Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy można pić wodę z kranu?

Polecane posty

Gość gość

czy można pić wodę z kranu przefiltrowaną? Czy jest potem ona czysta, nie ma chemikaliów czy ewentualnych pasożytów? I drugie pytanie: czy mozna pić wodę z kranu ale przegotowaną w dużych ilościach? czy nie ma ona kamienia? Lepiej pić "surową" przefiltrowaną czy przegotowaną?

Gość gość
Woda z kranu u nas nie nadaje się do picia. Tylko przegotowaną.

Gość gość jjnb
Sama jestem ciekawa jak to jest bo u nas pije sie butelkowa ale całe dzieciństwo piłam wodę z kranu i to nie filtrowana! Albo jadło sie chleb z cukrem Polany woda z kranu :D

Gość gość
tu autorka. No właśnie, ale po co sa te wszystkie filtry? Widziałam już u kilku osób, że pija kranówkę. A przegotowana jak jest w dzbanku to ma taki osad. Można ją pić w dużych ilościach?

Gość gość
Z racji tego ze mieszkam w Łodzi, pilam wodę z kranu bez filtra i nieprzegotowana w ilosciach gigantycznych i bylo ok. Odstawilam jak zaszlam w ciążę, jakoś stwierdziłam, ze nie warto ryzykować:-)

Gość gość
można nawet bez filtra :P

Gość gość
Oczywiście, że można. W wielu miejscach jest świetniej jakości, a jak ktoś już ma własne głębokie ujęcie to w ogóle. U nas się butelkowaną kupuje tylko gazowaną, z rzadka (mieszkamy w Bydgoszczy).

Gość gość
Ja piję z kranu. Nie przekonuje mnie woda z plastikowej butelki.

Gość julawsz
Woda z kranu jest bardzo zanieczyszczona, może mieć w sobie piasek, a nawet rdzę... i właśnie... zastanawiam się czy zamontować jakiś filtr. Ma ktoś to urządzenie: https://www.youtube.com/watch?v=QLkAAPCDENk ?

Gość gość
dokładnie, lepiej taka wodę oddać do analizy np tutaj - http://www.gc2000.pl/index,6,1,uslugi.htm i będzie wiadomo, czy założenie filtrów lub uzdatnianie wody jest konieczne, czy nie.

Gość gość
Nie mozna. Jest ryzyko zarazenia sie listerioza.

Gość Maria348
Nie pije wody z kranu, to nie zdrowo.

Gość gość
Ja chciałam mieć pewność, że woda którą piję z kranu jest czysta i przefiltrowana więc namówiłam męża na stację uzdatniającą z firmy http://dualfiltry.pl i problem się rozwiązał.

Gość gość
Mam w domu stację uzdatniającą wodę zamówioną w firmie 3e-heating i to naprawdę duża wygoda. Wcześniej korzystałam z dzbanków filtrujących, ale teraz dopiero widzę, że w ogóle mi się to nie opłacało.

Gość gość
pije kranówę ,nie przegotowaną.prosto z kranu.czemu w dzisiejszych czasach ludzie tak się pieprzą za wszystkim?głupiej wody z kranu nie wypija bo sie boją ?czego?

Gość gość
Nieraz wodą z kranu jest po prostu okropna. Warszawska kranówka jest bardzo dobra po modernizacji mpwik podobno tak dobra i czysta jak źródlana i słyszałam że w Łodzi też mają dobrą

Gość gość
W Krakowie można bez dodatkowej filtracji, prosto z kranu. Tak orzekł sanepid.

Gość gość
to chyba zależy od regionu zamieszkania woda wodzie nierówna ja mieszkam w Krakowie i pijemy z kranu. Woda tutaj jest bardzo dobra i wodociągi rekomendują ją jako zdatną do picia bez gotowania.

Gość gość
W Gdańsku jest wręcz akcja promocyjna wodociągów, żeby pić wodę z kranu - np. przy okazji różnych imprez stawiają saturator podłączony do hydrantu i można napić się gazowanej kranówki z sokiem :) Ja piję wodę z kranu, jest smaczna, a osad po przegotowaniu to po prostu minerały - przegotujcie prawdziwą mineralną, to się zdziwicie. Bardziej szkodliwa od twardej wody jest woda zbyt miękka - powoduje niedobór bodajże wapnia i magnezu, problemy z układem krążenia.

Gość gość
Zawsze byłem przekonany, że woda w kranie nie nadaje się do picia, a wręcz jest trująca. W ostatnich latach gruntownie zmodernizowano systemy uzdatniania wody. Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Łódź, Lublin, Katowice i wiele innych miast mają teraz świetną wodę!!

Gość gość
najgorzej jest w małych miastach i na wsiach tam wodociągi sa nieremontowane, słabo monitorowane i tam woda jest często kiepska. Poza tym ludzie tam czesto nie mają kanalizacji, podlewaja ogródki nawozami i to wszystko spływa do wód gruntowych.

Gość gość
Wolno pić lecz lepiej przefiltrować taki dzbanek z filtrem dużo nie kosztuje kranówka ma duże stężenie minerałów i pita w dużych ilościach powoduję osadzanie się kamieni na nerkach i w cewce moczowej gotowanie wytrąca kamień wystarczy zobaczyć ile w czajniku się osadza więc wyobraź sobie jak by ten cały kamień miał osadzić się w twoich nerkach picie kranówy niezdrowe nie polecam

Gość gość
hmm w sumie uważam że najbezpieczniej jednak jest pić kranówkę, przy dużej ilości wypijanej wody nadmiar minerałów może szkodzić a kranówka warszawska słynie z czystości, nawet jest na lotnisku w Warszawie i każdy może się jej napić za darmo, fajna rzecz bo jak wiemy mała buteleczka wody w butelce kosztuje tam kilkanaście zł.

Gość Mika43
Ja i cała moja rodzina pijemy tzw. kranówkę, ale wcześniej przefiltrowaną w dzbanku z Purevent filters. Tak oczyszczoną wodę można pić bez obaw bo filtrowanie usuwa z niej wszelkie zanieczyszczenia i jest ona w pełni bezpieczna.