Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niecierpliwaprzyszlamama

pytanie o tydzien ciązy

Polecane posty

witam : ) mam pytanie do wszystkich ktorzy mogą mi pomoc : ) w szczególnosci do przyszlych mam.. powiedzcie mi prosze jak to jest, po badaniu usg, lekarz poinformował mnie, że jestem w 7 tygodniu ciązy. weszlam na jakaś stronke z kalkulatorem tygodni ciązowych wklepałam date ostatniej miesiaczki i długosc cyklu i wyszlo mi 9 tydzien ! jak to jest :)? którym wynikiem mam sie sugerowac, czy lekarz mogł sie pomylic ? prosze poradzcie mi :) z gory dziekuje za odpowiedz :)

Gość gość
Liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, bo niby skąd lekarz ma wiedzieć kiedy doszło do zapłodnienia. Mi się na początku zgadzało z kalkulatorem internetowym i z lekarzem. Ale teraz miałam robione usg połówkowe w 20 tygodniu a lekarka mi powiedziała, że z wymiarów dziecka wychodzi, że jestem w 19 tygodniu.

Gość gość
up up up

wiem ze od pierwszego dnia miesiaczki, ale skad taka rozbieznosc pomiedzy wynikiem usg a kalkulatorem...

Gość gość
Tydzień ciąży liczy się od pierwszego dnia przerwanego cyklu czyli od pierwszego dnia ostatniego okresu. Jeśli jesteś np w 10 tygodniu ciąży tzn ze minęło 10tg od ostatniego okresu - z tym że Twój zarodek w rzeczywistości ma wtedy około 8tg. Dlatego mówimy o 'wieku ciąży' a nie o wieku faktycznyn embrionu

Gość gość
dziekuje za odpowiedz :)

Gość gość
Chodzi o długość cyklu. Ja no byłam około 7tg ciąży u lekarza, powiedział mi że to 8/9 tc bo przy moich cyklach - dość długich 31, 32 dni - ciąża jest trochę 'starsza' niż by to wychodziło przy krótszych cyklach

Gość gość
A wyjaśnienie czemu tak masz wcześniej