Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kamień nazębny pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Jestem przerażona, myję zęby i w pierwszym momencie popadła w histerię, że mam dziurawe zęby. Nie wiem co mnie tchnęło ale włączyłam lampkę i wsadziłam sobie lusterko do buzi. Cholera okazało się, że dobrze szoruję zęby trzonowe ale największy problem jest z jedynkami. Ich nigdy tak szczegółowo nie nitkowałam, bo uważałam, że najgorzej jest z trzonowymi. Jutro lecę do dentysty, mam nadzieje tylko, że te przebarwienia nie oznaczają już zepsutych zębów :( Ogólnie mam bardzo słabe zęby. Mój ojciec nie dba o zęby a wszystkie ma zdrowe, matka ciągle pucuje, nitkuje, płucze i ma połatane zęby jak nasze drogi :(

Gość gość
powiem tak kobiety , które dużo mają spermy męskiej w jamie ustnej mają białe i zdrowe zęby

Gość gość
Ja też mam plombe w każdym zębie. Tyle, że robiłam w Belgii i dopłacałam za "dobrą robote". Kamień też to mój przyjaciel. A zęby myje nawet po 4 razy dziennie i płucze wodą w butelce.

Gość gość
A powinnaś płukać płynem do higieny jamy ustnej i używać irygatora tępa dzido :o Ale zapewne nawet nie wiesz co to jest :classic_cool:

Gość gość
Ja jeszcze wszystkich zębów nie mam łatanych, ale jak ten moment nadejdzie to się nie zdziwię. Przeraziłam się tylko, ze mam dziury(bo miałam plamkę w dwójce robioną rok temu) ale jak wygooglowałam kamień nazębny to by się zgadzało. Tylko sama juz nie wiem co z tym robić. Jeżeli to są bardziej przebarwienia niż duża ilość kamienia to ruszac to? Dentysta na pewno powie, że tak a chciałabym zapytać się o opinię osób które też mają takie problemy. Bo jakaś kobieta pisała, że po usuwaniu kamienia potem szybciej sie on pojawiał :(

Gość gość
Używam listerine(uważam, że jest najlepszy) i proszę mnie nie obrażać, bo ja nikogo tu nie obrażam tylko proszę o poradę.

Gość gość
Też radzę nie usuwać kamienia . Kamień nazębny doskonale chroni przed próchnicą i chorobami przyzębia . Usuwanie kamienia to spisek stomatologów 🖐️

Gość gość
Używasz płynu przed i po szczotkowaniu ? Bo są dwa rodzaje . Ten przed zmiękcza osad nazębny i wtedy bez problemu usuwasz go szczoteczką - ten po - zapobiega powstawaniu płytki nazębnej .

Gość gość
-_- Wiem, że kamień nazębny należy usuwać, tylko się pytam czy lecieć biegiem z tą maciupką ilością(no ale jednak) czy mogę to jeszcze chwilowo odłożyć i jak wy postępujecie z tym problemem. Tylko na tym forum nikt się normalnie nie wypowie. Pomyliłam się, przepraszam, dobranoc.

Gość gość
nie wolno płukać płynem typu listerine, one sa za mocne!!! tak jak ktoś już wcześniej wspomniał, woda ze sklepu kilka razy, płynem max raz na tydzień!!!

Gość gość
jestem asystentka stomatologiczna, kamien to nic innego jak płytka bakteryjna, niedomyta po 2 tygodniach zamienia sie w twardy kamień który moze usunac tylko skaler, kamien trzeba usuwac jak tylko sie pojawi bo bardzo szkodzi dziasłom i sprzyja próchnicy. Niestety mozna myc zeby i 5 razy dziennie ale stosowac zła metode szczotkowania i zeby i tak beda niedomyte, jedyna dobra metoda dla nastolatków i dorosłych to metoda wymiatania, mozna sobie obejrzec filmiki na you tube jak ona wyglada ;)

Uzywam szczoteczki elektrycznej Oral, myjè zèby za kazdym razem min. 2 minuty. Po kazdym posilku! Noszè w torebce plyn do plukania, i jak jestem caly dzien poza domem, to chociaz pluczè zèby po jedzeniu. Lis erine jest dla mnie za mocny, az wypala jèzyk:) Dla mnie najlepsze plyny to Colgate Maxi one, i Oral. Dawniej tez plukalam, ale nieregularnie, odkad pluczè regularnie, a do tego od roku przeszlam na e-papierosa:), kamien osadz mi siè minimalnie.

Gość gość
Też zmagałam się z kamieniem nazębnym kilka miesięcy temu. Na początku próbowałam poradzic sobie z nim stosując plyny do plukania, ale w moim przypadku dawalo to szczerze mówiąc srednie efekty. Zdecydowalam się na konsultacje stomatologiczna. Poszlam do http://ortodentis.pl/ w Łomiankach. Dentystya zalecil mi cykl zbiegów usuwania kamienia. Musze przyznac ze jest bardzo zadowolona. Moje żeby wyglądają zupełnie inaczej, nie sadzilam ze będzie aż taka różnica. Oczywiście nadal muszę stosować odpowiednią profilaktykę, jednak póki co kamień nazębny nie jest już moim zmartwieniem.

Gość gość
Ja mogę Ci polecic klinike http://www.neodentica.pl/ Sama mialam tam usuwany kamien i jestem bardzo zadowolona. Nie wydalam majatku na zabieg a efekty sa naprawde swietne

Gość gość
oj znam ten problem. Na szczescie znalazłam dobrego dentystę tu http://dentarama.pl/dw-oferta.html i on raz na rok mi dobrze usunie kamien i nie musze czesciej chodzic.