Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiemcodalej

komornik czy może zająć również rzeczy osób nie spokrewnionych z dłużnikiem?

Polecane posty

Gość niewiemcodalej

Witam sytuacja wygląda tak że w jednym domu mieszkają dwie rodziny lecz dom nie jest jakoś specjalnie przedzielony są jedne drzwi wejściowe (jak i również nie ma widocznych granic kogo jest kogo) i moje pytanie jest takie czy jeśli Pan Kowalski ma zadłużenie to czy komornik może zabrać rzeczy Pana Nowaka? Dom jest na Pana Kowalskiego ale zameldowany normalnie jestem tutaj. Ponoć komornik nie zważa i nie patrzy czyje jest czyje i bierze jak popadnie później jedynie można napisać odwołanie do sądu jeżeli zagarnie nie rzecz innego domownika nie należąca do dłużnika czy to prawda? Czy przejmie tez rzeczy nie zadłużonych zamieszkałych w tym samym domu osób? Proszę o normalne odpowiedzi bo ten co miał taki problem doskonale wie że to nic ciekawego.

Gość gość
przeciez juz sie o to pytalas,i odpowiedzieli ci ludzie ze tak moze,po jakims czasie mozesz dochodzic na podstawie faktur,przelewow ze dana ruchomosc jest twoja,zreszta jes kupe arykulow w inernecie na en ema,gdzie to samo przeczytasz

Gość gość
o ile dom jest wlasnoscia ddluznika to i ruchomosci sie w nim znajdujaca w domienamniu rowniez,zatem odp na twoje pyt tak moze-dopiero pozniej mozna dochodzic oddania zagarnietych nieslusznie rzeczy i to tez bodajze musisz miec papier ze sam to kupiles i na ciebie ta rzecz figuruje

Gość niewiemcodalej
o masakra PS nie jestem zadna laska pierwszy raz tu dzis jestem ale widze ze nie tylko ja mam klopot

Gość gość
Komornik nie jest sądem, nie rozstrzyga o słuszności ani zasadności egzekucji, nie może prowadzić postępowania dowodowego, nie dokonuje żadnych ocen merytorycznych. Gdy zajmuje rzecz ruchomą, to nie bada, czy jest ona własnością dłużnika, czy innej osoby. Komornik ma prawo zająć rzecz będącą we władaniu dłużnika, np. gdy dłużnik jeździ samochodem należącym do teściowej, przyjaciela, a nawet do firmy leasingowej. Wynika to wprost z przepisów o egzekucji sądowej

Gość gość
masz miesiac do sadu by sie odwolac od zajecia tu masdz: p Oczywiście właścicielowi przysługują środki prawne w celu żądania zwolnienia zajętej rzeczy, ale tym zajmuje się sąd, do którego należy w terminie miesięcznym złożyć tzw. powództwo przeciwegzekucyjne. Sąd może zwolnić ruchomość spod zajęcia

Gość gość
Takze lepiej sie wyniesc z chaty,zagrozonej komornikiem.Bo stracisz tez swoje rzeczy i bedziesz sie po sadach ciagac o oddanie.Chyba ze wiesz kiedy bedzie grasowal to na ten czas wszystko wynies