Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jillll

Na ile przed ciążą należy zrezygnować z alkoholu, kawy otp?

Polecane posty

Gość jillll

Codziennie zażywam witaminy, zdrowo sie odżywiam, ale pozwalam na winko czy piwko. Czy to nie zaszkodzi potencjalnej ciąży?

Gość gość
Nie musisz, wystarczy, że w ciąży nie pijesz

Gość gość
Dokladnie najwazniejsze by w ciazy nie pic alkoholu.A kawe np w ciazy pilam normalnie.Jak urodzilam i karmialam piersia napoczatku pilam bezkofeiny ,ale jak dziecko mialo 7m to normalnie pilam dwie kawy dziennie.

Gość jillll
Wiecie, poradniki zalecają aby zrezygnować z alkoholu na 3 miesiące przed ciążą. Ale jakie to właściwie ma znaczenie?, bo jakoś medycznie słabo to uzasadniają

Gość kawoszka 88
Ja bym chyba nie umiała zrezygnować z kawy w ciąży. Uwielbiam małą czarną rano. I po południu cappucino. Alkohol jak najbardziej można z niego zrezygnować.

Gość gość
U nas po długich staraniach nic nie wychodziło. W długi weekend majowy mieliśmy więcej wolnego, wypilismy parę drinków i dobrze się bawiliśmy. Wtedy właśnie nam się udalo. Nie ma reguły, nie należy popadać w paranoję. Moja sąsiadka też mi opowiadała że nie wiedząc o ciąży poszła na wesele i sobie popila, dziecko jest zdrowe :-)

Gość gość
jak nie pijesz codziennie po pół litra wódki, to nie musisz z niczego rezygnować do momentu zobaczenia na teście 2 kresek, nie ma co popadać w paranoję

Gość jillll
Trochę mnie uspokoiłyście, że nie trzeba rezygnować z wszystkiego już przed ciążą

Gość gość
Dość wyrzeczeń będziesz miała w trakcie ciąży i karmienia, żeby jeszcze sobie jakieś fundować przed zajściem. Wiem, co piszę, bo przerabiam po raz drugi w ciągu 5 ostatnich lat 2-letnią abstynencję (karmię piersią drugiego) ;) . Przed ciążą to tylko folik można łykać, a kawę i alkohol normalnie. A ponoć lekkie wstawienie się nawet sprzyja poczęciu ;)

Gość gość
Przepraszam, to jedno zdanie mi nie po polsku wyszło :P Przed ciążą można folik łykać, ale z kawy i alkoholu nie trzeba rezygnować

Gość gość
A ja tam z niczego nie zrezygnowalam gdy staralam sie o dziecko,zylam zupelnie normalnie,no za wyjatkiem papierosow,bo ja w ogole niepalaca. A kawe pilam do ostatnich dni porodu.Nie wyobrazam sobie zycia bez kawusi :)

Gość jillll
Najważniejsze, że zdrowo się odżywiam i biorę witaminki :)

Gość gość
też unikalam alkoholu, zdrowo się odżywialam i.... i nic... po 3 latach uznaliśmy, że najwidoczniej nie będziemy rodzicami i po wakacjach zaczniemy starać się o adopcję. Na wakacjach bawiliśmy się z mężem świetnie, było sporo alkoholu no i po wakacjach... 2 kreski na teście :)

Gość jillll
Czyli jednym słowem alkohol pomaga zajść w ciążę?

Gość gość
Nie tyle co sam alkohol ale rozluznienie, nie nakrecanie sie itp. Ja tez odmawialam sobie alkoholu starajac sie o dziecko. Pol roku minelo i nie zaszlam. Postanowilam przestac sie przejmowac, zyc normalnie, wypic czasem piwo czy drinka, nawe kwas foliowy odstawilam. Zaszlam od razu.

Gość gość
Znal laskę która codziennie piła jakieś winko czy piwko i od razu zaszła w ciążę, więc to nie ma reguły, że trzeba rezygnować. Ważne, aby w ciąży nie pić

Gość gość
Nie rozumiem czegoś... to można pić codziennie i starać się o dziecko? A gdzie np teoria, że jeżeli facet pije to jakość spermy jest gorsza?

Gość gość
Tak, można wszystko, byle w ciąży się oszczędzac

Gość Lalala

Skrót OTP i data TP to termin porodu a O ???

Gość Ola
Dnia 11.12.2014 o 17:02, Gość kawoszka 88 napisał:

Ja bym chyba nie umiała zrezygnować z kawy w ciąży. Uwielbiam małą czarną rano. I po południu cappucino. Alkohol jak najbardziej można z niego zrezygnować.

Tez tak myślałam. Piłam i 7 dziennie. Niskie ciśnienie mam to mogłam sobie pozwolić. Jeszcze przed zrobieniem testu coś mi dziwnie nie wchodziła kawa, moje pierwsze przeczucie (że się udało) to jak mnie zemdliło po 1łyku ukochanego espresso 😅 jakoś ze dwa dni przed zrobieniem testu a teraz w 9 tyg nawet zapach mi przeszkadza.  

Gość Klaudia

Ja nie rezygnowałam w ogóle z niczego. Znaczy, powinnam nadmienić że nie palę a alkohol okazyjnie lampkę wina czy dwie.

Weźcie pod uwagę że pierwsze dwa tyg ciąży są całkowicie bezpieczne nawet jak robicie głupstwa. Ciąza liczy się od daty ost miesiączki więc Fizycznie będziecie bzykać dopiero za 2-3 tyg żeby zajść. Zależy jakie macie cykle, kiedy owu. Ja jak się starałam robiłam testy owulacyjne i po bzykaniu w pozytywne testy zwalniałam tryb życia na dwa tyg... za drugim cyklem okazało się że ciąża więc dużego doświadczenia niemam ale może którejś pomogę