Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zrobic z lokatorami

Polecane posty

Gość gość

Wynajełam w pazdzierniku mieszkanie takiej dziwnej parze, nie wziełam kaucji, zapłacili za pierwszy miesiac, za listopad tylko polowe sumy, za grudzien nic. Do tego jak na razie nei uregulowali ani jednego rachunku, co wiecej jak przyszly to powyrzucali je ze skrzynki (wiem, bo mieszkam na dole tego domu)... niedługo tam prad bedzie do odlaczenia... Problem w tym ze oni zrobili mały remont, tzn szpachlowanie dwoch pokoi i kuchni, oraz malowanie tego. No i maja dziecko małe, ma dwa miesiace. Nie podpisałam z nimi zadnej umowy... Stale opowiadaja ze zapłaca, mieli uregulowac wiekszosc do drugiej polowy grudnia, i nic. Podobno jemu na razie szef nie płaci- bo pracuje w branzy budowlanej, i od stycznia beda mieli wypłaty. CZy ktos wie, czy to mozliwe? Nie wiem co mam z nimi zrobic, kazałam sie wyprowadzic do końca grudnia

Gość gość
robią cie w uja

Gość gość
wywal ich. nie ma umowy, nie ma meldunku, zadzwon na policje.

Gość gość
Dziwna to ty jesteś :o Bez umowy, bez kaucji? I oczywiście podatku też nie płacisz... Poproś aby się wynieśli, może się zgodzą. Jak można komuś kto grosza nie ma wynajmować mieszkanie? Nic im nie zrobisz.

Gość gość
Przykro mi ale jeżeli sami się nie wyprowadzą to nic nie zrobisz. Gdybyś miała umowę najmu okazyjnego to odzyskałabyś mieszkanie a tak będą mieszkać bez tytułu prawnego i mogą się na dodatek zameldować.

Gość gość
jak mają małe dziecko to poczekaj choć do kwietnia

Gość gość
ja im dałam czas do 3 stycznia na wyprowadzke, mysle, zeby po tym terminie im odłaczyc wode, bo jestem w stanie, ogrzewanie jest wliczone w cene najmu, i im jeszcze ogrzewam to mieszkanie wspólnie z moim, bo to jeden dom. :( POkwitowałam im pierwsza wpłate za te mieszkanie, 600 zł

Gość gość
Przykro mi ale jeżeli sami się nie wyprowadzą to nic nie zrobisz. Gdybyś miała umowę najmu okazyjnego to odzyskałabyś mieszkanie a tak będą mieszkać bez tytułu prawnego i mogą się na dodatek zameldować. x x nieprawda, co ty wygadujesz. Jaksa bez umowy, to moge nawet w teorii zlgosic włamanie.

Gość gość
Włamanie to jest wtedy gdy ktoś bez twojej zgody wejdzie a tu zostali wprowadzeni przez właściciela. To nie jest włamanie.

Gość gość
W tej sytuacji zgłoś na policję że weszli do Twojego mieszkania na dziko.Wywalą ich jak nic! Nie ma kogo się litować.Na pewno mają rodzinę, przecież do tej pory mieli gdzie mieszkać! Jedynie szkoda dzieciaka.

Gość gość
cokolwiek to jest, to oni nie udowodnia, ze sie zodziłam zeby tam mieszkali. Jakby ot tak mozna było sobie mieszkac bez zadnej umowy, i dowodu, to np. obok mnie stoi dom pusty, zajmuje go sobie i mieszkam, czemu nie?

Gość gość
Policja nic nie zrobi bo niby gdzie ich zabierze? Siłą ich nie wyprowadzą, chyba że lokatorzy się przestraszą.

Gość gość
ale ludzie! oni nie maja zadnego dokumentu na to ze moga przebywac w tym mieszkaniu! za to ty masz dokument ze mieszkanie jest twoją własnością. z policją ich wywalisz bez problemu. powiesz jak jest ze nie płaca i tyle. policja ich wyrzuci jesli nie wyjda sami. nie maja dokumentu a ty masz!

Gość gość
jedyny problem to ta pokwitowana pierwsza wpłata 600 zł, ale nie pisałam komu ja kwituje, mogli w sumie ten papierek znalesc w tym mieszkaniu?

Gość gość
Owszem udowodnią bo pokwitowałaś czynsz o czym pisałaś wcześniej.

Gość gość
Problem, że nie ma umowy. Na Twoim miejscu odłączyłabym prąc z korków i jak jest możliwość to ogrzewanie ciepłej wody. Bądź odłączyła wodę w ogóle. Jeżeli wywalają Twoje listy oraz cały czas Cię zwodzą keidy zapłacą. +głośno muzykę włączała tak aby dziecko nie mogło zasnąć. JEżlei ich nie stać na szczerosć i słowność to najprawdopodobniej nie ma innej opcji niż wymusić. Raczej ich rachunki pozostaną CI do zapłacenia, bo na drogę prawną ich nie ściagniesz, bo nic nie było na umowę.

Gość gość
posłuchaj! ja jak mieszkałam z rodzicami to nawet rodzice mogli mnie zwyczajnie wymeldowac z mieszkania i wyrzucic bo sobie np nie życza zebym z nimi mieszkała. jesli nie podpisalabym z nimi umowy najmu. bez dokumentu oni sobie moga w d***e pogrzebac.

Gość gość
odłączyć wode, odciąc prąd, głosna muzyka? ludzie! jeszcze bedziesz ty miala probemy przez to bo cie oskarżą o znęcanie sie! nie rób takich rzeczy. obróci sie to przeciwko tobie.

Gość gość
umowa ustna również ma moc prawną

Gość gość
nie wiem czy taki papierek jest wystarczajacy, bo on mogl przeciez lezec w tym mieszkaniu, poza tym z logicznego punktu widzenia, mogłoby byc np. tak, ze ktos wynajmuje mieszkanie, dostaje takie pokwitowanie, potem np. wprowadza tam swoich znajomych, bez wiedzy własciciela... sam sie wyprowadza, a ci znajomi zostaja. i w takiej sytuacji oni tzn ci nowi moga mieszkac, bo dostali powkitowanie innej osoby?

Gość gość
My też mieliśmy 2x takich lokatorów co nie płacili i szkód narobili w mieszkaniu, teraz sprzedajemy mieszkanie i będzie po kłopocie bo zamiast z wynajmu mieszkania mieć zyski mieliśmy same straty i problemy!P.S. były umowa i kaucja i tak kicha bo wyprowadzili się po kryjomu, kluczy nie oddali, nie zapłacone rachunki, zadłużyli mieszkanie nic więcej. Teraz b.trudno o porządnego lokatora i po tych akcjach przestaliśmy się bawić w wynajem.

Gość gość
odłączyć wode, odciąc prąd, głosna muzyka? ludzie! jeszcze bedziesz ty miala probemy przez to bo cie oskarżą o znęcanie sie! nie rób takich rzeczy. obróci sie to przeciwko tobie. x x z pewnoscia cha cha. Za kilka dni kończa mi sie pieniadze, zawsze sie z tego wynajmu utrzymywałam, oni wisza mi juz ponad 2 tys a ja mam ogromne rachunki do zapłacenia. Nie mam zapłacic za obiady dziecka w szkole, za prad, pozyczyłam zeby zapłącic za wode. Tak, najlepiej zrobie, jak dam im mieszkac za darmo i jeszcze bede płacic z nich rachunki.

Gość gośćććććććć
jak ich nie będzie wejdź tam, spakuj i wywal ich manele i wymień zamki. Sama zamieszkaj w tych pomieszczeniach (jesteś właścicielką). Jak będą cudować i wezwą np, policję to i tak nic nie wskórają bo przecież lokal będzie zamieszkały przez ciebie.

Gość wredna m
masz ich dane? udokumentuj sobie fakt, że zamieszkiwali tam. Zapłać podatek (8,5% do 20dnia nast. mies.). Odłącz prąd (90zł. z podłączeniem to kosztuje, no chyba, że automatycznie i tobie odłączy elektrowania to nie wiem...)

Gość gość
ja wolałam sprzedać mieszkanie żeby nie bawić się w wynajmowanie bo teraz jest mnóstwo naciągaczy którzy nie płacą i dewastują, zachowują się w mieszkaniu gorzej niż bydło

Gość gość
A Dziecko????

Gość gość
Dobrze ci ktoś napisał, poproś, może odejdą. I nie podskakuj, bo urząd skarbowy za wynajem na dziko też Ci dowali. Niefachowo się zabrałaś za wynajmowanie. Ja kiedyś wpadłam do swojego mieszkania po interwencji sąsiadów, bo melinę urządzili. Spakowali sie w dwie godziny, kaucja przepadła, a i tak miałam straty, bo panele musiałam wymienić i smrodu do końca się nie pozbyłam. Sprzedane na szczęście :D

Gość gość
Dziecko? O dziecko mają się martwić rodzice, nie wiedziałaś o tym? Co Autorkę obchodzi czyjeś dziecko kiedy swoich nie ma czym nakarmić, bo oszuści ją obsiedli?

Gość wredna m
powinnas miec pokwitowane stany liczników i ich dane. Oni też maja przychód i tez mają się czego bać

Gość gość
zwalili ci się na łeb zamiast starej matce na wsi, heh Pogonić to trzeba w jeden dzień. Jutro. Kapitalizm jest zaprzeczeniem wyzysku, a Ty się jak na razie dajesz wyzyskiwać. Każdy żul może tak zrobić. Jak znajdzie sponsora/jalenia/ Broń się.