Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poczo Pansa

Dlaczego zwarzyła mi się masa w torcie ?? :(

Polecane posty

Gość Poczo Pansa

Masa była robiona następująco:masło i wystudzony budyń stały razem przez noc. Zmiksowałam masło z cukrem pudrem, dodałam całe opakowanie cappucino (bez dodatku wody, sam proszek)i -na końcu-wmiksowałam budyń. Masa była idealna. Żadnych grudek ani śladów zwarzenia. Wyniosłam torta na pole, stał tak mniej więcej z 4-5 godzin na balkonie. Po rozkrojeniu okazało się że masa się zwarzyła. Jaka była przyczyna ? Czy to cappucino zaabsorbowało wodę i zburzyło masę? Możliwe że zbyt gwałtowna zmiana temperatur ? Albo że za bardzo namoczyłam biszkopt ponczem ( poncz - zimna kawa) ? ? ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wyniosłaś tort a nie torta. I na dwór a nie na pole, to jest forum ogólnopolskie, używamy języka literackiego a nie gwary. I tak, najprawdopodobniej winny jest proszek cappuccino, do masy nigdy nie dodaje się takich rzeczy nierozpuszczonych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja dodalem wyszlo idealnie :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja też kiedyś miałam "genialny" pomysł masy "kapuczino" i efekt był ten sam :( w sumie nie wiem, po co kombinowałam, skoro zwykła masa z odrobiną kawy daje dokładnie to samo a nic się nie psuje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ponczo Pansa
Kiedyś robiłam z dodatkiem kawy, to było już dawno , nie pamiętam dokładnie ale chyba też się wtedy zwarzyło. A nie macie jakiegoś pomysłu w jaki sposób wprowadzić cappucino do masy żeby nie sie nie zwarzyło ?? Ja mam zawsze jakieś problemy z masą budyniową, przez to zazwyczaj robie masę ze śmietanki łaciatej z żelatyną, ta moim zdaniem jest łatwiejsza ale też miałam przeboje z żelatyną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×