Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co robicie dobrego na święta?

Polecane posty

Gość gość

Jakie sprawdzone ciasta i sałatki? A może jeszcze coś fajnego?

Gość gość
na ciasta nie mam pomysłu... chciałam zrobić całą kaczkę faszerowaną ale jak już słyszałam gadanie mojej mamy,że przecież ta kaczka to ze 2 godz.będzie musiała siedzieć w piekarniku...mam dość!!! pokroje ją i c*uj!!!

Gość gość
my się podzieliliśmy potrawami. Na wigilie robię: łososia zapiekanego w cieście francuskim, dorsza pieczonego z gruszkami Na BN robię: - sałatkę z pieczonych buraków, świeżego szpinaku, pomarańczy i sera pleśniowego, - schab w miodzie i maku, i 3 ciasta: sernik nowojorski, tatrę migdałowo - orzechową i brownie

Gość gość
Ja nie wiem czy piec ciasta czy zamówić w takiej domowej cukierni. Jeszcze się zastanowię ale będą to sarni grzbiet, sernik królewski i miodowiec. Oprócz tego uwielbiam świąteczne pierogi, mogę je jeść całe święta, sałatkę jarzynową zrobię , upiekę szynkę, schab i boczek.

Gość gość
Turbot w jarzynach, pasztet drobiowy,tatar wołowy, polędwica pieczona w ziołach, sałatki: egzotyczna, tradycyjna, brokułowa...

Gość blondynaaa2506
Ja na całe świeta jade do rodziców, więc nie bede nic robic, no może tylko jakies ciasta zrobie,żeby mame troche odciążyc :)

Gość gość
Kolezanko podrzuc przepisy na lososia i dorsza z gruszkami:-)

ja tez rybki... :D musze z dzien wczesniej do domu przyjechac zeby ogarnac wszystko... :P ze 4 rozne zrobie a co tam... :P:)

Gość gość
dorsza z gruszkami robię według przepisu z bloga smykwkuchni a łosoś w cieście francuskim - to są takie cos w rodzaju krokiecików z ciasta francuskiego w środku faszerowane łososiem - wielkość krokietów zależy od Ciebie ja robię prostokąty ok 8 x5 cm czyli nie za duże: ja robię ciasto sama, nie uznaje gotowego ale może być gotowe jak ktoś ma mniej wprawy w robieniu: ciasto francuskie: Składniki •100 ml wody •1/2 łyżeczki soli •200 g masła (miękkie, w temp. pokojowej) •200 g mąki pszennej jasnej •50 g masła roztopionego w rondelku Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, sól i roztopione masło (te 50 g). Wymieszać Przełożyć ciasto na blat, podsypać mąką (by się nie kleiło), wyrabiać. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Składniki na potrawę: 2 opakowania ciasta francuskiego ale tu zależy ile chcesz uzyskać krokietów i jakiej wielkości 1 filet świeży z łososia ok 400g koperek por, musztarda najlepiej chrzanowa albo jakaś ostrzejsza cytryna do skropienia łososia pieprz najlepiej cytrynowy albo kolorowy, sól masło do smażenia białko do smarowania Ciasto jedno opakowanie rozkładamy. smarujemy musztardą. Na patelni roztapiamy masło i smażymy pokrojony drobno por - ma się zeszklić. Łososia kroimy w kostkę. Podsmażonego pora mieszamy z łososiem, koperkiem, pierzem i solą. Wykładamy na ciasto francuskie i przykrywamy drugim płatem. Wycinamy krokiery i zlepiamy boki. Każdy krokiet nacinamy na ukos(grzbiet)smarujemy białkiem i do piekarnika na ok 30 minut 180 c - patrzymy aż się zarumienią, w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia.

Gość gość
Up up coraz bliżej święta

Gość hi hi hello
Nie wiem co bedzie bo jedziemy do rodzicow. Zobaczymy co mama zaplanuje.