Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy na podstawie zapisu ktg lekarz może ocenić czy do porodu blisko czy daleko?

Polecane posty

Gość gość

czy na podstawie zapisu ktg lekarz może ocenić czy do porodu blisko czy daleko?

Gość gość
no jasne

Gość gość
Na jakiej podstawie?tętna dziecka?bicia serduszka?

Gość gość
Nie pytam o sytuację tuż przed porodem,jak są skurcze...jestem w 38 tc i idę w czwartek na ktg.

Gość gość
na wykresie ktg sa dwie linie (wykresy) ta na dole to skurcze, jesli na wykresie widac skurcze (ale takie porzadne) to porod sie zbliza albo juz sie zaczal

Gość gość
Ale ja nie mam skurczy,brzuch czasami się stawia-owszem-ale to nie porodowa czynność skurczowa

Gość gość
Mi kilka godzin po odejściu wód ktg wykazywało brak skurczy a jednak poród był tuż tuż :)

Gość gość
Ale poczatkowych skurczy sie nie czuje a na ktg one sa. A co Tobie wykazalo ktg?

Gość gość
a opadł Ci już brzuszek? jeśli tak to poród na dniach :)

Gość gość
Kurcze, mi brzuch opadl tydzien temu a dzis wykazalo jakies skurcze, moze jest jednak nadzieja :)

Gość gość
Mi skurcze porodowe zaczęły się od rana, a na popołudniowej wizycie lekarz nie był w stanie stwierdzić, czy są to te właściwe skurcze, czy tylko przepowiadające. Nie był tego w stanie sprawdzić nawet poprzez badanie ginekologiczne (miałam twardą zamkniętą szyjkę). W moim przypadku było tak: miałam te skurcze przez cały dzień, całą noc (nieregularne, ale się nie "wyciszały"), a przed południem następnego dnia się w końcu nasiliły i po 15.00 urodziłam. Pozostaje ci tylko czekać na rozwój sytuacji.

Gość gość
to już niedługo :)

Gość gość
Ktg służy do sprawdzania, czy z dzieckiem wszystko w porządku, ewentualnie można zobaczyć, czy poród już jest "w toku", bo wtedy skurcze zapisują się coraz bardziej wyraźne, częstsze i z dłuższym szczytem.

Gość gość
Sluchajcie a czy pokarm w piersiach jest tez zwiastunem zblizajcego sie porodu czy nie ma zadnego znaczenia? Bo u mnie tak: Brzuszek opadl (jaka ulga w oddychaniu;), te dziwne skurcze dzis na ktg, ktorych ja nie czuje, pokarm w piersiach i biegunka. Juz tak nie moge sie doczekac konca tej gehenny, ze chyba sobie wkrecam :P

Gość gość
organizm kobiety sam oczyszcza się przed porodem, więc biegunka też może być znakiem, że poród tuż tuż

Gość gość
Pokarm może wypływać już od 2 trymestru, więc nie jest objawem, opadnięcie brzucha i odejście czopu śluzowego do ok. 2 tygodni przed porodem, a bliski poród do kilku dni może zwiastować odejście czopu "krwistego" albo przeczyszczanie i biegunki.