Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie umiem gotować

Polecane posty

Gość gość

Jest mi wstyd :-( mąż jest załamany, boli mnie serce jak się stołuje na mieście lub zamawia kebaba. Blagam podajcie mi jakieś przepisy na szybkie i proste dania, bo łapie mega doły :-(

Gość gość
1.pierś kurczaka posypana curry, obłozona świeżymi ziołami ( bazylia, mięta- w moim przypadku), pieczona ok. 30 min w 180 stopniach, podana z ryżem/ziemniakami i surówką- w sumie pół godziny roboty, ewentualnie pierś możesz obłożyc plastrami mozarelli i pomidorow, posypać bazylią x 2. filet z łososia skrapiasz cytryną, możesz posmarować łyżeczką musztardy, pieczesz 20-30 min, ja podaję najczęściej z kaszą gryczaną i surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i oliwą- 30 min robory x 3. placki ziemniaczane, naleśniki- to chyba wiesz jak zrobić, też około 30 min x 4.naleśniki z warzywami i kurczakiem- do ciasta naleśnikowego odrobina soli i pieprzu lub vegety, kurczaka smażę lub piekę w ulubionych przyprawach, kroję sałatę lodowa, ogórka, pomidora, czerwoną cebulę, wykładam to wszystko na naleśnika, na to kurczak pokrojony w kostkę, polewam sosem czosnkowym ( ja robię sama, bo mi lepiej smakuje)

Gość gość
Ojejku dziękuję Ci bardzo :-) On uwielbia takie rzeczy. A tą pierś z kurczaka tylko umyć, czy trzeba ją jakoś oczyścić i tłuc ? Napisz mi proszę jak się robi naleśniki. Kiedyś chciałam spróbować to się pochorowalam 3 dni.. A jak robisz ten sos czosnkowy ?

Gość gość
sos czosnkowy - jogurt naturalny, czosnek i przyprawy. Przeciskam ze 2-3 zabki czosnku przez wyciskarke do tego przyprawy wedle smaku i gotowe :)

Gość gość
no cóż, mistrzem naleśników nie jestem, proporcji tez nie podam Ci dokładnych, bo ja robię "na oko", ale generalnie"mleko, mąka, jajka, troszeczkę wody gazowanej ( będą bardziej pulchne), no i do tych z kurczakiem-trochę vegety, sos czosnkowy jest kaloryczny, ale pyszny i robi furorę na domowkach: pół na pół śmietana i majonez winiary (po kilka łyżek), do tego kilka ząbków wyciśniętego czosnku, pieprz, sól, papryka ostra, całość potraktować blenderem o odstawić na jakiś czas żeby się "przegryzł", jak dodasz do niego łyżeczkę, 2 żurawiny to też jest pyszny, a kurczaka zawsze obowiązkowo myję

Gość gość
ale jak to nic nie umiesz? nawet ziemniaków? sorry ale dla mnie to niepojęte. jeśli nie wychowywałaś się jako księżniczka za którą mamunia wszystko robiła to powinnaś coś umieć.

Gość gość
ja tez nie ale sie naucze kiedys jak bede na to miala duzo czasu