Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

znacie osobe ktora ma rodzenstwo z zespolem downa

Polecane posty

Gość gość

I czy ta osoba ma swoje dzieci czy sa zdrowe? Ja mam brata 16 letniego z downem! Jestem w ciazy boje sie czy bedzie wszystko ok?!!?!

Gość gość
ZD rzadko jest dziedziczony (chyba ok. 3%). Lekarz powinien zalecić amniopunkcję i badanie kariotypu u twojego dziecka. Na pewno wszystko będzie ok, myśl pozytywnie!

Gość gość
Brat mojej ciotki ma bodajże ZD i ciotka ma 4 dzieci z czego jedno - 4 letni synek jest chory:(

Gość gość
Znam taka osobę i własne dzieci ma normalne mimo upośledzonej siostry. Ale na 100% zrob badania bo jednak balabym sie ich nie zrobic w takiej sytuacji.

Gość gość
Tylko muszę zaznaczyć że nie ma ZD tylko chorobę NIEMMANA PICKA. Też straszna choroba:((

Gość Pati741
Tak. Moja przyjaciółka ma brata z zespołem Downa i urodziła śliczną, zdrową córeczkę. W ciąży nie robiła żadnych badań pod tym kątem. Nie stresuj się wszystko będzie dobrze- zespołu Downa nie dziedziczy się !

Gość gość
Ja znam małżenstwa które mają dzieci z ZD jednak nie wiem czy u nich w rodzinie były takie przypadki..jednak każde takie małżenstwo łączył wiek..byli grubo po 40stce..

Gość gość
Jedna corke juz mam jest zdrowa wszystko bylo ok! Ale teraz sie boje bo juz blisko porodu! Lekarz zrobil podstawowe badania przeziernosc i polowkowe i mowil ze nie zaleca zadnych badan dalszych bo wszystko ok i downa wyklucza! Jednakze bylam na ostatnich badaniach to pytam czy na 100 procent zdrowe to mi mowi ze na 100 procent nigdy nie ma pewnosci i spanikowalam! A juz za pozno bo jestem w 30t.c pozostaje mi byc dobrej mysli. Dziekuje za odp dziewczyny

Gość gość
Mam syna który ma 17 lat i ma downa i urodziłam rok temu córeczkę zdrową;-) Po wujostwie dziedziczy się bardzo rzadko ale jeżeli juz jestes w ciąży to co to za różnica zdrowe czy chore ono już jest ;-)

Gość gość
W pewnej wsi był przypadek że downa ukryto przed światem i zamknięto w obejściu na kilka lat .Opieka społeczna z policją go dopiero uwolniły . Wyszło że nawet nie tyle rodzice a rodzeństwo -starsze tak chciało bo weszli w wiek hajtania i bali się że nikt ich nie będzie chciał .Że niby jak rodziny narzeczonych sie dowiedzą że nienormalne jest w rodzinie to zerwą zaręczyny , odradzą ślub itp . I morał z tego taki że ludzie często nawet nie wiedzą gdzie był down w rodzinie .

Gość gocha89
Mój mąż ma brata z ZD mamy dwoje wspaniałych zdrowych dzieci, szwagierka też urodziła zdrową córkę. Rozumiem Twój strach autorko☺