Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba oszukana

pomóżcie! Problem ze sprzedawcą z olx.

Polecane posty

Gość chyba oszukana

Zakupiłam od młodej dziewczyny laptopa, rozmawiałyśmy na facebooku, laptop używany, pytałam ze 3 razy czy napewno sprawde, zarzekała że jest wszystko ok. Przychodzi paczka, laptop na pierwszy rzut oka jest dobry, ale bateria nie ładuje.. napisałam od razu do niej że chciałabym zrobić zwrot a ona mi mówi ze nie jest sklepem i zwrotu nie mozna zrobic i mi wmawia ze to napewno wina kuriera że to zostało uszkodzone.. co mam zrobić? Jakie mam prawa? Proszę o odpowiedź

Gość gość
uppp

Gość gość
Nic nie zrobisz,takich rzeczy nie kupuje się w necie,możesz ją molestowac mailami,wpisami na fejsie itp.jak jest słaba to się złamie ale jak z czystą świadomością wcisnęła ci bubla to masz pozamiatane

Gość gość
ale przecież zarzakała się ze to jest dobre... no to zwykłe oszukaństwo jest;///

Gość gość
zapłaciłam 200 zl za netbooka hp, ja bym zapłaciła za niego i 400 ale czemu mnie oszukała co do baterii?

Gość gość
jest tu ktoś???:(

Gość gość
Ciezko to widze bo kupilas przez OLX i nie obowiazuje cie umowa cywilnoprawna jak np. przez Allegro. Nie masz praktycznie zadnych praw jako konsument, policja tez nic z tym raczej nie zrobi :-(

Gość gość
używany laptop za 200 zł i chcesz żeby nadal bateria była dobra?

Gość gość
to było tak ze ja zaproponowałam cene 200 zł a ona sie zgodziła, pytałam 3 razy czy wszystko jest sprawne.. znalazłam cos takiego: Jest to potężne uprawnienie kupującego. Odstąpienie oznacza bowiem, że umowa uznana jest za niebyłą, a strony powinny zwrócić sobie wzajemne świadczenie. Przekładając to na praktykę kupujący powinien skierować do sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie art. 560 KC w związku z art. 556 KC. W oświadczeniu tym wyraźnie wskazać, iż odstępuje od umowy oraz żąda zwrotu zapłaconej ceny. Jednocześnie trzeba poinformować, iż wadliwa rzecz została przesłana na adres sprzedawcy. Odstąpienie od umowy jest czynnością jednostronną. Nie jest więc potrzebna „zgoda” sprzedawcy. Stwierdzenie sprzedawcy, iż nie godzi się na odstąpienie nie ma więc prawnego znaczenia. Sprzedawca może jednak uniknąć odstąpienia na podstawie rękojmi, jeżeli niezwłocznie usunie wadę lub wymieni wadliwą rzecz. i tu jest o osobie fizycznej

Gość gość
Jak za 200 zł laptop to nie ma co narzekać.

Gość gość
Ale zakup przez OLX to nie jest umowa cywilnoprawna. Kupuj przez Allegro i będzie ok.

Gość gość
hmm a daj do naprawy gdzieś. moze ladowarka tylko nie styka... i tylko ja trzeba dokupic. ok 50zl pewnie

Gość gość
wymien baterie i bedzie stykac

Gość gość
ehh bateria w ogole nie ładuje.. ładowarka jest sprawna.. nowa bateria kosztuje pewnie ze 100... wszystko byłoby okej gdyby mi powiedziała PRAWDE a tak kombinowała... zaproponowałam jej w tej sytacji żeby dała na połowe baterii, nie zgodziła się:/

Gość gość
mi kiedyś baba z alle\\\gro wysłała stary dziurawy płaszcz, podszewka cała z dziurami, śmierdzący, a w opisie było "stan idealny, noszony kilka razy". Na zdjęciach nie było tego widać.

Gość gość
Trzeba było odeslac tego smroda i tyle :-)