Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćwdom

guzek po szczepionce DTP

Polecane posty

Gość gośćwdom

syn niedługo skończy 3 miesiące, miesiąc temu był szczepiony DTP. Od tamtej pory ma dość duży, wyczuwalny guzek w miejscu wkłucia. Skóra początkowo była czerwona, teraz przypomina siniak. Byłam dziś u pediatry, mówiła że to typowy niepożądany odczyn poszczepienny, że powinien się wchłonąć, że to nic niepokojącego, ale dała skierowanie do chirurga, żeby tylko to zobaczył. Przeczytałam, że taka reakcja mogła być spowodowana uczuleniem na glin jeśli guzek nie zniknie do 6 tyg, u mnie trwa 4 i nie zanosi się żeby miał zniknąć, jest wielkości ziarna fasoli. Czy spotkaliście się z taką reakcją u swoich dzieci? Czy usuwaliście zgrubienie chirurgicznie? Tego drugiego chciałabym uniknąć.

Gość gość
też chętnie poznałabym odpowiedź bo mamy to samo od 4 tygodni.. do lekarza pójdziemy ale może ktoś ma doświadczenie w postępowaniu?

Gość gość
mamy to samo i zaraz przecież będzie 6 tygodni i następne szczepienia a guzek taka kulka dalej jest. też lekarz mówiła że to normalne i ze zniknie ale kiedy? skoro zaraz następne dawki to gdzie się wkuje?

Gość gość
Zgłoś NOP i nie szczep więcej

Gość gość
u nas zginelo jednak nie powiem wam dokladnie kiedy. Z pewnoscia dluzej niz 6tyg. 3-4msc z pewnoscia to trwalo

Gość gość
łatwo mowic nie szczep, a kary, a sanepid?

Gość gośćmamka
U nas tez pojawil soe guzek po szczepieniu na dtp tydzie temu. W poniedzalek sie Zglaszam do lekarza . mam nadzieje ze sie wchlonie .

Gość gość
z sanepidem tez mozna walczyc, trzeba się zagłebic w ten temat od strony prawnej, z reguły rodzice wychodza na korzysc z nieszczepieniem i prawo staje po ich stronie

Gość gość
Wolisz mieć niepełnosprawne dziecko czy miliony na koncie ? Odpowiedź jest chyba prosta. Moja córka po tym gownie cofala się w rozwoju.

Gość gość
Coraz wiecej powiklan poszczepiennych