Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chyba Straciłam wiarę w Boga

Polecane posty

Gość gość

Przeczytałam książkę o porwanej i więzionej wiele lat lasce,i tam coś takiego było,że ten porywacz i zboczeniec prosił Boga,aby ten zabronił mu nadal krzywdzić.. nic to nie zmieniło W dodatku Bóg tak bardzo szanuje wolną wolę zwyrodnialców pozwala im na wszystko a my ludzie ścigamy takich i zamykamy do więzień wychodzi na to że niektórzy ludzie są lepsi od Boga...

Gość gość
Ja miałam tak samo po przeczytaniu "Dymy nad Birkenau".

Gość gość
ludzie dostali wolną wolę,taka jest umowa, poza tym jest karma i tysiące innych powiązań ,niewinny chory w poprzednim wcieleniu mógł być katem tylko tego nie pamięta

Gość gość
no ale kto powiedział, że Bóg tu ma dużą władzę, skoro musiał syna posłać na taka straszną śmierć, to znaczy, że złemu nie może wiele zrobić. Tu nie Jego królestwo.

Gość gość
może poszukaj jakiegoś powiernika/spowiednika, porozmawiaj z nim o tym

Gość gość
Nie martw się, ja też. Znów. Podobno wiara to łaska, czasem Bóg obdarza nią ponownie nagle i bez zapowiedzi, a czasem trzeba się o nią pomodlić i odnaleźć tę łaskę w codzienności, wdzięczności, pracy. Twój powód do utraty wiary nie jest zbyt zasadny, bo brak ingerencji Boga w tego typu sytuacjach jest konsekwencją grzechu popełnionego przez Adama i Ewę w Ogrodzie Eden. To my mamy prostować ścieżki, nie Bóg. Mam nadzieję, że wiesz, że chrześcijaństwo wyklucza wiarę w przeznaczenie, los itd, bo byłoby to sprzeczne z istotą wolnej woli. Nie ma drugich połówek itp, a Wola Boża to jedynie najlepsza z możliwych wersji naszego życia, ale niekoniecznie ta najchętniej akceptowana, bo często jest okupiona trudem i dotyka najczulszych strun naszego istnienia, ale rozwija, rozwija, rozwija, buduje siłę, wiarę w siebie i wielką cierpliwość. Co do ukrzyżowania, to pamiętaj, że Chrystus to Syn Człowieczy, a więc również człowiek obdarzony wolną wolą, także strachem, któremu daje wyraz podczas modlitwy w Ogrodzie Oliwnym. Ukrzyżowanie symbolizuje poświęcenie się Chrystusa, ślepe zawierzenie w słuszność swojego postępowania i wiarę, że wypełni tym postępowaniem Wolę Bożą. Wiara ma rozwijać, umożliwiać wybór, ale nie tłamsić. "A wolność to nie jest port, nie adres i nie przystań wolność, to ona po to może być, żeby z niej czasem nie skorzystać…"

Gość gość
Zalegalizować marihu.anę, to roś.lina którą sa.dził dla nas Chrystus Jestem głupia bo nie wierze w bajki, potrafie samodzielnie mysleć? bo mam inne poglądy niż wy . Jak nie ma Boga nie ma też szatana, nie?

Gość gość
Ja wiem że Bóg istnieje ale bardzo wątpię w to że wszystko jest dokładnie tak jak zapisano w księgach... Grunt to być dobrym człowiekiem a nie zawsze jest to takie proste.

Gość gość
To teraz przeczytaj "Dowód. Prawdziwa historia neurochirurga, który przekroczył granicę śmierci i odkrył Niebo" Alexander Eben. Ja po tej książce odzyskałam wiarę. I dlaczego sądzisz, że ludzie mają większą władzę od Boga, bo zamykają do więzień? Bóg dał ludziom wolną wolę i dekalog -wszystko wokół tego się kręci.

Przeczytanie, a raczej studia nad Biblią pozwalają nam zrozumieć jak ciągle od tysiecy lat powtarzamy jako marne istoty ludzkie wciąz te same błedy :O a ciągle się słyszy że świat tak bardzo idzie do przodu a tu coraz wiecej zwyrodnialców i psycholi:O a oni nie są wynikiem Boskiego stworzenia tylko procesu wychowania przez społeczenstwo :O

Gość Bonifacy 28
Zabierali wam kanapki w szkole.

Gość gość
POdaj tytuł książki. Szukam czegoś lekkiego na świeta ;)