Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie jest najprostsze ciasto?

Polecane posty

Gość gość

Chce zaczac piec. Takie ktore na pewno i wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Biszkopty- na początek z proszkiem do pieczenia, to na pewno wyrosną, jak nabierzesz trochę wprawy, to bez. Kruche- zagnieść i upiec:) Muffinkowe- suche składniki mieszasz razem, mokre osobno, potem krótko mieszasz suche i mokre. Wszelkie miodowniki, stefanki- na początku twarda, płaska decha, ale miękną od kremu i są pycha. Też typu "zagnieść i upiec". Drożdżowe, babki, mieszane wymagają już większej wprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Większość jest prosta, niektore sa mniej pracochlonne, inne bardziej ale podstawy sa naprawde latwe. Przyklad: biszkopt- ubite jajka (dobrze ubita piana to podstawa) z mąką, kruche- mąka z tłuszczem/żółtkiem/śmietaną, półkruche- jak kruche, tylko mniej tłuszczu; ciasta ucierane- mikser sam je robi w większości; wymagające są francuskie i drożdżowe. Na francuskie nigdy sie nawet nie porwałam, kupuje gotowe. Drożdżowe trzeba odpowiedznio długo wyrabiać, chociaż są też wersje bez długiego zagniatania, np topione w zimnej wodzie. Zachęcam do eksperymentow:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
biszkopt nawet przekladany budyniem czy kremem tortowym :D murzynek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jogurtowe: bierzesz jogurt, maly kubek. Wraucasz do miski.dodajesz 3 jajka, 3 kubki od jogurtu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, pol kubka oleju slonecznikowego, kubek cukru, torebeczke cukru waniliowego. Wsztko mieszasz lyzka i wlewasz do formy keksowej.wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczesz 50 minut. Nie ma sans, zeby nie wyszedl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciasto amerykańskie- przepisów jest mnóstwo. zawsze wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Biszkopt: 8 jajek, 250 g cukru, 250 g mąki. Ubijasz białka na pianę, w połowie ubijania dodajesz cukier i ubijasz dalej na puch. Na mniejszych obrotach dodajesz żółtka a na koniec łyżką delikatnie musisz wmieszać mąkę. Można dodać łyżkę octu aby nie opadł. Piec w 180 stopniach ok 40 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sernik pol kostki masla ucierasz ze szklanka cukru na puszysto, dodajesz 5 jajek ale po jednym, lyzke maki ziemniaczanej i lyzke pszennej, twarog kilogram dobrze zmielony, tylko juz z twarogiem nie wolno dlugo ubijac bo sie za mocno napowietrzy i dodawc nie szystko na raz tylko po trochu, mozna na koncu jakies bakalie. piekarnik na 170 jak wstawiamy od razu na 150 zmniejszyc*****ec poltora godziny, mi wyrasta troche ponad tortownice ale jak sie upiecze to wylaczam i leciutko uchylam drzwiczki i opada 2 cm ponizej formy. sernik jest przepyszny, delikatny ale sie nie rozwala. do tego na wierzch polecam fruzeline truskawkowa lub malinowa a jesli chodzi o biszkopt to na pocztaek polecam przepis na biszkopt rzucany z moje wypieki. zawsze sie udaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×