Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

choinka i dekoracje świąteczne niemal za darmo :) a jak u Was?

Polecane posty

Gość gość

Znajomi co roku zachwycają się naszymi dekoracjami świątecznymi i jak ostatnio rozmawiałam z koleżanką o świętach, to nie chciała uwierzyć, że prawie nic nas to nie kosztuje :) kilka lat temu kupiłam kilka dobrych i dość drogich kompletów lampek i mam je do dziś, łańcuchy robimy z kolorowego papieru, bombki są stare - pamiętają moje dzieciństwo, wiele dekoracji robimy z szyszek, suszonych owoców, jarzębiny :) Stroiki z gałązek świerku, suszonych owoców, szyszek i świeczek. Choinkę idę do lasu i wycinam, gałązki też mam z lasu :) w sumie niewiele co wydaję :)

Gość gość
"Choinkę idę do lasu i wycinam, " x znaczy zwyczajnie kradniesz?

Gość gość
nie kradnę bo to mój las :)

Gość gość
Uważaj żebyś któregoś razu nie płakała za ''wycięcie sobie z lasu'' choinki. Bo za mandat to przez kilka bądź kilkanaście lat byś mogła i choinki i przeróżne ozdoby kupować.

Gość gość
Jak twój, to ok, ale ja lasu nie mam, więc chyba proste jak drut, że musze wydac kasę na choinkę. Co do reszty to masz plusa u mnie :) Tez takie lubię.

Gość gość
Twój nie twój i tak musisz mieć zgodę na wycięcie.

Gość gość
nie muszę mieć zgody o ile drzewko nie ma 10 lat - a te, które wycinamy tyle nie mają :) co roku w miejsce wyciętego wsadzamy nowe i za kilka lat znów wycinamy na święta :) wiem, że nie każdy ma swój las, ale wiele osób wydaje krocie na chińskie dekoracje, którymi obwieszają całe mieszkania, a ususzenie owoców, zebranie szyszek na spacerze jesienią czy poproszenie sprzedawcy choinek o kilka gałązek - które on i tak potem wyrzuci - to praktycznie nic nie kosztuje :)

Gość gość
A u nas dekoracje z Eurofirany, nie podoba mi się lancuch papierowy, ususzona, pomarszczona jarzebina i opadajace z igiel gałęzie. I tez mnie to nie kosztuje, bo nie zmieniam dekoracji co roku, bombki, lancuchy i lampki sa na lata.

Gość gość
Autorko wstaw zdjęcia tego cuda.

Gość gość
A ja mam w d***e swoeta, choinke i cala ta oblude

Gość gość
wiek do 10 lat bez decyzji na usunięcie drzew nie dotyczy drzew rosnących na terenie lasów. W przypadku lasów nie ma zastosowania ustawa o ochronie przyrody a ustawa o lasach. A w tej ustawie nie ma mowy nic o wieku drzew do wycinki.

Gość gość
no póki co nie mam co wstawić, bo choinkę zawsze ubieramy w wigilię rano :) jarzębina nie jest pomarszczona, bo ją mrozimy, więc wygląda ładnie i świeżo :) pomarszczone są suszone jabłka, cytryny czy pomarańcze, ale nam się to podoba. a co to jest eurofirana?

Gość gość
tylko mój las, to nie taki typowy las w rozumieniu prawa. to moja prywatna, ogrodzona działka, która figuruje w rejestrze jako grunty orne, które sobie obsadziłam drzewkami, także tutaj ma zastosowanie przepis o wycince do 10 lat - mam to na piśmie z UG :)

Gość gość
no to nie mów że to las, bo w świetle prawa nie jest to las a co najwyżej plantacja. W takiej sytuacji owszem mają zastosowanie przepisy o ustawie przyrody.

Gość gość
no potocznie mówimy, że idziemy do lasu :) plantacja to mi się kojarzy z tym, że ktoś coś uprawia, sprzedaje itd, a my to posadziliśmy na własne potrzeby :)

Gość gość
no to już nieważne, grunt że się wyjaśniło o co dokładnie chodzi. :) Nie pisałam żeby sie czepiać. :)

Gość gość
Ja tez wiele rzeczy robie sama. Uwielbiam to ;) Aniołki z perełek, szyszki ozdobione biała farba, gwiazdki z wstążki, suszona pomarańcza, styropianowe bombki ozdobione cekinami. W przyszłym roku będę robić ozdoby z filcu. Juz zaczęłam kupować wszystkie potrzebne materiały.

Gość gość
a jak robicie aniołki z perełek ?

Gość gość
a ja 5lat temu zainwestowalam w sztuczna choinke i wszystkie ozdoby i od tego czasu nic nie dokupilam. wiec jestem jeszcze bardziej oszczedna niz ty:)

Gość gość
https://www.google.se/search?q=anio%C5%82ki+z+pere%C5%82ek&client=tablet-android-tmobile-se&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oiyUVJ6wHIrXyQOXhIGgCg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=962&bih=601#facrc=_&imgrc=qV5nhzhbFuzhbM%253A%3BtReAGue3uYZqPM%3Bhttp%253A%252F%252Ffascinata.blox.pl%252Fresource%252FSchemat500ZW.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ffascinata.blox.pl%252F2011%252F10%252FJak-zrobic-Aniolka-z-koralikow.html%3B500%3B776

Gość gość
Nie mozesz nic wycinac. Ja na swojej dzialce mialam kilka malych brzozek ktore mialy nie wiecej niz 2-3 lata a i tak musialam zglaszac sprawe do starostwa, pisac wniosek z prosba o wyciecie i czekac na decyzje. To co robisz jest niezgodne z prawem

Gość gość
gość dziś Nie mozesz nic wycinac. Ja na swojej dzialce mialam kilka malych brzozek ktore mialy nie wiecej niz 2-3 lata a i tak musialam zglaszac sprawe do starostwa, pisac wniosek z prosba o wyciecie i czekac na decyzje. To co robisz jest niezgodne z prawem x głupoty piszesz :O jeśli już ktoś wydaje zgodę to wójt, burmistrz lub prezydent a nie starostwo. i nie potrzeba zgody do wycięcia drzewek owocowych lub takich do 10 lat.

Gość gość
Chyba że jej działka była lasem w ewidencji gruntów. W tym przypadku jak już pisałam ma zastosowanie ustawa o lasach a organem sprawującym nadzór nad lasami jest właśnie starosta. Jeśli to nie był las to jak ktoś wyżej napisał właściwym organem jest wójt/ burmistrz/ prezydent zgodnie z ustawą o ochronie przyrody a ponadto do 10 lat usunięcie drzewa nie wymaga zezwolenia.

Gość żona hakera
Autorka nie potrzebuje zgody, już dajcie spokój. Tym bardziej, że nie o tym temat. Mi się w oknach właśnie suszą plastry pomarańczy. Pięknie pachną i zjawiskowo wyglądają. Dodatkowo mam gałązki i szyszki popsikane brokatem. Byle jak najdalej od plastikowej tandety ;)

Gość gość
tak jak pisałam w ewidencji mam wpisane grunty orne, więc nie potrzebuję zgody :) i dokładnie jak ktoś zauważył nie o tym temat ...:) ja suszyłam plastry jabłek w suszarce do grzybów :) a pomarańcze i cytryny też suszę na oknie :) przy okazji fajny odświeżacz powietrza :) bardzo ciekawe te aniołki.

Gość gość
myśmy w tym roku kupili energooszczędne Lamki na choinkę i będziemy mniej płacić za prąd. Lampki LED kupiliśmy w sklepie internetowym sklepie internetowym https://www.24sklep.pl/. Oni maja duży wybór lampek w niskich cenach. Wybraliśmy łańcuch z lampkami o długości 7 metrów. Pięknie się wije na choince.