Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pobranie wycinka z nadżerki w 12 tyg, ciąży. Help!

Polecane posty

Gość gość

Witam, bardzo proszę o rady. Jestem w 12 tyg. ciąży. Od poprzedniego porodu ( 2 lata) mam nadżerkę, niby małą, ciągle obserwowaną, cytologia zawsze II. Po drugim dziecku miała być wymrażana, albo nawet sama miała się wchłonąć przy potencjalnym porodzie - podobna tak się zdarza - tak mówił lekarz. Miesiąc przed zajściem w ciąże miałam robioną cytologię i jej wyniki zbiegły się z potwierdzeniem informacji o ciąży. Okazało się ze jest grupa III i wskazania do pobrania wycinka. Lekarz powiedział, że dopiero zrobimy to po 12 tyg. Dzisiaj byłam na wizycie, z dzidziusiem wszytko w porządku, ze mną tez, nie mam plamień, nic mi nie dolega. Lekarz powiedział że położy mnie w styczniu na 2 dni w szpitalu, pobierze wycinek, poobserwuje, bo może wystąpić małe plemienie (ale nie musi) i będziemy czekać na wynik. Że to bezpieczne dla dziecka, zeby się nie obawiać, nie denerwować. A że lepiej pobrać ten wycinek, bo to nigdy nie wiadomo. Lepiej dmuchać na zimne. I co mam zrobić? Czy któraś miała podobną sytuację?

Gość gość
Sluchac lekarza.

Gość gość
Wg mnie całkowicie bez sensu bo w czasie ciąży i tak nic nie zrobią , dopiero po porodzie. Po co więc narażać ciążę? Ingerencja na szyjce macicy w ciąży moze sie zakonczyc strata dziecka

Gość gość
Eee tam nic nie zrobią. Cos pewnie sie robi jeśli lekarz nie kaze czekac do końca ciąży. Cos mi sie kojarzy ze w ostatnim trymestrze juz podaja chemie. Ktoś ma jakas wiedze na ten temat? Myślę ze nie powinnaś pytac na forum tylko sluchac lekarza. Obojetnie jak ktoś mądrze ci napisze to moze byc osoba ktora kompletnie sie na tym nie zna i narazisz swoje życie a stawka jest bardzo wysoka. Jeśli lekarz mówi ze jest to bezpieczne dla dziecka to tak jest. Powodzenia

Gość gość
Ja miałam pobierany wycinek z szyjki macicy 6 lat temu, byłam w piątym miesiącu ciąży. sytuacja podobna: 3 grupa cytologii. Proponowano mi narkozę krótkodziałającą, nie zgodziłam się, bo bałam się o dziecko. Pobrali na "żywca". Nie miałam później żadnych problemów z dalszym przebiegiem ciąży. Poleżałam parę dni w szpitalu, tak na wszelki wypadek, ale nic się nie działo. Najgorsze okazało się czekanie ponad miesiąc na wynik. Na szczęście nie był to rak.

Gość gość
nie zycze ,ale jak mialabym taka sytuacje i bylby rak od razu bym sie leczyla dziecko mozna zawsze urodzic nastepne a zycie masjedno wiem,ze to okrutne,ale zycie

Gość gość
Dziękuj***ardzo za porady. Zdecydowałam się jednak, chociaż boje się jak jasna cholera. I o dziecko i o siebie! Mam dopiero 27 lat! Wiem, że III grupa jeszcze o niczym nie przesądza, ale same wiecie jak to jest. Póki co staram się o tym nie myśleć i żyje nadzieją, że wszystko będzie ok. Z tego co mówił lekarz jest to bezpieczne dla dziecka i cały zabieg trwa 5 min. Oby tak było. Koleżanko, która miałaś pobierany wycinek w 5 miesiącu, plamiłaś? Miałaś jakieś bóle czy inne dolegliwości? Jak wspominasz zabieg? Bolało? Ja też oczywiście nie chce żadnego znieczulenia. Lekarz porównał to do lekkiego uszczypnięcia. Naprawdę chce mu wierzyć.

Gość gość
Ja też miałam pobierane wycinki w 12 tygodniu. Miałam krótką 20 minutową narkozę, tego samego dnia wróciłam do domu. Synkowi nic nie było, raka też nie chociaż wyszła mi IV grupa cytologii. Trochę piekło i z tydzień seksu nie mogliśmy uprawiać choć w ciąży miałam non stop ochotę. Ja nawet nie dopuszczałam myśli o aborcji choć jedna idiotka u której byłam państwowo mi to proponowała. Na szczęście miałam prywatnego lekarza, który podszedł do tego rozważnie. Pozdrawiam i zdrówka życzę, wszystko się ułoży.

A nie pomyślałyście , że może to być np nowotwór? Wtedy można leczyć w ciąży lub ciąże rozwiązać wcześniej żeby matce dać szansę?

Gość gość
Tak myślałam, zresztą ta "państwowa" doktor kazała mi wybierać ciąża albo życie. Miałam wszystko dobrą pracę, mieszkanie, kochającego męża, ale nie miałam dziecka. Dla mnie oczywiste było że ewentualne leczenie rozpocznę po porodzie. Synek ma 4,5 roku a ja raka nie miałam, pomimo cytologii IV.

Gość gość
majwoeniczka jakbyś przeczytała odpowiedzi ze zrozumieniem, to byś wiedziała, e tak właśnie pomyślały. Powodzenia autorko. pomimo, ze zaufanie do lekarzy jest w tym kraju nadwątlone, to jednak trzymaj sie tego co mówi doktor.

Gość gość
Koleżanka z 12 tyg. Powiedz mi, dlaczego miałaś IV grupę? Miałaś jakieś dolegliwości? Co to było? I jaką teraz masz cytologie? Nawet nie dopuszczam myśli o raku. Mam nadzieję, że jakoś się wszystko ułoży. W połowie stycznia mam iść na oddział, bo tam podobno bezpieczniej niż w gabinecie. Ale mój lekarz będzie pobierał wycinek.

Gość gość
W sumie nie wiadomo dlaczego. Wcześniejsza cytologia II teraz tez II. Było podejrzenie zakażenia bodajże kollocytowego, to chyba hpv, ale też się nie potwierdziło. Lekarz robiący mi kolposkopie powiedział, że zmiany wyglądają źle, ale nie zachowują się podejrzanie. Każda cytologia po porodzie wychodzi II a to już 4,5 roku więc jest ok. Trzymaj się będzie dobrze.

Gość gość
Dziękuj***ardzo za porady! I życzę spokojnych świąt!