Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PraweeTywee

Dlaczego Katolicy zwykle nie czytaja Biblii?

Polecane posty

Gość PraweeTywee
Mariawityzm jest grupa wyznan chrzescijanskich przyjmujacych doktryne katolicka ale nie uznajacych papiestwa. Powstali w wyniku odejscia z kosciola Katolickiego. Nie jest czescia kosciola Rzymsko-katolickiego, ío prawdaa, ale przyjmuje doktryne i tradycje katolicak

Gość gość
ja podzielam zdanie,,starej modelki,, jezeli ktos oddziecka w kazda niedziele chodzi do kosciola to zna Pismo Swiete prawie na pamiec Widze , ze tu odbywa sie jakis ranking kto i ile razy przeczytal Pismo Swiete , Jestem katoliczka i ok przyznaje sie nie czytam Pisma Sw od ''deski do deski,, gdy otwieram i czytamjakis fragment stwierdzam, ze znam go doskonale , ze slyszalam go dziesiatki razy w kosciele

Gość PraweeTywee
Ale to dobrze ze znasz, ale mi nie chodzi o znajomosc ani o to kto ile razy przeczytal , ale o poswieceniu Bogu czasu aby przyjac od niego to co chce nam powiedziec - A Bog mowi do nas glownie przez Biblie :) Ale juz dobrze, juzz wiem ze Kosciol katolicki ma inne podstawy niz protestantyzm i nie jest tak istotne czytanie Biblii

Gość gość
protestanci czytają Biblię i super ;) ale czują też wyższość nad katolikami, czują się lepsi? tak mam rozumieć autorko topiku? bo chyba nie o to chodzi w czytaniu Biblii...

Gość gość
ja jako katoliczka poświęcam czas Bogu modląc się rano i wieczorem, a znam takich co chodzą do kościoła na msze kilka razy w tygodniu nie tylko w niedziele i w ten sposób poświęcają mu czas

Gość PraweeTywee
Ja sie nie czuje nad nikim lepsza chociaz pewnie niektorzy protesíanci czuja sie lepsi i tak samo niektorzy katolicy czuja sie lepsi od protestantow. x Dla protestantow najwazniejsza czescia relacji jest czytanie, mozna czytac ten sam werset 10 razy i za kazdym razem odebrac inaczej bo znajdujemy sie w innej sytuacji i Bog mowi nam przez niego za kazdym razem co innego, nie chodzi o samo czytanie dla czytania. Rozumiem jednak ze Katolicy podchodza inaczej do relacji z Bogiem i super. Trudno mi to pojac bo nie jestem katoliczka i mam inne podejscie ale szanuje to jesli robia to ze szczeroscia dla Boga a nie dla ludzi bo to najwazniejsze. Bo Biblie tez mozna czytac dla ludzi a nie dla Boga :)

Gość PraweeTywee
U Katolikow wieksza wage przyklada sie do uczestnictwa we mszy a Protestantow mniejsza wage kladzie sie na nabozenstwo a wieksza na Biblie i super :)

Gość gość
PraweeTywee jesteś mądrą i tolerancyjną osobą i tak trzymaj ;)

Gość PraweeTywee
Dziekuj***ardzo :D U mnie w zborze sa osoby ktore tylko czekaja zeby dowalic katolikom :O Nie pojmuje zupelnie tego.

Gość gość
nie wiemjak jest u protestantow ale my katolicy poswiecamy calkowicie Bogu jeden dzien w tygodniu i jest to niedziela Owszem znam takich , ktorzy czekaja na Boze Narodzenie posylaja dzieci do I Komuni Slub przed Oltarzem a w niedziele kosza trawe , czyszcza dzialki lub od rana zasuwaja z wozkiem po marketach , nie mam zielonego pojecia jaki to odlam katolicyzmu

Gość PraweeTywee
Ja wiem jaki to odlam katolicyzmu - Katolicyzm kulturowy :) Do kosciola jak trzeba i koniec, Na pogrzeb i na slub :D Protestanci nie przykladaja tak wielkiej wagi do niedzieli ale oczywiscie tez tego zbieramy sie na nabozenstwach i chwalimy Pana, ale uwazamy ze kazdego dnia powinno Mu sie poswiecac jak najwiecej czasu.

Gość gość
nie wazne czy ktosczyta Biblie czy nie wazne zeby byc dobrym czlowiekiem Przeciez kiedys ludzie nie umieli czytac i co ???nie byli dobrymi katolikami ???? a u was protestantow 100 lat temu gdzie bylo mase analfabetow jak bylo????

Gość PraweeTywee
Nie wiem, nie zylam w tamtych czasach wiec nie wiem jak funkcjonowali wtedy katolicy czy protestanci :( Masz poniekad racje, ale jednak nie zgodze sie calkiem z twoja teza, bo gdyby wystarczylo byc dobrym czlowkiem to ateisci tez byliby zbawieni bo wielu to dobrzy ludzi ale jednak Jezus powiedzial "Waska jest droga do zbawienia i niewielu nia idzie"

Gość gość
ale czy kazde z was protestantow tak robi jak ty??? pewnie nie w kazdej religi i jak swiat jest dlugi i szeroki jest tak samo i niestety po smierci dowiemy sie jak jest naprawde

Z księgi Daniela jasno wynika, że to kościół rzymskokatolicki jest antychrystem, rogiem, który wyrósł na głowie czwartej bestii, czyli imperium rzymskiego. Głoszą propagandowe hasło, że papież jest namiestnikiem Chrystusa na ziemi, a więc każdy kto nie słucha papieży, wyląduje w piekle. Czyli mamy do czynienia z klasycznym braniem na szantaż. Zgodnie z powszechnie przyjętą wersją historyczną powstanie nastąpiło, gdy przesiąknięta pogaństwem wersja chrześcijaństwa stała się religią państwową państwa rzymskiego.

Gość PraweeTywee
Ale co wiekszosc robi jak ja? Czy wiekszosc czyta Biblie? tak, bo jak ktos nie czyta to juz mowilam ze jest postrzegany jako len i osoba o slabej relacji z Bogiem

Poza tym katolicyzm, to najbardziej liczny odłam tzw chrześcijaństwa. A co powiedział sam Jezus: "Wchodźcie przez ciasną bramę; albowiem szeroka jest brama i przestronna droga, która wiedzie na zatracenie, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. A ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota; i niewielu jest tych, którzy ją znajdują." Mt 7:13-14 Zatem liczebność katolików przemawia przeciw kościołowi katolickiemu, a nie na korzyść

Gość PraweeTywee
OXE - Jakby tak patrzec to powinnismy przejsc na prawoslawie bo jest najmniej liczne :D Albo Zydzi Mesjanistyczni

Gość gość
nie obraz sie , ale zachowujesz sie jakbys miala jakies klapki na oczach , dla ciebie wazne jest tylko czytac , czytac , czytac .... kto nie czyta jest zly i len i idzie do piekla czy dla was protestantow nie ma gorszego grzechu od lenistwa???

Gość PraweeTywee
Ale ja nie mowie ze jak sie nie czyta to idzie sie do piekla :) Do nei jest grzech ale jest zle postrzegane po prostu tak jak u katolikow zle postrzegane jest nie chodzenie do komunii. Lenistwo to grzech jak kazdy inny, kazdy tak samo oddala od Boga nie lepszych albo gorszych

Gość PraweeTywee
Ja musz juz uciekac ale dziekuje wszystkim ktorzy sie wypowiedzi za kulturalna i mila dyskusje bez wyzwisk i agresji miedzzy wyznaniowej

Wg mnie jedyną prawdziwą religią są antytrynitarze i żydzi mesjańscy, jako judeochrześcijanie i poganochrześcijanie... Nawet, jeżeli obydwie grupy się w niektórych punktach mylą, lub mylili, to i tak wykazały się szczerym dążeniem do prawdy. A antytrynitarze (arianie, unitarianie), byli przez wieki prześladowani (głównie przez kościół katolicki). Po mojemu to są właśnie owi święci najwyższego, którzy mieli zostać na pewien czas pokonani przez antychrysta, ae finalnie zwycięstwo ma należeć do nich...

Gość gość
na nareszcie mowisz normalnie

Gość gość
i sama sobie odpowiedzialas na pytanie ,,dlaczego Katolicy nie czytaja Biblii, bo u nas tez to nie jest najwazniejsze Amen

Gość PraweeTywee
Zydzi Mesjanscy sa ok ale arianie to taki odpowiednik dzisiejsxych swiadkow... a teraz juz naprawde ide :D do jutra

Gość gość
Dlaczego wy chrześcijanie tak bardzo się kłucicie?