Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiony rodzic

publikacja wizerunku dziecka w mediach bez zgody rodzica?

Polecane posty

Gość zaciekawiony rodzic

publikacja wizerunku dziecka w mediach bez zgody rodzica?

Gość gość
to nie pytanie

Gość gość
zabronione, ale jeśli dziecko jest elementem większej całości to można

Gość gość
a co?

Gość gość
nie jest elementem większej całości

Gość gość
no to nie można, możesz żądać usunięcia wizerunku pod rygorem złożenia skargi do GIODO

Gość gość
a w postępowaniu sądowym nie mogę jakoś tego załatwić? obecny partner matki mojego dziecka podpisał mediom zgodę na publikację wizerunku dziecka jako jego ojciec (a tak nie jest przecież).

Gość gość
obecny partner matki nie miał prawa tego zrobić, bo dziecko ma ojca (mogła ew. matka, ale nie jej partner), możesz wystąpić z powództwem cywilnym zarówno przeciwko firmie, która korzysta z wizerunku (że nie dołożyła należytej staranności w celu sprawdzenia, czy zgoda na publikację była wyrażona przez osobę uprawnioną), ale również przeciwko partnerowi matki (że przekroczył swoje uprawnienia i pobiera z tego tytułu dochód), a możesz również poinformować o tym urząd skarbowy (pobiera dochód bez podstawy prawnej), wszystko to nie będzie miało sensu, jeśli zgodę wyraziła matka dziecka

Gość gość
hm, no to matka dziecka sama (bez mojej zgody - jako ojca dziecka) mogła zgodzić się na publikację NASZEGO wspólnego dziecka? mojej zgody media nie musiały mieć?

Gość gość
odpowiedz sobie na pytanie: - a czy matka waszego wspólnego dziecka mogła się zgodzić na leczenie dziecka bez twojej zgody? - a na kupienie dziecku rowerka? (czapeczki, cymbałek...) - a na wyjazd dziecka do innego miasta? mogła, chyba że ma ograniczone lub odebrane prawa rodzicielskie, ale a twojej wypowiedzi to nie wynika, (zgoda obojga rodziców jest wymagana w przypadku wyrabianiu dziecku paszportu)