Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Smart_Kate

dzieciate koleżanki z pracy

Polecane posty

Gość Smart_Kate

Hej. Mam 20-kilka lat, jestem sama i nie mam dzieci. Pracuję z kilkoma dziewczynami (bardzo sympatyczne, ale wszystkie mają rodziny). Rozmowy w pracy koncentrują się właściwie tylko na domu i dzieciach. Lubię czasem usłyszeć, co u nich w domu, ale jest tego znacznie za dużo. Nie jestem w stanie włączyć się do rozmowy, bo wiadomo, że nie dorzucę niczego ciekawego, i one też nie za bardzo są ciekawe co mam do powiedzenia (bo przecież i tak nie rozumiem). Ponieważ ogólnie są miłe, nieraz chcą mnie wciągnąć w rozmowę na zasadzie: "słuchaj, bo kiedyś też przez to będziesz przechodzić". Często pytają kiedy ja zajdę w ciążę, nawet "dlaczego ty ciągle jesteś sama?". Doceniam że się starają, ale to tylko pogarsza sytuację. Bo cóż można na takie pytanie odpowiedzieć? Nie mam dzieci, bo nie mam z kim ich mieć, a nie mam z kim, bo nikomu się nie spodobałam, i tyle. Sprawiają mi przykrość i powoli tracę do tego cierpliwość. Macie może podobną sytuację? Jak sobie z tym radzić?

Gość gość
Pracujesz z wyjatkowo glupimi i powierzchownymi kobietami. Inteligentna osoba wie, ze pytan w stylu kiedy zajdziesz w ciaze sie nie zadaje, bo 1) nie zyjemy w epoce kamienia lupanego i 20 paro letnia dziewczyna ma na to jeszcze mnostwo czasu 2) nie kazdy chce miec dzici lub moze je miec.

Gość Smart_Kate
Problem polega na tym, że ona są naprawdę w porządku i chcą, żebym czuła się z nimi dobrze. Tyle, że robią to bardzo nieumiejętnie. Nie chciałabym wypalić wprost: dajcie mi spokój, bo po prostu mi się nie układa i sprawiacie mi przykrość. A może to ja jestem przewrażliwiona, bo mam z tym problem.

Gość gość
ja mam dwójkę dzieci i nie rozmawiam o dzieciach w pracy , czasami cos można powiedzieć nawiązując do tematu ale na pewno nie jestem pochłonieta rozmową o dzieciach, domu, zmywaniu czy praniu tak że zależy od ososbowości a nie że wszystkie takie dzieciate są

Gość gość
Poza tym zasada nr. 1 w pracy nie rozmawia sie na takie tematy. A na pewno nie pyta sie kogos czemu nie zachodzi w ciaze! Bez urazy, ale wyglada na to, ze pracujesz w malej firmie i macie tam strasznie duzo czasu na plotki i tego typu bzdury! A te twoje kolezanki to takie typowe malomiasteczkowe gaski, ktorym brakuje obycia, taktu i polotu (i socjalnych kompetencji)

Gość gość
Firma jest spora, ale nasz zespół rzeczywiście dość mały. Po prostu zebrały się same młode matki i ja jedna.

Gość gość
Też tak miałam - czułam się wykluczona, bo nei byłam w stanie włączyć się do rozmowy.

Gość gość
Twoje koleżanki są mega nietaktowne. Ja bym im po prostu powiedziala, ze mi przykro

Gość gość
ja bym zmieniła pracę, jak tu z idiotkami pracować, nie mają innych lepszych tematów do rozmów?? szczęście że ja mam tylko jedną taką koleżankę, na szczęście też ona jest mądra

Gość Smart_Kate
Hm. Pracy wolałabym nie zmieniać - sama w sobie mnie satysfakcjonuje. Nie chciałabym też wytknąć im nietaktu, bo zepsuje to nie taką w sumie złą atmosferę ogólną.

Gość gość
To w stylu "troskliwych" ciotek i ich rad. Wiadomo, że chcą dobrze, ale ciągłymi pytaniami tylko robią przykrość albo denerwują. Moim zdaniem - zacisnąć zęby, a kiedyś może Tobie też się ułoży i będziesz wtedy w centrum zainteresowania;)

Gość gość
To im odpowiedz, że niestety, ale jestem brzydka i nikt mnie nie chce, wiec nie mam z kim mieć tych dzieci. Gwarantuję, że więcej takiego pytania nie ponowią.

Gość gość
hahha mam tak samo w pracy tyle, że moje "koleżanki" są o 20 lat starsze ode mnie i mają już dorosłe dzieci, ale nadal o nich dyskutują. Najgorsze są rozmowy, bo ja nie mam o czym z nim rozmawiać. One tylko gadają co na obiad miały, o zamierzchłych starych czasach, kiedy to nawet mnie nie bylo jeszcze na świecie i oczywiście o swoich już dzieciach, jakie dostały oceny w szkole, a to, że syn ożenił się z taką i owaką itd. I też mi ciagle wytykaja to, ze jeszcze nie mam chlopaka i czemu taka dziewczyna jak ja nie chodzi na dyskoteki i sie nie umawia z chlopakami. ja juz sie wyszalalam (mam 25 lat na karku) a na dyskotece nie poznaje sie chlopakow w celu chodzenia tylko zaliczenia taka prawda. A to, że interesuja sie mna o wiele starsi mezczyzni to juz nie moja wina. Tez mi sprawiaja przykrosc takim gadaniem, ale co ja na to moge.

Gość gość
Powiedz, ze jestes chora i na 99% bezplodna. Bedzie alibi, jesli jednak kiedys w ciaze zajdziesz, a na pewno dadza spokoj, i jeszcze beda sie pilnowac, zeby Cie nie urazic:P

Gość Smart_Kate
Dobrze wiedzieć, że nie jestem samotną wyspą i jeszcze ktoś tak ma... Oczywiście życzę Ci poprawy sytuacji.

Gość gość
Może powiedz wprost że nie chcesz odpowiadać na takie pytania, rozmawiać na ten temat. Masz czas na wszystko, a lepiej późno niż wcale. Ja mam 21 lat i znajome z pracy, które są dużo starsze nigdy nie gadają mi tak... Wspomną tylko o rodzinie, ale nie mówią cały czas na jeden temat. Zauważyłam też że wyszukują tematy które mogłyby nas zbliżyć i poprawić relacje w pracy:)

Gość gość
ciekawe, czy faceci bezdzietni tez miewaja takie problemy...

Gość Smart_Kate
własnie czuję że mi bobek wychodzi, jednak nie dokończyłam srania i idę jeszcze cos wycisnąć

Gość gość
Jesli o rizmowy wchodzi to luz,nie sa wscibskie ani monotematyczne. Ale problem jest przy okazji np swiat. Bo wtedy zawsze ja zostajr, bo przecieznniemmam rodziny....

Gość gość
miałam w pracy podobnie, albo były tematy o dzieciach albo o slubach, jeszcze był taki zwyczaj ze razem chodzilismy na przerwy i siedzielismy przy wspolnym stole i rozmawialismy ale moi znajomi z pracy byli taktowni i nie zadawali mi takich pytan, zreszta ja za bardzo nie mialam z nimi o czym rozmawiac, poprostu zachowuj sie stosownie, byc usmiechnieta, ja o sobie tez nigdy za wiele nie mowilam

Gość gość
Chyba zacisnęłabym zęby. Szkoda psuć atmosfery, skoro mówisz że ogólnie nie jest najgorsza. Swoją drogą - ważne żeby te teksty nie obniżały Twojego poczucia własnej wartości. Partner i dziecko nie jest wyznacznikiem, czasem różnie się życie układa i różne są powody samotności.

Gość gość
nie trawie takich plotkareczek no ze mną by nie pogadały:-) ja bab nie wpuszczam do swojego prywatnego świata a dzieci mnie nie wzruszają :-) szybko by dostały te informacje,ale oczywiście byłabym zawsze miła