Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

może głupie pytanie ale czy Wasze niemowlaki mają duże głowy?

Polecane posty

Gość gość

Pytam o to bo martwie się o syna który właśnie skończył roczek i jest wcześniakiem z 32 tyg.Byłam ostatnio na wizycie u neurologa dziecięcego bo mały rozwija się wolniej niż rówieśnicy,to znaczy jeszcze tydzień temu nie siedział i to było powodem konsultacji,poza tym raczkuje,wspina się na kolana i próbuje wstać,od dnia wizyty zaczyna też sam siedzieć chociaż leci jeszcze do tyłu i na boki.Neurolog uspokoiła mnie że jako wcześniak może jeszcze nie siedzieć,poza tym jest bardzo duży i ma dużą głowe co trzeba sprawdzić,powiedziała też że syn nie utrzymuje z nią kontaktu wzrokowego co jest niepokojące.Strasznie mnie to martwi tym bardziej że ja nigdy tego nie zauważyłam,wydaje mi się że synek jest bardzo komunikatywny,patrzy wszystkim w oczy,jest w ogóle zafascynowany twarzami innych ludzi,wszystko sprawdza,wszystkiego dotyka...fakt jest dużym dzieckiem,cały czas jest na 90 centylu,głowa na 97 ale ja nigdy nie widziałam w tym problemu.Dała skierowanie na usg i wpisała do książeczki wielkogłowie"uroda wielkiego dziecka"od tej pory przyglądam się synkowi i popadam w paranoje...czy duża głowa to coś normalnego czy nie.jeśli możecie to wpiszcie prosze ile centymetrów w obwodzie mają głowy waszych roczniaków,mój ma 50 cm

Gość gość
Nie przejmuj się, jeśli ty nic złego nie widzisz, to jest dobrze. Dziecko będzie rosło i proporcje się wyrównają, niektóre dzieci tak mają.

Gość gość
Nie. Moje dziecko ma od urodzenia między 3 a 10 centylem. Ja i mąż też mamy drobne głowy. Kwestia genów.

Gość gość
no właśnie syn to wykapany tata a mój mąż jako niemowlak miał bardzo dużą głowe,wiem to od teściowej...czyli to możliwe że ma to po nim?bo ja po te wizycie już sobie wszyłam że coś jest nie tak,że tam jakiś guz rośnie albo coś w tym stylu...wiem że to głupie ale ta lekarka tak mnie nastraszyła że spać nie mogę,usg niestety dopiero w styczniu bo w tym roku nie ma szans. chyba że uda mi się gdzieś prywatnie

Gość gość
Mysle ze lekarka przesadza. Moja znajoma dwie córki urodziła z dosc dużymi głowami, widac ma pierwszy rzut oka było. Ale starsza corka kolezanki ma 3 latka i wyrównało sie wszystko. Jest super proporcjonalna. Także mysle ze to nie jest powód do niepokoju. A to ze mały nie utrzymuje kontaktu wzrokowego? Chciałabyś zobaczyc moja corke. Czort mały :) Lata wszędzie i w miejscu nie usiądzie. Nawet nie wiem jaki kolor oczu ma tzn wiem ze niebieskie ale czy ciemne czy jasne to niestety tego nikt ci nie powie :)

Gość gość
A wzrost i waga na jakim jest centylu ? Zrób badanie przez ciemiączko usg i zobacz czy nie ma poszerzonych komór mózgowych czy wodogłowia.

Gość gość
wzrost na 90 centylu,waga na 97,nawet jak na wcześniaka urodził się duży bo ważył ponad 2 kg i miał 51cm długości.W szpitalu miał usg głowy przezciemiączkowe i było ok ale to było zaraz po porodzie,teraz też takie będzie miał dlatego piszę że się martwie...

Gość gość
No to spoko caly jest duzy. Nie martw sie. Moja corka ma rok i dwa miesiące i ma 43,5 cm (ponizej 3 centyla).I jest ok.

mnie straszyli co wizyta ze syn ma wieksza głowe od klatki piersiowej,moim zdaniem źle mierzyli,teraz syn ma 4 lata i jest zdrowy

Gość gość
No niestety nie chcę cię straszyć, ale mój mąż miał jako dziecko też dużą głowę, podejrzewali wodogłowie i mu taka została. Ma obiektywnie dużą głowę. Mamy synka i też ma dużą głowę, zobaczymy co będzie dalej, ale na razie ma głowę dość sporą, więc liczę się z tym, że będzie do męża podobny. No ale cóż, brałam to pod uwagę jak się o dziecko staraliśmy :)

Gość gość
Moj syn ma teraz pol roku i ma obwod glowy 47cm a klatki 49cm. Jest bardzo duzym dzieckiem. Urodzil sie duzy, mon maz jest bardzo postawnym facetem ma 195cm wzrostu. Wysylali nas do neurologa, na usg przezciemiaczkowe. Wyszlo Malemu ze ma lekkie poszerzenie przestrzeni miedzyczaszkowej ( to nie zadne wodoglowie) dlatego glowa jest duza. Tydzien temu bylismy znowu na usg i przestrzen juz nie jest poszerzona. Moze u was jest tak samo. Teraz juz lekarze twierdza, ze to geny i daletego taka duza glowa. Ta przestrzen nie jest niczym groznym chyba, ze bardzo szybko przyrasta.

Gość gość
No i jeszcze zapomnialam dopisac, ze moj syn jest wogole poza siatkami centylowymi ze wzrostem, waga, wielkoscia glowy itp. Czasami takie dzieci sa i juz.

Gość gość
mój maluszek ma głowę jak przy wodogłowiu bo bardzo mądry jest. tak jak u tej co niedawno urodziła i jej dziecko umiało chodzić po tygodniu a pisać po misiącu:-)

Gość gość
niemowlaki w ogóle są obrzydliwe,fuj!