Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niki99

OGNISKO HIPERECHOGENNE w lewej komorze u płoduProsze o radę

Polecane posty

Gość niki99

U mojego maluszka w 20 tyg lekarz wykrył ognisko hiperogenne czyli bright spot czy któreś z waszych maluszków miało cos takiego i urodziło się zdrowe, wszystkie inne parametry są w normie, jak NT, kość nosowa, kość udowa, ilość wód płodowych, tętno miarowe, strasznie się martwię

Gość gość
Ja tak mialam, tez sie balam ale okazalo sie ze wszystko ok; po porodzie synek mial wykryte szmery w serduszku, wyslano nas na echo serca i okazalo sie ze szmery sa spowodowane obecnoscia strun sciegnistych w lewej komorze serca. Sa to takie struktury ktore normalnie nie wystepuja, ale jesli sa to w niczym nie przeszkadzaja. Nie jest to zadna wada. Prawdopodobnie jest to dziedziczne wiec warto sie zorientowac czy ty lub maz nie nacie szmerow. Te struny sciegniste u plodu widoczne byly jako ogniska hiperechogenne

Gość niki99
strasznie się boję, jak przewertowałam neta to wielu artykułach piszą że takie ognisko występuje u dzieci z z ZD, w innych źródłach znowu podają że jak nie ma innych niepokojących objawów i jest to jedyny marker to oznacza przebytą infekcje matki i bądź tu mądry, to moje drugię usg połówkowe, pierwsze robiłam prywatnie tydzień wcześniej i lekarz niczego niepokojącego nie zauważył, to było robione na sprzęcie gorszej jakości czy to możliwe że lekarz się pomylił?

Gość gość
Zawsze mozesz powtorzyc badanie u innego lekarza. U mnie bylo podobnie. Wszystkie inne parametry w normie. Lekarz mi powiedzial ze kiedys sie uwazalo ze takie plamki sa przy zespole downa, ale jesli wystepuja inne nieprawidlowosci i zeby sie tym nie przejmowac. Niewiele moglam na ten temat w neci znalezc. Jak robilismy echo serca po porodzie to kardiolog powiedzial ze te bright spoty to byly najprawdopodobniej przekroje tych strun sciegnistych. Ja bym sie na twoim miejscu nie martwila. A jesli juz chcesz to poszukaj jakiegos specjalisty ktory oceni serce plodu jeszcze raz.

Gość gość
A dzis moj synek ma 3,5 roku, prawie nie choruje, jest bardzo zywy i madry ( sklada litery juz)