Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulkaula121

Gastroskopia ból gardła

Polecane posty

Gość ulkaula121

Miałam dzisiaj gastroskopie rano i do tej pory boli mnie okropnie gardło,miałam torsje w trakcie badania i odruch połykania cały czas czy możliwe jest ze uszkodziło mi się coś i jeszcze uczucie ciała obcego w gardle masakra :(

Gość gość
Przejdzie ci, to normalne, że trochę boli. W końcu taką rurę wsadzają w gardło, że może uszkodziło co nieco śluzówkę w przełyku i gardło. Pij dużo, zrób sobie len jak masz. Minie.

Gość ulkaula121
Wzielam juz tabletki przeciwbólowe i nic boli jak cholera, parę lat temu jak miałam to nic niebolalo, kurcze lnu niemam pije herbatę z lipy.

Gość ulkaula121
Jak to przeżyłam? Dużo gorzej niż pierwszym razem może dlatego ze niedali mi znieczulenia do gardła, cala się trzeslam i miałam uczucie ze niemoge oddychać i się dusze do tego dochodziły odruch wymiotny i połykanie śliny myślałam ze niewytrzymam.Nigdy więcej!!!

Gość gość
To kisiel jak masz, chodzi o coś, co jest śliskie i osłoni ci nieco przełyk zanim dojdziesz do siebie. Matko, koszmarne badanie. Też miałam i ledwo przeżyłam, nigdy więcej nie dam sobie zrobić. Rwało mnie na hafty jak nie wiem co. Aż lekarz powiedział że bardzo źle zniosłam to badanie. Nie umiałam nie reagować, co tą rurkę popchnął dalej lub cofnął, to był odruch wymiotny. Strasznie nieprzyjemne badanie. Wiem że są gorsze i ludzie bardziej cierpią, i jest potrzebne, ale więcej się na nie nie zgodzę.

Gość gość
to czemu sobie to robicie na żywca? Ja robię w znieczuleniu dożylnym - śpię sobie 20 minut a potem nic nie pamiętam.

Gość ulkaula121
Ojejku to podobnie miałaś jak ja, a jak było po badaniu też cię bolało gardło? Chyba sobie ten kisiel zrobie;)

Gość gość
Ja też miałam w uśpieniu ale pierwszą gastro miałam w wieku 5lat i wtedy nie dość że nie było znieczuleń to jeszcze nie było kamerki na końcu tej rurki ! Gastro żołądka i dwunastnicy trawały łącznie kilka godzin Pobierało się treść przez ten wężyk i potem to badano Przy dwunastnicy trzeba było z tym chodzić przez 2 godziny po korytarzu podnosząc nogi jak bociek do góry inaczej gów/no wyszło! Teraz to luksus jest!

Gość gość
Masakra jest to badanie, nie wiem czy może być cos gorszego. Ja niby miałam spryskane gardło sprayem znieczulającym ale to nic nie daje przecież. Przez całe badanie miałam wrazenie ze ktoś mi wsadził cos do gardła i się duszę, odruch wymiotny i bekanie non stop. masakraa nigdy wiecej

Gość gość
22:48 Hadcore!

Gość gość
Ej ty powyżej ty o sądzie piszesz, wtedy się połyka, a gastroskopie to jest taka rura która lekarz wpycha ci do gardła. Pomyliłas badania

Gość gość
sondzie a nie sądzie:-)

Gość gość
to dopłaćcie za znieczulenie, podczas którego się śpi! Ja nie wyobrażam sobie mieć gastro gdy jestem przytomna.

Gość ulkaula121
Jakbym 2 godziny miała z tym czymś w przełyku łazić to bym chyba tam padła, idę zaraz coś znowu zażyć bo bol jest niemożliwy.

Gość gość
tabletka Ci nie pomoże, to podrażnienie śluzówki, więc tylko trujesz się przeciwbólowymi. I - to ważne - jeśli masz wrzody, to właśnie lekami przeciwbólowymi pogarszasz tylko sprawę

Gość gość
Mówiłam lekarzowi ze chce mieć narkozę albo chociaż coś na uspokojenie bo będzie cyrk, powiedział nie ma takiej mozliwosci :(

Gość gość
Nie dwie godziny tylko osiem! Dwie godziny to biegasz z tym po korytarzu.

Gość ulkaula121
Podrażnienie śluzówki i taki ból mocny wątpię, niemam wrzodów mam problemy z motoryka przełyku

Gość gość
hej mialam dzis gastroskopie i podobnie jak wy tragicznie to przeżylam , to normalnie trauma nigdy wiecej chyba ze mnie uspia , gardlo mnie boli mega nie moh=ge nawet pic , caly czas mialam odruch polykania nie umialam nad tym zapanowac , i szarpalo mna i wymiotowalam tzn probowalam , to najgorsze co mialam w zyciu masakra , nigdy wiecej

Gość gość
Ja miałam gastroskopie jakieś 2 lata temu.Na żywca,długo mnie męczyli bo pobierali jeszcze wycinek i sprawdzali cały przełyk (mam wrzody i refluks).Powiem szczerze że do przyjemności to nie należy ale da sie przełyk. Może dlatego że mam duży próg bulu.Gardła mnie nie bolało,normalnie jadłam i piłam.Wszystko chyba zależy od lekarza który wykonuje taki zabieg tak samo jak każdy inaczej odczuwa dyskomfort badania

Gość gość
też miałam gastroskopie i jesteście panikary,i według mnie macie te bóle gardła bo w tej histerii niepotrzebnie mając rurkę połykac coś chcecie ,ja nie kombinowałam ,zadnego połykania tylko oddychanie samo,i nic po tym nie boli,nie trwa długo ,a samo badanie w ogóle nie boli,jest tylko ta świadomośc że masz rurkę i to wszystko

Gość gość_27
A ja zrobiłem sobie gastroskopię prywatnie i jakoś wcale nie miało znaczenia, że to nie na NFZ. Kasłałem, miałem odruchy wymiotne, myślałem też, że zaraz się uduszę. Nie mogłem oddychać i wpadłem w panikę, ze dwa razy mi poprawiali ten ustnik. W ogóle krzyczały na mnie we dwie, a potem kazały mi być spokojnym. Nigdy więcej takiego poj***nego badania !!!

Gość gośćolo
Trzeba być nienormalnym, żeby dać się usypiać do tego badania, nie należy do najprzyjemniejszych, ale ludzie bez przesady, najlepiej nie czytać w necie opini panikarzy i iść na luzie bo 90% wypisywanych tu historii o duszeniu się podczas badania to brednie i jak ktoś sobie to wbije to potem wyolbrzymia, ja byłem dwa razy na żywca i uwierzcie mi wolę to niż dentystę.

Gość gość
dzisiaj też przechodziłam to badanie. Dzięki Bogu nie denerwowałam się przed badaniem,bo nie wiedziałam, że aż tak jest nieprzyjemne... Przez cały czas badania miałam odruch wymiotny,łzy leciały z oczu,bekałam jak zażynany wół :)),ślinotok jak woospad /trochę koloryzuję :))/ Modliłam się tylko żeby już był koniec badania i to wszystko trwa tylko kilka minut. Oczywiście ,że da się przeżyć,bo to nie boli ale gdybym mogła cofnąć czas to skorzystałabym ze znieczulenia ogólnego.Myślę,że badanie jest wtedy bardziej miarodajne .

Gość gośćMarek
Potwierdzę również co wiekszość pisze - gardło pobolewa , slinotok , odruch wymiotny - szczególnie na początku. Tragedii nie było ale nieprzyjemne - to fakt.

Gość gość
Dla mnie gastroskopia była okropna.W domu bardzo bolał mnie po niej żołądek a gardło boli bardziej niż zaraz po badaniu,a po kazdym przelknieciu sliny taki ucisk isilny ból jakbym cos miala w przelyku i niesmak w ustach i to mnie juz doprowadza do szalu

Gość gość
Hej, mam tez coś podobnego....dzisiaj miałam robioną gastroskopię ze znieczuleniem gardła... Pani mi popsikała gardło i kazała to przełknąć....samo badanie nic przyjemnego, miałam ciągle odruch wymiotny. Teraz mam ból gardła i do tego uczucie jakbym miała kulkę w gardle.... ale to chyba normalne. Zobaczę jak jutro będzie wyglądać moje samopoczucie :) Pozdrawiam wszystkich z podobnym problemem. PS: na szczęście wszystko jest w porządku, mam tylko chorobę refluksową.

Gość gość
ludzie... trochę to słabe

Gość gość
w dniu dzisiejszym miałem robioną piątą albo szóstą gastroskopię w życiu. wszystkie oczywiście bez narkozy tylko ze znieczuleniem gardła. oczywiście odruch wymiotny potężny, lekarz zażartował po badaniu, że dwóch takich jak ja na początku jego pracy w zawodzie i by się przebranżowił. no ale to badania nie są po to by było nam super przyjemnie podczas ich wykonywania a po to, żebyśmy mogli spokojnie i zdrowo funkcjonować. i podejście typu : nigdy sobie nie dam powtórzyć tego badania jest dla mnie śmieszne. zastanówcie się czy jeśli lekarz przedstawiłby Wam diagnozę o podejrzeniu nowotworu np. żołądka i konieczności wykonania gastroskopii, czy odmówilibyście bo jest mało przyjemna? zdrowia życzę

Gość sela58
Dlatego w taki wypadkach potrzebne są dobre sprzęty i dobry laryngoskop takie jak te http://medicalonline.pl/g896-laryngoskopy.html%20-%20laryngoskopy Każdy lekarz powinien o to zadbać. Oczywiście nie zastąpi to wiedzy, ale może pomóc w diagnozie.