Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja z Krainy Kuchni

Dziś gotuję zupkę jarzynową

Polecane posty

Niestety bardzo konwencjonalną dlatego ubolewam i proszę o porady jak konwencję zupki przeinaczyć w niekonwencję. Najpierw o mojej zupce: kociołek żeliwny do gotowania, brukselki, fasolka szparagowa zielona, marchew, korzeń pietruszki, pory, seler, ziemniaki, pieczarki, pomidory. Będzie tak: warzywa pokroję grubo wszerz i w poprzek. Potem przesmażę na oliwie z oliwek z dodatkiem masła ziemniaki, trochę cebulki, boczek i pieczarki. Całość przybrązowię a nawet z lekka przypalę (celowo). Zaleję bulionem, przypalenie odskrobię drewnianę łyżką ale zostawię w zupce dla smaku, chwilę pogotuję dodam resztę warzyw. Gdy warzywa zmiękną dodam pomidory z odrobiną czosnku przesmażone na boku i pogotuję jeszcze chwilę. Wcisnę trochę soku z cytryny a może nawet doleję trochę słodkiej śmietanki już bez dalszego gotowania, posypię zieloną pietruszką. Zupa gotowa. Co zmienić by urozmaicić? Myślałam, o curry ale jakoś nie pasuje do powyższego zestawu. Myślałam też o ogórkach kiszonych ale wtedy potrzebna jest jeszcze kiełbasa i wyjdzie inna zupka. Ma ktoś pomysł i doradzi? Jestem taka zdenerwowana :o)

Gość gość
dodej mięsa i będzie git :-)

Nie chcę mięsa, jest już boczek. Aleś mi doradziła :o)

Kostka będzie, zapomniałam dopisać. Mam tylko winiary ale chyba się nada?

Gość gość
Może zasmażkę zrób? :-D

:o) Nie lubię zasmażki ani panierki.

Niestety, ale nie nada się. ;) Jako smakosz szybkiej kuchni sprawdziłem wszystkie ulepszacze i tylko te Knorra robią to co powinny. Wzmacniają smak i nie składają się w większości z soli.:classic_cool:

Myślałam już o sosie sojowym ale lepiej pasuje mi do zupy kremu z ziemniaczków z kurkami i sherry. Z otartą skórką z cytryny trzeba uważać, żeby nie zgorztniała ale w sumie może to i dobry pomysł jest?

Myślę i myślę i... skaramelizowane warzywa na końcu duszenia (brązowym cukrem) zamiast celowego przypalenia to jest to! Dziękuję i idę skrobać ziemniaczki :-)

Gość gość
swietnie nie zapomnij jej wstawic do lodowki jesli gotujesz na dwa dni, bo nie ma nic bardziej paskudnego niz skisla jarzynowka

Gość gość
lubczyku dodaj, niech staremu stanie. wtedy zupa będzie wyśmienita.

Gość gość
a ona gotuje dla pulku wojska czy dla rodziny? :D

Bardzo dziękuję za rady zwłaszcza za tę o skarmelizowaniu pory. Czuję się natchnięta myślą twórczą. Pozostałym uczestnikom nie dziękuję, popłakałam się :-(