takie nieprawidłowości, można uznać to za nieprawidłowe wykorzystanie L4, co skutkuje utratą prawa do świadczenia chorobowego za cały czas trwania zwolnienia(...)." http://kancelariepodatkowe.pl/artykuly/zwolnienie-lekarskie-z-kodem-2-pacjent-moze-chodzic.html

Gość gość
oczka się leniwym krowom otworzyły?:)

Gość gość
Moja koleżanka wyszła i baby przyszły, mąż powiedział że wyszła do apteki, a one czekały na nią pod klatką. Zalezy czy macie chodzone czy nie, jak nie to siedzcie na doopie w domu a nie.

No ale raczej się nie sprawdza rygorystycznie w domu jak ktoś ma to "chodzące" nie ma co panikować. Poza tym musiałam wyjść z domu nie do lekarza i nie do apteki gdy wezwano mnie do zakładu pracy na przesłuchanie. W ciąży się aż tak nie czepiają.

Gość gość
tak poleniłam się na l4 w ciąży i było super hahaha a teraz drugi rz się lenię :D zazdrościsz? i co mi zrobisz? hahahaha

Gość gość
ja też się lenię, a to może tobie się oczka otworzyły, że mamy wyrypane na ten system?

Gość gość
zwyczajne oszustki, takie same jak urzędasy i politycy :-o kraj schodzi na psy-inny kradną to ja też :-o

Gość gość
jaka świnia! jak można kobiety w ciąży, które są na zwolnieniach od złodziejek wyzywać - jakie to polskie! wy byście najchętniej ciężarne do pracy w kopalni zagonili - podły naród!

Gość gość
prawda zabolała? polaczka cebulaczka co to się koleżanki złodziejki popiera a na politykach wiesza psy że złodzieje?

Gość gość
Zgodnie z informacjami z ZUS, zwolnienie lekarskie z nr 2 "chory może chodzić" oznacza, że można wyjść z domu na badania, zaplanowane zabiegi, do lekarza, do apteki lub najbliższego sklepu po drobne zakupy. W przypadku kontroli i nieobecności chorego, wstrzymywany jest zasiłek chorobowy do czasu wyjaśnienia nieobecności. Oczywiście należy pamiętać, że powyższe "wyjścia" trzeba udokumentować. Kontrole ZUS kobiet w ciąży "mogących chodzić" są bardzo częste. Jestem przekonana, że sama kontrola nie ma na celu udowodnienia, że chory jest naprawdę chory, a kobieta w ciąży jest naprawdę w ciąży. Kontrola ma na celu wykrycie nieprawidłowości, które prowadzą do utraty zasiłku.