Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania3010

opieka nad osobą po udarze

Polecane posty

Gość Ania3010

Witam, mam pewną watpliwość, troche sprzerałam w necie, ale nie jestem pewna... czy osobie po udarze przysługuje jakaś pilegniarka/opiekunka domowa? Chodzi o to ze ja z moim bratem i tatą mama w ciagu dnia tyle obowiazków..praca, szkoła, praktyki itd ze sa sytauacje ze nie ma kto zostać z chorą mamą... :( Kiedy sie da to probujemy jakoś zorgniozowac sie ale czasem sa takie sytacje, jak np dziś ze nie poszłam na pratyki, bo nie miał ktoś zostać w domu z mamą. Czy w teje sytacji sa szanse na pomoc z nfz przy opiece osoby po udarze? Czy sa odpłatne te wizyty?

Gość gość
zadzwońcie do hospicjum domowego, ale nikt z nią nie będzie siedział za darmo 8h

Gość gość
Oczywiście źe tak do chorego przychodzi pielęgniarka i będzie się opiekować chorą osobą opłata jest w zalęźności od zarobków chorego gdy są niskie opłata jest minimalna. Musisz iść do lekarza rodzinnego on powie tobie gdzie dokładnie masz się udać.

Gość gość
Kochana wiem co przezywasz... ile uczuc, gniewu, bezsilnosci. .. jesli oczywiscie mialas tak jak ja czyli osoba po udarze, nie chodzi nie wstaje sama pampersy... jesli masz lepiej ciesz sie. I tak nalezy ci sie opieka

Gość m ądralIa
Aniu, a mama mówi? ps.popytaj też w opiece, możliwe, że za jakąś opłata przyjdzie opiekunka z opieki. Są dostepne w Polsce takie formy pomocy.

Gość Ewa333333
tak, przysługuje opieka pielęgniarska zapytaj swojego lekarza rodzinnego, lekarz rodzinny mamy powinien "przepisać" jej opiekunkę wiem, że przez jakiś czas, typu 10 tygodni, ta pielęgniarka przychodzi codziennie, a potem chyba raz na tydzień zapytaj lekarza rodzinnego

Gość Ania3010
Mama mowi, ale jednak ma problemy z nazwaniem niektórych rzeczy.. , czasem ciezko ja zrozumiec i szybko zmienia zdanie, jakby do konca sama nie wiedziała o co ja pytamy i co chce

Gość m ądralIa
ma ćwiczenia z logopedą? Ćwiczycie w domu też? Bo po udarze na nowo trzeba się uczyć mówić. Zależnie gdzie był udar, w której części mózgu to te funkcje są upośledzone/

Gość Ania3010
Tak ma, i rehabilitanta, oprocz tego korzysta z róznych gier słownych dla dzieci zeby uczyc sie i cwiczyc. Niestety bardziej wykazuje chec do rozmów z obcymi osobami niz ze mna czy tez moim bratem