Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama skradka

syn 20mcy chodzi na palcach

Polecane posty

Gość mama skradka

Syn zaczął chodzić w 13m-cu. Często chodzi na palcach lub zaczyna krok od palców (w różnych butach i boso). Pediatrzy z naszej przychodni mówią, że jest jeszcze czas, skoro rozwój poza tym jest prawidłowy. Kobietki - czy wasze dzieci miały taką skłonność na podobnym etapie rozwoju? Samoistnie minęło?

Gość gość
Brykał sobie vv chodziku?

Gość mama skradka
Nie, nie miał chodzika. Po domu chodzi pół na pół boso bądź w kapciach. Intelektualnie rozwija się dobrze. Jest też zwinny, silny. Tyle że chodzi jakby niepewnie. Biega też dość koślawie:(

Gość gość
To może do ortopedy z nim? To co opisujesz nie jest normą.

Gość gość
Jeśli nie był w chodziku, to drazylabym u lekarza. Moje dziecko nigdy nie chodziło koslawo ani na palcach.

Gość mama skradka
Byliśmy z tym przy okazji u neurologa. Powiedziano mi, że przy całej reszcie OK to jest do rozchodzenia, ale że rehabilitant mógłby to zobaczyć (tyle że rehabilitanta w tym mieście brak od 3 miesięcy). Właśnie chodziło mi o to czy to się zdarzyło też waszym szkrabom, bo sama nie mam z kim porównać, a pediatrzy - jak wspomniałam - nie chcą się zagłębiać, ignorują bądź może wiedzą, że będzie dobrze;) Czasem czuję bezsilność przed służbą zdrowia. Nie poddaję się, bo to o dziecko chodzi, ale pracując trochę spraw mi umyka. W nowym roku postanowiłam wziąć się za to. Wczoraj byłam z synem w markecie i obserwowałam, jak niezgrabnie pokonywał odległości. W domu tego aż tak nie widać.

Gość gość
Mojej koleżanki synek zaczął chodzić w wieku 18m-cy i potem bardzo długo chodził właśnie na palcach. Chodziła z nim na rehabilitację. Tylko tyle wiem. Teraz chodzi normalnie ale nie wiem czy to zasługa rehabilitacji czy tak sam z siebie zaczął poprawnie ustawiać stopy.

Gość gość
Mojej koleżanki synek zaczął chodzić w wieku 18m-cy i potem bardzo długo chodził właśnie na palcach. Chodziła z nim na rehabilitację. Tylko tyle wiem. Teraz chodzi normalnie ale nie wiem czy to zasługa rehabilitacji czy tak sam z siebie zaczął poprawnie ustawiać stopy. X Aha... Ja chodzę z synkiem na rehabilitację bo koślawi już jedną stopę. Ma rok i 7 mies.

Gość serioserioserio serio
To co opisujesz jest jak najbardziej normą. Moja córcia w tym wieku co prawda nie chodziła na palcach, ale krzywiła stopy do środka, tzn. stawiała stopy do środka. Dziś ma 28 miesięcy i już w ogóle tak nie robi. Ortopeda powiedział, że to normalne i minie, bo dziecko zobaczy, że taki chód jest mało komfortowy i musi się natrudzić, żeby specjalnie tak stawiać stopy i zacznie prosto stawiać. Tak się w końcu stało, więc to normalne i w przypadku twojego dziecka też tak zapewne jest, ale nie jestem ortopedą... Możesz pójść do ortopedy na kontrolę tak na wszelki wypadek, w końcu lepiej zapobiegać niż leczyć :). Skonsultujesz się ze specjalistą i on ci wyjaśni te sprawy, ale myślę, że wszystko jest ok :).

Gość mama skradka
Też kiedyś odbyliśmy 10 zajęć z rehabilitantem pod kątem wzmożonego napięcia. Napięcia wprawdzie nie stwierdzono, ale zajęcia zaliczyliśmy. Tyle że wtedy syn miał 3-6 msc.

Gość gość
Nie pisz ze koslawy chód jest normą! To ze u twojej córki tak było to nie znaczy ze to norma!

Gość gość
Moja prawie dwulatka też często chodzi na palcach i tak niezbyt pewnie. Lekarze kazali przeczekać. Cała reszta bez zarzutu.

Gość gość
Moja ponad 2-letnia pociecha tez miala moment, gdy chodzila na palcach. Wszystko sie unormowalo, poza tym, ze juz nie chodzi.... tylko biega :-P