Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ogrzewanie w bloku

Polecane posty

Gość gość

jeśli macie podzielniki ciepła na kaloryferach to na jak długo włączcie kaloryfery ? we wszystkich pokojach? macie zwroty czy dopłaty ?

Gość gość
Oszcędzam, mam 3 pok, na zmianę ogrzewam je , bo nie siedzę w 3 naraz, a ogrzewam co parę dni każdy na trochę by wilgoć, grzyb mi nie wszedł. Jak wychodzę z domu mam wyłaczone.

Gość gość
cały czas włączone na pół a jak mróz na full

Gość gość
ja nigdy nie oszczędzam, cały czas mam włączone we wszystkich pomieszczeniach na full, lubię ciepełko, co mi da jak zaoszczędzę 50 zł. Nic

Gość poli31
mam rozkręcone na full odkąd zaczęli grzać,lubię ciepełko...zawsze muszę dopłacać za ogrzewanie ale wolę to niż siedziec w zimnie

jak wychodze to zakrecam wszystkie odkrecam je ok 16 jak wracam u dziecka na noc przykrecam na 3 w lazience tez a w sypialni zakrecam calkowicie nie lubie jak jest goraco zawsze mam zwrot i kazdy bedzie mial jak bedzie robil w ten wlasnie sposob no ale znam idiotki co okno otwarte a kaloryfery na 5 glupota nie zna granic

i wcale nie jest zimno przesadzacie no chyba ze mieszkacie w starych nie ocieplonych kamienicach,zapewniam ze oszczedzic mozna znacznie wiecej niz 50zl

Gość gość
ja lubię wrócić z pracy do ciepłego mieszkania,a nie z mrozu wejść do zimna, po to by trochę przyoszczędzić.

Gość gość
wracasz o 16 do zimnego domu,zanim sie nagrzeje to pora spac i w zimnie siedzisz...wiesz co,idiotką jestes ty

Gość gość
Zawsze na całość. Lubię spać przy otwartym oknie a nie chcę calkiem wyziębić chałupy.

Gość gość
Nigdy nie zakręcam ogrzewania.

hahaah gosciu z 16 32 sama idiotka jestes mam cieplo debilko mieszkam w nowym ocieplonym bloku i mam ,,srodkowe mieszkanie"i nie przesadzaj odkrecam i jest cieplo nie ma mrozu -30 zeby sie wyziebilo

Gość gość
ja też tak robię ,że otwieram okno gdy grzejniki na full i co z tego? nie uważam,że to coś dziwnego....

Gość gość
U mnie też odkręcone. Lubię często wietrzyć. Mam świeże powietrze i ciepło jednocześnie.

moze nie dziwnego ale mala oczednosc pieniadze ci przez okno razem z ogrzewaniem uciekaja no ale co kto lubi

Gość gość
Nie oszczędzam na ogrzewaniu. Lubie ciepło i przytulnie w chacie. A w nocy również uchylam lufcik, ale kaloryfer daję na full, żeby nie było za zimno spać.

Gość gość
ja w tamtym roku popłynełam i miałam dopłaty 1000zł:/ tez nie były non stop odkrecone. mam 4 pokoje, a grzeje w 2. Drzwi sa pootwierane, wiec tamte pokoje tez nie sa zimne

Gość gość
jeśli czasami przykręce grzejnik, to tylko dlatego że naprawdę jest mi za gorąco,a nie po to żeby zaoszczędzić, ale na ogół też cały czas grzeją na maxa i również niekiedy otwieram okna

Gość gość
Macie podzielniki ciepła i tak codzień na pół dnia odkręcacie w każdym pokoju? Ile macie dopłaty ? Ile mniej więcej może kosztować 1 pkt zużycia ? Ja kupiłąm mieszkanie i włąśnie nie mam pojęcia jak grzać, bym nie miała potem kolosalnej dopłaty, poprzedni właściciel powiedział , że 1 pkt kosztuje ok 1,20 zł . Sprawdziłam , że przez ok póltorej godz (odręcone na maxa) podzielnik ciepła podwyższa się o 1 pkt więc jeśliby tak grzać np 7-8 godz dziennie to 6 pkt dziennie na 1 pokoju, na 3 pokojach to ok 18 pkt więc dziennie np ok 18 ( jesli koszt 1 pkt zużycia ok 1,20 średnio licząc) i wychodzi że dziennie ok 18-20 zł, to na miesiąc by wyszło aż 600 zł ??? Może ja źle coś liczę?

gosciu zalezy jak macie rozliczane to ogrzewania ja mam na osiedlu tzw pogodynke osiedle ma wlasna kotlownie nie mam ogrzewania z miasta w czynszu place 50zl na ogrzewanie tzw zaliczki potem jest rozliczane razem z woda raz na 6 mies

Gość gość
Ciepłe mieszkanie zimą to podstawa. Mogę oszczędzać nie wielu rzeczach, ale nie na tym. Jakość życia jest ważna a dla mnie życie traci na jakości, kiedy muszę wracać do zimnego domu. Tak było, gdy mieliśmy raz awarię, ale nigdy więcej (mam nadzieję). Grzeję, wietrzę - jest ciepło i nie smrodliwie jak w niektórych domach. Wietrzenie i grzanie to największy wróg grzyba. Nigdy go nie miałam, ale sąsiedzi z drugiego piętra mają. U nich zawsze zimnica jak wuj. Ale to ich sprawa. Dobrze, ze to inny pion, bo jeszcze by się cholerstwo do nas po ścianie dostało.

Gość gość
my zawsze mieliśmy zwroty, dopóki nasza kochana (ironia) spółdzielnia nie weszła w interesy z Istą :) Koszta rosły i rosły, dopiero po bojkocie lokatorów (też piekielnych swoją drogą) już tak z nas nie zdzierają i nawet były raz czy dwa zwroty, można? można ! :)

Gość gość
też mam zawsze na full, bo lubię ciepło. Znajomi oszczędzają i mają w domu 19-20 stopni. Siedzą w swetrach i pod kocami, ale co tam, oszczędzą 100zł.

Gość gość
To ja gość z godz 13:37 - ja naprawdę nie wiem jak wyjdę na ogrzewaniu, bo mieszkam tu 1 rok, nigdy nie mieszkałam w mieszkaniu gdzie na kaloryferach byłu podzielniki ciepła więc naprawdę się nie znam. Wiem, że w czynszu płacę zaliczki na ogrzewanie ok 70-80 zł więc przez rok ok 850 zł daję zadatku ale jeśli 1 pkt kosztuje ok 1,20 zł i dziennie bym nabijała ok 18 pkt to przez 1 mc wyjdzie mi ok 500 zł więc dopłata byłaby kolosalna :-( Czy patrzyliście kiedyś jak szybko nabiają się wam punkty za zużycie ciepła ? Jakiej firmy macie te podzielniki ?

kwitujac wase wypowiedzi to glupota otwierac okna i ogrzewanie na ful rozkrecac potem doplata 1000zl jedna z drga malo sie nie obsra bo duzo i co i taki imbecyl robi dlug w spoldzielni a cierpia mieszkancy bo np na fuduszremontowy nie ma co za idiotki skad sie takie biora ma bank sloiki amen

Gość gość ja mam problem
Może ktoś mi pomoże, co oznacza błąd C1 lub F 1 czy F 7 na podzielniku ciepła ? Miał ktoś taki problem ? Jaka może być przyczyna ? Proszę o pomoc.

Gość gość
idiotką to jest ta, która ogrzewa pokoje raz na kilka dni i wychodząc z domu całkiem wyłącza grzejniki, a wieczorem wraca do zimnego domu, ach ...ludzie dla kilku groszy zrobią wszystko

Gość gość
To ja idiotka która ogrzewa co parę dni każdy pokój i wyłacza jak wychodzi z domu, wraca do zimnych pokoi, to fakt idiotka bo siedzę w zimnie (ciepło mam w 1 pokoju) , wydaję też na leki ale pomimo takiego oszczędzania miałam dopłatę !!!! Nie zwrot !!! Więc nie wiem jak grzeją ci, którzy mają zwroty czy wychodzą na zero ?????????? jakbym grzała więcej, czy miała właczone gdy jestem w pracy to dopłaty miałabym chyba w granicach powyżej tysiąca zł :-0